Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Το ΕΚΑΒ προσπαθεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη τουριστική κίνηση της Κρήτης

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) Νικόλαο Παπαευσταθίου είχε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Κουτσουμπέλης, ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης Νίκος Γιαννακουδάκης και ο υπεύθυνος γραφείου κίνησης και τομέων του ΕΚΑΒ Μανόλης Καλαϊτζάκης.

«Έχουμε εντοπίσει κάποια θέματα τα οποία προσπαθούμε να παρέμβουμε ως διοίκηση στο ΕΚΑΒ, ειδικά τώρα την καλοκαιρινή περίοδο με μετακινήσεις προσωπικού, αλλά και με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για να μπορέσουμε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί», δήλωσε.

Αναφορικά με την διάσταση των προβλημάτων ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ επεσήμανε πως «γνωρίζετε καλύτερα από ‘μένα ότι ο πληθυσμός αυξάνεται κατακόρυφα εξ αιτίας των τουριστών, άρα λοιπόν το εθνικό κέντρο άμεσης βοήθειας προσπαθεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ ζήτησε την συνέχεια της συνδρομής-στήριξης της Περιφέρειας Κρήτης στο έργο του ΕΚΑΒ και ειδικότερα για την αγορά νέων ασθενοφόρων και αυτοκινήτων μικρού όγκου. «Είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση και συνεργασία με τον κ. Αρναουτάκη. Πρέπει να τονίσω και να υπογραμμίσω εδώ την διαχρονική στήριξή του και υποστήριξή του στις δράσεις του Εθνικού κέντρου άμεσης Βοήθειας. Ενημερώθηκε για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία τρέχουν και είναι σε εξέλιξη. Ενημερώθηκε για τις δράσεις τόσο της διοίκησης, αλλά κυρίως της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις επικουρικού και μόνιμου προσωπικού και του ζητήθηκε η συνδρομή και σε επόμενα ευρωπαϊκά προγράμματα να μας έχει συμπεριλάβει προκειμένου να προμηθευτούμε επιπλέον ασθενοφόρα οχήματα μικρού όγκου για να μπορέσουμε να καλύψουμε τόσο τους υπάρχοντες τομείς όσο και να χωροθετήσουμε κάποιους καινούριους», δήλωσε.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από την πλευρά του ευχαριστώντας για την επίσκεψη και την ενημέρωση που του έγινε από τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, ανέφερε, ότι η Περιφέρεια Κρήτης στο μέτρο των δυνατοτήτων της θα συνεχίσει να στηρίζει το σημαντικό έργο που προσφέρει στους πολίτες το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας στο νησί.

Νέο προσωπικό και διασώστες στην Κρήτη

Στην ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ αν καταγράφονται ελλείψεις σε σχέση με τα οχήματα απάντησε αρνητικά σημειώνοντας πως «σε σχέση με τα οχήματα δεν καταγράφονται ελλείψεις, αλλά αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι θα θέλαμε την ενίσχυση του στόλου και την αντικατάσταση. Ενδεχομένως κάποιων οχημάτων, τα οποία είναι παλιά και εξ αιτίας ακριβώς του οδικού δικτύου, αλλά και των αποστάσεων που διανύονται θα ήταν καλό να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και σύγχρονο στόλο.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι και με το πρόγραμμα Υγιείς του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας θα προστεθεί ένας ικανός αριθμός ασθενοφόρων σε πανελλαδικό επίπεδο στο ΕΚΑΒ, αλλά επίσης αγοράστηκε εξοπλισμός έτσι ώστε και στα υπάρχοντα ασθενοφόρα να ανανεωθεί ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός τους προς όφελος των διασωστών.

Αναφερόμενος στους διασώστες αναγνώρισε και τόνισε πως «ειδικά εδώ στην Κρήτη υπερβάλλουν εαυτούς για να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση». Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό τις οποίες επισημάναμε, δήλωσε πως «το προσωπικό θα ενισχυθεί με επικουρικό προσωπικό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και ευελπιστούμε προς το τέλος της χρονιάς και της επόμενης να αρχίσουν και ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό· ήδη 250 άτομα από μια προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ βρίσκονται σε μία διαδικασία ολοκλήρωσης. Υπολογίζουμε τέλος του έτους με αρχές του επόμενου. Επίσης έχουμε τη διαβεβαίωση ότι από τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου θα βγει μια μεγάλη προκήρυξη 550 διασωστών σε πανελλαδικό επίπεδο και ένας ικανός αριθμός διασωστών θα στελεχώσει τους υπάρχοντες τομείς της Κρήτης, αλλά ο στόχος είναι να χωροθετηθούν και κάποιοι επιπλέον τομείς που έχουν εντοπιστεί τα επιχειρησιακά σημεία και θα ανακοινωθούν όταν θα γίνει η ώρα των προσλήψεων.»

Τέλος εξήγησε πως στις τουριστικές περιοχές της Κρήτης «έχει γίνει διαφορετική χωροθέτηση των ασθενοφόρων. Επίσης να πούμε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθουν και κάποιες μηχανές στην Κρήτη επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στο Ηράκλειο και στα Χανιά για να μπορέσουμε εν πάση περιπτώσει να αντιμετωπίσουμε και τις κλήσεις που έχουμε σε όλο το τουριστικό μέτωπο», δήλωσε.

anatolh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου