Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Αύγουστος με 12 ασθενοφόρα ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη

 

«Δεν έχει γίνει ακόμα καμία επίσημη πρόσληψη» λέει στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Δεβελόγλου

Ακριβώς ίδια έχει παραμείνει η κατάσταση για τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ με εκείνη της 30ης Μαΐου όταν σε διαμαρτυρία τους στον Λευκό Πύργο ζητούσαν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά και τη μονιμοποίηση του ήδη υπάρχοντος επικουρικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή και ενώ βρισκόμαστε στις αρχές Αυγούστου η πόλη εξακολουθεί να έχει στη διάθεση της 12 ασθενοφόρα από το σύνολο των 20, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή το ειδικό σχέδιο δράσης που είχε προταθεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Χαλκιδικής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στο οποίο τα 8 έχουν μεταβεί εκεί.

«Δεν έχει γίνει ακόμα καμία κίνηση. Καμία επίσημη πρόσληψη είτε επικουρικού είτε μόνιμου προσωπικού» διαβεβαιώνει στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Δεβελόγλου. Όπως επισημαίνει, οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των περιστατικών σε ολόκληρο το Νομό Θεσσαλονίκης είναι αυξημένες, από την μια λόγω των έργων του Flyover και από την άλλη εξαιτίας της ελάττωσης της ήδη μειωμένης δύναμης των ασθενοφόρων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λόγω αδειών των εργαζομένων, με τις αμοιβαίες μεταθέσεις εργαζομένων στην πόλη να ανέρχονται στις τέσσερις – από τους 32 Θεσσαλονικείς εργαζομένους στην Αθήνα- για την περίοδο του Ιουλίου. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Δεβελόγλου  έχει βγει πρόσκληση ενδιαφέροντος για επικουρικούς διασώστες ΕΚΑΒ χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί κάποια διαδικασία.

Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος τον Μάϊο είχε υποστηρίξει πως οι εργαζόμενοι είχαν αποστείλει «στο υπουργείο Υγείας ενημερωτικό έγγραφο θυμίζοντας πως από το 2004 μέχρι σήμερα οι μόνιμες προσλήψεις που έχουν γίνει στο ΕΚΑΒ είναι 1.485, εκ των οποίων οι περίπου 850 πήγαν στην Αθήνα και μόλις 39 ήρθαν στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, ενώ έπρεπε –και δούλευε μέχρι το 2019– να έχει 25-26 ασθενοφόρα, φτάσαμε και λόγω Covid και λόγω συνταξιοδοτήσεων στον αριθμό των 20, δηλαδή 18 ασθενοφόρα συν 2 μονάδες. Από τα 20 αυτοκίνητα σήμερα έχουμε κι άλλη μείωση λόγω των σοβαρών προβλημάτων στη Θεσσαλονίκη, αφού τέσσερις εργαζόμενοι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους».

Σύμφωνα με τον κ. Δεβελόγλου, το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης χρειάζεται 292 άτομα και έχει 208, επιπλέον «έρχονται και ζητάνε να καλύψουμε τη Χαλκιδική που είναι ιδιόμορφος νομός με τραγικό οδικό δίκτυο. Οπότε το καλοκαίρι ένας νομός με 1.700.000 κατοίκους και εννέα Κέντρα Υγείας που υπολειτουργούν θα καλύπτονται από 15 ασθενοφόρα».

Σημειώνεται πως η τελευταία προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό διασωστών έγινε το 2014 με τις 196 μόλις μόνιμες προσλήψεις να γίνονται το 2016. Την ίδια στιγμή, από το 2016 έχουν αποχωρήσει από το ΕΚΑΒ λόγω συνταξιοδότησης, τουλάχιστον 500 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», πανελλαδικά το 2023 είχαμε περίπου 5.000 διασώστες μαζί με τους επικουρικούς, οι οποίοι προσλήφθηκαν την περίοδο της πανδημίας και έφταναν τους 700 ενώ είχαν προκηρυχθεί 1200 θέσεις επικουρικών, με μόλις 700 άτομα να κάνουν τελικά αίτηση.

typosthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου