Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Κάνε τον σταυρό σου να μην χρειαστείς ασθενοφόρο στην Αρκαδία

 

Συμπολίτης μας τραυματίζεται σοβαρά και το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης δεν μπορεί να διαθέσει ασθενοφόρο, λόγω έλλειψης οδηγού. Το περιπολικό της αστυνομίας μετατρέπεται σε «ασθενοφόρο» για να μεταφέρει τον γιατρό στο σημείο του συμβάντος και στη συνέχεια τον ασθενή στο Κέντρο Υγείας.
Λίγο καιρό πριν, μία γυναίκα χάνει τη ζωή της στο Ελληνικό, μετά από τσίμπημα σφήκας, με το ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ξανά λόγω έλλειψης οδηγού.
Αυτά αναφέρονται επισήμως και σε ερώτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Επιπρόσθετα. Τον Απρίλιο του 2023, βρέφος κινδυνεύει στο Λεωνίδιο, επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο να το μεταφέρει στην Τρίπολη. Μεταφέρθηκε με ΙΧ και σώθηκε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.
Τον Ιανουάριο του 2023, σημειώθηκε ατύχημα 17χρονου στο Λεωνίδιο και μεταφέρθηκε με ΙΧ στην Τρίπολη, επειδή δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου!
Όλα αυτά έχουν σημειωθεί στην Αρκαδία, πέρυσι και φέτος. Και δεν είναι τα μόνα. Είναι κάποια περιστατικά.
 
Αυτή την κατάσταση λοιπόν πρέπει να τη θεωρήσουμε «κανονική»;
Επειδή υπάρχουν προβλήματα σε όλα τα Νοσοκομεία και όλα τα Κέντρα Υγείας, με ελλείψεις προσωπικού, πρέπει να αποδεχτούμε τη μοίρα μας, αδιαμαρτύρητα;
Όχι, αυτή δεν είναι κανονικότητα.
Είναι μία επικίνδυνη κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται ή να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Όχι, δεν είναι κανονικότητα, να μην έχεις οδηγούς ασθενοφόρου και να μεταφέρεις ασθενείς με ΙΧ και περιπολικά, εν έτει 2024, σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όχι, δεν είναι κανονικότητα να χάνονται ανθρώπινες ζωές και στο Υπουργείο Υγείας να συνεχίζουν όλοι να βρίσκονται στη θέση τους, λες και η αξία της ζωής είναι ήσσονος σημασίας.
Απέτυχαν παταγωδώς. Είτε ηθελημένα, είτε από ανικανότητα.

 

Υ.Γ. Το άρθρο δεν αποτελεί καμία μομφή για τους εργαζόμενους, διασώστες, οδηγούς και γιατρούς του ΕΚΑΒ και των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας της Αρκαδίας, που υπερβάλλουν εαυτούς για να κάνουν το καθήκον τους, κάτω από αντίξοες συνθήκες.

 

Μηνάς Αρτόπουλος
Δημοσιογράφος
Μέλος ΕΣΠΗΤ
25/8/2024


kalimera-arkadia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου