Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

SOS από τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο Σύρου

 

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Σύρου για τα κενά στο προσωπικό που οδηγούν στην μετατροπή του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας. Ανησυχία επικρατεί για τις δυνατότητες κάλυψης των αναγκών κατά την θερινή τουριστική περίοδο όχι μόνο του συγκεκριμένου νησιού αλλά και των Κυκλάδων.

Κενό στη λειτουργία της νοσηλευτικής μονάδας προέκυψε, όπως περιγράφει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σύρου, όταν οι δυο εναπομείναντες εργαστηριακοί Ιατροί, μετά από μετακίνηση ενός μόνιμου και μη παράταση ενός επικουρικού, απουσιάσαν επειδή νόσησαν με covid-19. Οι γιατροί δεν αναπληρώθηκαν οπότε και δεν μπορούσε να λειτουργήσει η αιμοδοσία με συνέπεια να μπει «λουκέτο» στα χειρουργεία. « Γεγονός που σημαίνει ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί ως μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας, δηλαδή Κέντρο Υγείας» τονίζεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με το σύλλογο, από την προηγούμενη Τρίτη  δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα χειρουργείο και δυστυχώς η κατάσταση φαίνεται αδιέξοδη μέχρι να αναλάβουν ξανά οι δυο γιατροί τα καθήκοντά τους.

Ο σύλλογος των εργαζομένων καταγγέλλει «κλιμακούμενη υποβάθμιση της οποίας είμαστε μάρτυρες τους τελευταίους μήνες». Ήδη το συνδικαλιστικό όργανο είχε διαμαρτυρηθεί για την  λειτουργία του καρδιολογικού τμήματος με έναν ιατρό αντί για τρεις. Περαιτέρω προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν με την  συνταξιοδότηση του μοναδικού διευθυντή της Χειρουργικής κλινικής καθώς και του διευθυντής της Γυναικομαιευτικής.

«SOS» εκπέμπει ο σύλλογος διερωτώμενος πως με αυτά τα κενά θα μπορούν οι εργαζόμενοι να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους θερινούς μήνες λόγω του τουρισμού. Όταν, μάλιστα, το συγκεκριμένο νοσοκομείο εξυπηρετεί ασθενείς και από τα γύρω νησιά των Κυκλάδων. Ο σύλλογος τονίζει  «το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου είναι το μοναδικό δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο των Κυκλάδων το οποίο αυτή την στιγμή υποβαθμίζεται σε πρωτοβάθμια μονάδα υγείας». Τον φόβο αδυναμίας εξυπηρέτησης των ασθενών στα νησιά έχει εκφράσει και η ΠΟΕΔΗΝ, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για το νοσοκομείο αναφοράς όλων των Κυκλάδων, ενώ στο νησί λειτουργεί και πτητική βάση του ΕΚΑΒ.

Αίτημα των εργαζομένων είναι μια μόνιμη λύση γιατί «μια πυροσβεστική λύση» δεν θα εξαλείψει το πρόβλημα αλλά θα το επαναφέρει σύντομα. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι ζητούν άμεσα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύψουν τα κενά.Εδώ και ημέρες ο σύλλογος πραγματοποιεί κινητοποιήσεις στο προαύλιο του Νοσοκομείου, ενώ νέα κινητοποίηση προγραμματίζεται για τις 8 Ιουνίου.

Αξίζει να αναφερθεί για την Ιστορία πως το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο» είναι δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα με συνολική δύναμη 150 κλινών. Η συγκεκριμένη νοσηλευτική μονάδα αποτελεί συνέχεια του πρώτου οργανωμένου νοσοκομείου στην Ελλάδα που λειτούργησε στην Ερμούπολη το 1825-1826 υπό την διοίκηση συμβουλίου και έλεγχο Δημογεροντίας.

Λίγους μήνες πριν, τον Φεβρουάριο του 2022  το εν λόγω νοσοκομείο έλαβε τρία διεθνή βραβεία για περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.

virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου