Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Το ΕΚΑΒ «νοσεί» – Σπουδαστές των ΙΕΚ έρχονται να καλύψουν τις τραγικές ελλείψεις

 

Για την άκρως ανησυχητική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), καθώς μετά τη συνδρομή στρατιωτικών και πυροσβεστών στα ασθενοφόρα, η κυβέρνηση έρχεται να καλύψει τα κρίσιμα κενά με την ένταξη σπουδαστών ΙΕΚ στα πληρώματα, αμισθί, ως πρακτική άσκηση κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση με πρωτοβουλία της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Ράνιας Θρασκιάς. Tην ερώτηση συνυπογράφουν 16 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τα πληρώματα και τα οχήματα του ΕΚΑΒ είναι δυσανάλογα των πραγματικών αναγκών κι η ανησυχία για τη λειτουργία του εντείνεται ενόψει και της τουριστικής περιόδου, όπου και τείνει να γίνει μόνιμη τόσο η μετάβαση ασθενοφόρων όσο κι η μετακίνηση διασωστών από τα αστικά κέντρα σε τουριστικές περιοχές.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, όπου μένει πλέον με μόλις 12 ασθενοφόρα, καθώς τα υπόλοιπα 8 θα μεταβούν στη Χαλκιδική στην προσπάθεια να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες και τις ελλείψεις εκεί.

Με το ΕΚΑΒ λοιπόν ουσιαστικά να «νοσεί» και μετά τη συνδρομή στρατιωτικών και πυροσβεστών στα ασθενοφόρα, η κυβέρνηση έρχεται να καλύψει τα κρίσιμα κενά με την ένταξη σπουδαστών ΙΕΚ στα πληρώματααμισθί, ως πρακτική άσκηση. Κι είναι πράγματι πρωτοφανές κι επικίνδυνο οι σπουδαστές των ΙΕΚ να προσπαθούν να σώσουν, να πάρουν πρωτοβουλίες για ανθρώπινες ζωές. Ενώ, επιπρόσθετα, χάνεται κάθε έννοια της πρακτικής, η οποία θα προϋπέθετε οι εκπαιδευόμενοι να είναι παρόντες ως εκπαιδευόμενοι για αυτό που μπορούν και ξέρουν να κάνουν, δίπλα στο πλήρωμα.

Επειδή δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται οι τραγικές ελλείψεις του ΕΚΑΒ, που δοκιμάζουν τις αντοχές και την ανιδιοτέλεια των εργαζομένων του, με «μπαλώματα» κι επειδή αυτό, πέραν της επικινδυνότητας, ακυρώνει την ουσία της εκπαίδευσης και μαθητείας των σπουδαστών των ΙΕΚ της χώρας, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν στην πράξη την ουσιαστική έννοια της πρακτικής άσκησης και σε ποιες συγκεκριμένες και κατεπείγουσες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να μπορεί το ΕΚΑΒ να ανταποκρίνεται στο κρίσιμο έργο του και να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή επιχειρησιακή του ετοιμότητα.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου