Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Οι φορολογικές διατάξεις της ΠΝΠ 29-1-2022: Απαλλαγή πτητικού επιδόματος και αποζημίωσης ΕΚΑΒ

 

Με την Οδηγία Ο. ΔΕΑΦ 1008975 ΕΞ 4-2-2022 της ΑΑΔΕ κοινοποιούνται οι διατάξεις του πρώτου, του δεύτερου, του τρίτου, του τέταρτου, του έκτου, του όγδοου και του ενδέκατου άρθρου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 29ης Ιανουαρίου 2022, «Επείγουσες φορολογικές, τελωνειακές και συναφείς ρυθμίσεις, επείγουσες διατάξεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας», Α'14/29-1-2022), ως ακολούθως:

1. Άρθρο 1 «Απαλλαγή επιδόματος επικίνδυνης εργασίας με τη μορφή πτητικού επιδόματος και λοιπών αντίστοιχων επιδομάτων, καθώς και ειδικής αποζημίωσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων Ε.Κ.Α.Β. για αεροδιακομιδές κατά ποσοστό 100% από τον φόρο εισοδήματος - Τροποποίηση της περ. θ της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 4172/2013»

Με την πρώτη παράγραφο του πρώτου άρθρου της ΠΝΠ της 28ης Ιανουαρίου 2022 τροποποιείται η περ. θ) της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 4172/2013 ως προς το ποσοστό απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας με τη μορφή πτητικού επιδόματος και των λοιπών αντίστοιχων επιδομάτων, καθώς και της ειδικής αποζημίωσης που καταβάλλεται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στα πληρώματα ασθενοφόρων Ε.Κ.Α.Β. για αεροδιακομιδές κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) και διαμορφώνεται ως εξής:

«θ) το επίδομα επικίνδυνης εργασίας που καταβάλλεται με τη μορφή πτητικού, καταδυτικού, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών και υποβρυχίων καταστροφών σε αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και η ειδική αποζημίωση που καταβάλλεται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τα πληρώματα ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β. που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για παροχή Α' Βοηθειών κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) και η πτητική αποζημίωση που καταβάλλεται στους πιλότους της πολιτικής αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατά ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%).»

Περαιτέρω, σύμφωνα με την δεύτερη παράγραφο του ιδίου άρθρου , η ως άνω περίπτωση θ ισχύει για εισοδήματα που αποκτώνται από 1/1/2022 και μετά .

Δείτε την Οδηγία στο φορολογικό αρχείο του κόμβου

taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου