Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Μεγάλη η πίεση με τις βάρδιες στο ΕΚΑΒ - Ασθενοφόρα υπάρχουν αλλά δεν φτάνει το προσωπικό

 

Κάθε πέρσι και καλύτερα λέει μια παροιμία και ισχύει στον απόλυτο βαθμό όσον αφορά την παρουσία ενεργών ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου. Αν και υπάρχουν αρκετά οχήματα, το προσωπικό δεν είναι επαρκές, με αποτέλεσμα φέτος η βάρδια να βγαίνει μια δυο ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και πολλές φορές ένα το βράδυ. Μάλιστα λόγω και διακομιδών περιστατικών εκτός νησιού υπάρχουν φορές που μπορεί όλο το νησί εν μέσω της τουριστικής περιόδου να μείνει με ένα ασθενοφόρο, αντιμετωπίζοντας σημαντικά προβλήματα.

Ο κ. Αλέξιος Κουτσούκος που είναι πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας αποτύπωσε τα προβλήματα στο νησί μας και κυρίως τη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζεται να υπάρξει επαρκές προσωπικό.
«Τα πληρώματα που διαθέτουμε στο ΕΚΑΒ Ζακύνθου και τα ασθενοφόρα είναι πολύ λίγα ανάλογα με τις ανάγκες που έχει το νησί. Δεν επαρκούν και συνέχεια λέμε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον πολίτη και να μην χρειαστεί να μείνει στον δρόμο άνθρωπος αβοήθητος λόγω έλλειψης ασθενοφόρου και πληρώματος διασωστών. Όσον αφορά τις προκηρύξεις για τις προσλήψεις βγαίνουν θέσεις στο νησί , έχουν βγει μόνιμες και επικουρικές θέσεις, όμως βγαίνουν άγονες. Δεν κάνει κανένας τα χαρτιά του, γιατί όπως καταλαβαίνετε από μια άλλη περιοχή, από ένα άλλο νησί είναι δύσκολο να αλλάξει ο άλλος τόπο για να πιάσει μια δουλειά που θα χάνει τα λεφτά του σε πάγια έξοδα, νοίκια και ούτω καθεξής. Τώρα βγήκαν κάποια παιδιά από τη σχολή ΙΕΚ ΕΚΑΒ και ευελπιστούμε ότι αν βγουν νέες θέσεις για πρόσληψη στο νησί θα κάνουν τα χαρτιά τους και θα καλύψουν τις ανάγκες».

Ο κ. Κουτσούκος τόνισε ότι αποδυναμώνονται άλλες περιοχές για να καλυφθούν τα κενά της Ζακύνθου με ό,τι αυτό συνεπάγεται ενώ εξήγησε πως λειτουργούν οι βάρδιες.
«Για να καλύψουμε τις τωρινές ανάγκες αποδυναμώνουμε άλλους τομείς από όλη την Ελλάδα με πρόσθετη εκδήλωση ενδιαφέροντος, ποιος θέλει να πάει να καλύψει το νησί της Ζακύνθου που έχει έλλειψη προσωπικού για τις ανάγκες του καλοκαιριού. Αυτή τη στιγμή έχουν πάει τέσσερα άτομα από άλλες περιοχές, ένα από την Πάτρα, ένα από το Αγρίνιο, Πτολεμαϊδα και Δράμα. Αυτή την περίοδο για ένα μήνα, τον προηγούμενο μήνα ήταν από άλλη περιοχή αλλά δεν είναι αυτό που θέλουμε. Θέλουμε σε κάθε βάρδια να βγάζουμε τρία αυτοκίνητα το πρωί, τρία το απόγευμα και δυο το βράδυ. Με τη βοήθεια από τις άλλες περιοχές βγάζουμε δυο το πρωί, δυο το απόγευμα και ένα το βράδυ και πολύ λίγες φορές και τρίτο ασθενοφόρο όταν χρειάζεται να φύγει διακομιδή από το νησί προς το Νοσοκομείο της Πάτρας για περαιτέρω διερεύνηση και κάλυψη της ασθένειας που έχει».
Μάλιστα ο κ. Κουτσούκος σχολίασε ότι όταν χρειάζεται διακομιδή καλείται πλήρωμα που μπορεί να έχει ρεπό ή να είναι ακόμα και σε άδεια.
Καλείται ακόμα και πλήρωμα να έρθει από το ρεπό ή την άδεια του για να κάνει τη διακομιδή και να μην αποδυναμωθεί η κάλυψη στο νησί από τα δυο ασθενοφόρα και μείνει ένα, πολλές φορές γίνεται και αυτό, είτε γιατί βγαίνει δεύτερο περιστατικό, είτε γιατί τυχαίνουν πολλά μαζί και οι συνάδελφοι είναι χωρίς ρεπό στην εβδομάδα τους, είτε χαλάει ένα ασθενοφόρο για πολλούς λόγους».


Όσον αφορά τις ενέργειες του Σωματείου των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ ο κ. Κουτσούκος αναφέρθηκαν εκ νέου στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού και στις προσπάθειες που γίνονται να διορθωθεί η κατάσταση.
«Έχουμε ενημερώσει τη διεύθυνση του παραρτήματος και τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ Πανελλαδικά για τις ανάγκες του καλοκαιριού και ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Για το επικουρικό προσωπικό που βγήκαν άγονες θέσεις βγήκε νέα πρόσληψη αλλά δεν έχει τραβήξει άτομα εκεί. Επίσης η προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ θα καθυστερήσει».
Ο κ. Κουτσούκος επίσης σημείωσε ότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η σύμβαση του επικουρικού προσωπικού και από πολύ νωρίτερα θα πρέπει να τους αποδοθούν ρεπό και άδειες που τους χρωστάνε.

imerazante.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου