Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Σε κλοιό διαδηλωτών η ΔΕΘ - Οι διαμαρτυρίες και οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη στην υγεία

 

Τον παλμό των αντιδράσεων των υγειονομικών θα νοιώσει την επόμενη εβδομάδα στη ΔΕΘ η κυβέρνηση, καθώς διοργανώνεται πανελλαδική κινητοποίηση από όλους τους υγειονομικούς σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ αλλά και σε άλλους φορείς της υγείας αναμένεται να κάνουν συγκεντρώσεις στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης όπου βεβαίως θα παραστεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να ανακοινώσει αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ΕΣΥ, οι εργαζόμενοι διατυπώνουν αντιδράσεις για την κατάρρευση του συστήματος Υγείας που ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά εμφανές.

Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Με έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών ο πρωθυπουργός θα εστιάσει και στο χώρο της υγείας όπου αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στο σύστημα υγείας και στις βελτιώσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να εξυπηρετούνται ταχύτερα και καλύτερα οι πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό κυβέρνηση πάντως σε μια προσπάθεια να αλλάξει την επικοινωνιακή της εικόνα αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ αλλαγές που θα γίνουν στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλης της χώρας που εστιάζουν κυρίως σε κτιριακές ανακαινίσεις και χρηματοδοτούνται από το ταμείο ανάκαμψης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και τις αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Βέβαια το μεγάλο αγκάθι για να λειτουργήσουν τα νέα ΤΕΠ παραμένει η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού αλλά και ανασυγκρότηση του συστήματος των εφημεριών, το οποίο αναμένεται να γίνει από το φθινόπωρο.

Προσλήψεις: Στο ίδιο έργο θεατές

Και φέτος στην καθιερωμένη ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρωθεί στις προσλήψεις του υγειονομικού προσωπικού που θα γίνουν το επόμενο διάστημα και στα νέα κίνητρα που θα δοθούν στο ιατρικό προσωπικό προκειμένου να μετακινηθεί σε άγονες περιοχές.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι από την πρώτη θητεία του είχε προαναγγείλει πώς πάνω από 10.000 εργαζόμενοι θα στελεχώσουν τις δημόσιες μονάδες υγείας, αλλά μέχρι στιγμής οι προσλήψεις είναι με το σταγονόμετρο

Πάντως με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) πάνω από 8.000 οργανικές θέσεις γιατρών είναι σήμερα κενές στο ΕΣΥ.

Πρωτοβάθμια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον πάγο

Εκτενής αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στην αναβάθμιση των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των κέντρων υγείας των 156 Κέντρων Υγείας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Βέβαια παρά τις εξαγγελίες περί ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας, μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί καμία σχετική διαδικασία.

Ακόμη και ο πολυδιαφημισμένος προσωπικός γιατρός έχει «παγώσει» αφού και ο αριθμός των γιατρών δεν αυξάνεται, αλλά ούτε και οι εγγεγραμμένοι πολίτες. Αποτέλεσμα είναι σχεδόν η μισή χώρα να μη διαθέτει προσωπικό γιατρό, ενώ και όσοι πολίτες έχουν εγγραφεί, σε πολλές περιπτώσεις να μην μπορούν να επισκεφθούν το γιατρό τους λόγω απόστασης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του https://prosopikos.gov.gr/ το σύνολο των προσωπικών γιατρών είναι 3.545 εκ των οποίων στην ΠΦΥ είναι μόλις 2.214 και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι 1.331 για όλη τη χώρα.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Ανάκληση Σχεδίου Μετεγκατάστασης του ΕΚΑΒ Θάσου λόγω Χωροταξικών Προβλημάτων

Για το καλοκαίρι του 2024, το ΕΚΑΒ Θάσου εξέτασε το ενδεχόμενο να μετεγκατασταθεί στο κτίριο της πρώην κοινότητας Σωτήρος, προκειμένου να λειτουργήσει ως έδρα των ασθενοφόρων και του προσωπικού του. Αν και ο Δήμος Θάσου αποφάσισε να παραχωρήσει τον χώρο, αποδείχθηκε ότι αυτός ήταν μικρός και ανεπαρκής για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ.

Παρά τον αρχικό σχεδιασμό του Ιουνίου, στο τέλος Ιουλίου το διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΑΒ αποφάσισε να ανακαλέσει το σχέδιο μετεγκατάστασης. Η απόφαση αυτή βασίστηκε σε διαπιστώσεις που προέκυψαν κατά τον επιτόπιο έλεγχο, όπου διαπιστώθηκε ότι οι παραχωρηθέντες χώροι δεν επαρκούσαν για τη στέγαση των υπαλλήλων. Το Παράρτημα Καβάλας του ΕΚΑΒ εισηγήθηκε την ανάκληση της απόφασης λόγω της ανεπάρκειας των χώρων στέγασης.

Παρά την ανάκληση του σχεδίου, οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων του ΕΚΑΒ και του Δήμου Θάσου συνεχίζονται. Αυτή τη στιγμή εξετάζεται η κατασκευή νέου κτιρίου, το οποίο θα λειτουργεί ως βάση του ΕΚΑΒ, στην περιοχή του δασυλλίου του Πρίνου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρισκόταν στο Κέντρο Υγείας Πρίνου, ενώ το δεύτερο ήταν τοποθετημένο στην περιοχή της Παναγίας.

enanews.gr

Οδηγός παρέσυρε κοπέλα με το αυτοκίνητο – Τον ξυλοκόπησαν και επιτέθηκαν στο ΕΚΑΒ οι συγγενείς της

 

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη αργά το βράδυ της Πέμπτης (29/08) στην οδό Ναυπάκτου στη Λαμία, με μια 18χρονη Ρομά να παρασύρεται από αυτοκίνητο και να ακολουθεί ο ξυλοδαρμό του οδηγού από συγγενείς της στη μέση του δρόμου.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, οι συγγενείς της επιτέθηκαν λεκτικά και στους διασώστες που έσπευσαν στο σημείο να παράσχουν πρώτες βοήθειες.

Ο 58χρονος οδηγός γλύτωσε μετά την επέμβαση της αστυνομίας και ενώ δέχτηκε άγριο κυνηγητό και χτυπήματα στο πρόσωπο και στο σώμα.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του είχαν σκίσει τα ρούχα και ως αποτέλεσμα ήταν να γίνουν δύο προσαγωγές εκ των οποίων η μία μετατράπηκε σε σύλληψη, καθώς σε βάρος του δράστη εκκρεμούσαν καταδιωκτικές αποφάσεις.

Την ίδια ώρα η νεαρή, είχε χτυπήσει στο πόδι και διακομίστηκε με το ασθενοφόρο για πρώτες βοήθειες στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο οδηγός κατέφυγε στο Νοσοκομείο προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες εξαιτίας των χτυπημάτων που του κατάφεραν, στο πρόσωπο.

koutipandoras.gr

Δυο περιστατικά ταυτόχρονα σε χρόνο ρεκόρ

 

Αγαπητοί στο πρες

Θέλω να σας δώσω το δικό μου ρεπορταζ για δυο περιστατικά που αντιμετώπισε σήμερα το ΕΚΑΒ και έτυχε να έχω γνώση.

Σήμερα Παρασκευή προς το μεσσημέρι την ίδια ώρα μια ηλικιωμένη γυναίκα χάνει την ισορροπία της και πέφτει στην Παναγή Βεργωτή (κάτω από τα γραφεία της Μητρόπολης) ενώ μια άλλη ίδιας ηλικίας περίπου έπεσε καθώς περπατούσε στην οδό Σιτεμπόρων..

Ο οδηγός και το πλήρωμα του ασθενοφόρου κατάφεραν το δύσκολο .Πήραν τη μια κυρία βεβαιώθηκαν ότι το πρόβλημα δεν είναι θέμα ζωής και θανάτου και σφαίρα πήγαν και πήραν στο ίδιο αμάξι και την άλλη κυρία. Ευτυχώς δεν πέσανε σε μποτιλιάρισμα.

Χρόνος επιχείρησης ούτε 10 λεπτά.

Τα καλά να λέγονται.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Γιώργος Α.

kefaloniapress.gr

Πένθος στο ΕΚΑΒ για τον Χρήστο Λαμπράκη που έφυγε στα 56 του χρόνια

Στο πένθος βυθίστηκαν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Αγρινίου μετά τον θάνατο διασώστη του τομέα.

Ο Χρήστος Λαμπράκης άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 56 ετών, σκορπίζοντας θλίψη τόσο στους οικείους του, όσο και στους συναδέλφους του καθώς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός.

Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει το Σάββατο 31/8/2024 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κάτω Μυρτιάς  στις 1:00 μμ.

neaait.gr

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Ενίσχυση του ΕΚΑΒ Αλεξάνδρειας σε ανθρώπινο δυναμικό, νέες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό

Μία ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη καταγράφεται στο φλέγον ζήτημα της άμεσης και διαρκούς κάλυψης της Αλεξάνδρειας με ασθενοφόρο.

Για πρώτη φορά ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δεσμεύεται με τον πλέον επίσημο τρόπο και εγγράφως για πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν το ΕΚΑΒ στην περιοχή της Αλεξάνδρειας, ανταποκρινόμενος στην προ δύο μηνών κοινοβουλευτική ερώτηση -και στις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις- του Γενικού Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Τάσου Μπαρτζώκα.

Υπενθυμίζεται, ότι στην ερώτησή του προς τον Υπουργό, ο Βουλευτής επεσήμανε τον σοβαρό κίνδυνο που συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία η απουσία Βάσης-Τομέα ΕΚΑΒ με έδρα την Αλεξάνδρεια. Μάλιστα, ο Τάσος Μπαρτζώκας είχε τονίσει, ότι είναι άκρως επικίνδυνο η Αλεξάνδρεια, -μία περιοχή με πληθυσμό 60.000 κατοίκων-, να διαθέτει ασθενοφόρο μόνο 8 ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας και ολόκληρα τα Σαββατοκύριακα να πρέπει να διανύσει το ασθενοφόρο μία απόσταση τουλάχιστον μισής ώρας από τη Βέροια.

Ο Υπουργός, κ. Γεωργιάδης, ανταποκρίθηκε άμεσα σε αυτήν ακριβώς την επιτακτική και πραγματική ανάγκη να υπάρχει άμεσα ασθενοφόρο επί 24ώρου βάσεως για τους κατοίκους της Αλεξάνδρειας. Έτσι, όπως κατέγραψε στην απάντησή του, μελετά την ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του ΕΚΑΒ στην περιοχή σε συνάρτηση με προσλήψεις μόνιμου ή επικουρικού προσωπικού της ειδικότητας ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται, απαιτούνται 11 εργαζόμενοι ειδικότητας ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, για τη λειτουργία ενός ασθενοφόρου οχήματος σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο.

Όμως, είναι πολύ σημαντικό, ότι ο Υπουργός Υγείας αναγνωρίζει επιπλέον, ότι η πραγματική και διαρκής κάλυψη των κατοίκων της Αλεξάνδρειας για κάθε έκτακτο περιστατικό υγείας, εκτός από την ενίσχυση του ΕΚΑΒ σε ανθρώπινο δυναμικό, απαιτεί να βρεθεί και ένας κατάλληλος τόπος εγκατάστασης και λειτουργίας, καθώς και εξοπλισμός του χώρου αυτού, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του σκοπού του.

Μετά την πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη ο Τάσος Μπαρτζώκας έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Θα συνεχίσω να μάχομαι για την -σε πρώτη φάση- πρόσληψη επιπλέον προσωπικού – πληρώματος Ασθενοφόρων, αλλά και για να διασφαλιστεί η δημιουργία Βάσεως- Τομέα ΕΚΑΒ Αλεξάνδρειας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ώστε οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας να έχουν εξασφαλισμένη την άμεση μετάβασή τους στο Νοσοκομείο σε περίπτωση έκτακτου και κρίσιμου περιστατικού. Η προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής, είναι απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και θα παραμείνω προσηλωμένος στην προσπάθεια για ενδυνάμωση και αναβάθμιση του ΕΚΑΒ στην περιοχή της Αλεξάνδρειας”.

inveria.gr

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

40 λεπτά να πάει το ασθενοφόρο για ηλικιωμένο στη Νάουσα

Τουλάχιστον 40 λεπτά έκανε να έρθει  το ασθενοφόρο το οποίο ήταν στη Κουλούρα, για να μεταφέρει στο Νοσοκομείο ένα ηλικιωμένο ο οποίος έπεσε με το μηχανάκι του μπροστά από τη Vodafone στη Νάουσα και έχασε τις αισθήσεις!

Τις πρώτες βοήθειες έδωσαν και πάλι πυροσβέστες μας.

Δυστυχώς γι' άλλη μια φορά συνάνθρωπός μου δεν μπορεί να διακομισθεί αμέσως στο Νοσοκομείο διότι δεν διαθέτουμε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στη Νάουσα!


foninaousis.gr

Η συγκινητική δωρεά ενός ασθενοφόρου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας

Μια ακόμη συγκινητική και σπουδαία πράξη αγάπης εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Αμερικής, με την δωρεά νέου σύγχρονου ασθενοφόρου, το οποίο σήμερα παραδόθηκε μέσα από μια σεμνή τελετή στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και το ΕΚΑΒ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης, ανέφερε επίσης σε ανάρτησή του, η δωρεά αυτή ακολουθεί την αντίστοιχη που πραγματοποίησε η Ιερά Αρχιεπισκοπή της Αμερικής το Μάιο του περασμένου χρόνου προς το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, πλάι σε πολλές σημαντικές ακόμα δράσεις που υλοποίησε για τη στήριξη της πληγείσας από τις πυρκαγιές βόρειας Εύβοιας.


Ευγνωμοσύνη και θερμές ευχαριστίες για την προσφορά και την αγάπη του για τη βόρεια Εύβοια προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, τον οποίο εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας, αλλά και στην αντιπροσωπεία της Ελληνικής μας ομογένειας την οποία τίμησε με την παρουσία του μεταξύ άλλων ο συντοπίτης μας και μεγάλος αρωγός της σπουδαίας αυτής προσπάθειας κ. Ισίδωρος Γαρυφαλλάκης.

Η σφραγίδα και το παράδειγμα των ανθρώπων αυτών που ποτέ δεν ξέχασαν τις ρίζες τους, ιδιαίτερα στις πιο δύσκολες μας στιγμές, πρέπει και θα μείνει για την βόρεια Εύβοια ανεξίτηλη.

Κέντρο Υγείας Ιστιαίας - Ασθενοφόρο

SOS από το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Σερρών

 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από το σωματείο εργαζομένων ΕΚΑΒ Σερρών οι οποίοι “κρούουν” τον κώδωνα του κινδύνου καθώς εδώ και μια εβδομάδα ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ο αξονικός τομογράφος του ΓΝΣ λόγω βλάβης με αποτέλεσμα οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία να πρέπει να διακομιστούν σε εξωτερικό τομογράφο.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους ΕΚΑΒ αντί η Διοίκηση να ανακαλέσει τις άδειες των δύο οδηγών ασθενοφόρων που χρησιμοποιεί το νοσοκομείο για τις εσωτερικές του διακομιδές, απασχολούν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ο αριθμός των οποίων ούτως ή άλλως είναι μειωμένος καθώς είναι μόνο 4 για όλο τον νομό ανά βάρδια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την Κοίμηση, μετά την διακομιδή του έκτακτου περιστατικού, αντί να φύγει για να επιστρέψει και πάλι στη βάση του, του ζητήθηκε να μεταφέρει ασθενή στο συμβεβλημένο ιατρικό κέντρο. Τα περιστατικά είναι πολλά και την στιγμή που ένας συμπολίτης μας χρειάζεται επειγόντως ασθενοφόρο διατρέχει τον κίνδυνο να μην έχει την άμεση ανταπόκριση καθώς το ασθενοφόρο θα βρίσκεται σε εσωτερική διακομιδή.

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ζητούν τα μέλη του σωματείου καθώς η κατάσταση κρίνετε κρίσιμη, τονίζει στο Epiloges.tv, o πρόεδρος του σωματείου κος Θεοφάνης Παπαευστρατίου.


epiloges.tv

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Αίτημα για δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ από τον Δήμο Αλμυρού


Λύσεις από τους αρμοδίους φορείς ζητεί ο Δήμος Αλμυρού μετά και από τον θάνατο της τουρίστριας στην Ανάβρα για τον οποίο ξέσπασε και πολιτική κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για τη κατάσταση της υγείας.

Σε επαφή με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, βρίσκεται ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, ζητώντας του να επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Αλμυρού, ώστε να μπουν σε μια σειρά ορισμένα ζητήματα, με κυρίαρχο αυτό των εφημεριών των αγροτικών γιατρών.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημήτρη Καρεκλίδη, δεν είναι δυνατόν κάποιοι γιατροί να κάνουν εφημερίες και κάποιοι να μην κάνουν, ενώ θα πρέπει και ο κ. Σερέτης να προχωρήσει στον εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών.

«Μιλάμε για έναν Δήμο που εκτείνεται σε 200 χιλιόμετρα, εκκινώντας από τα όρια της Φθιώτιδας (Χιλιαδού, Γλύφα) και περιλαμβάνει πολλά χωριά, μεταξύ των οποίων το Αχίλλειο που χρειάζεται να υπάρχει αγροτικός γιατρός, η Ανάβρα, η οποία κατοικείται από πολλούς ηλικιωμένους, ενώ η περιοχή πρέπει να διαθέτει και ασθενοφόρο».

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος σχετικά με το περιστατικό στην Ανάβρα, είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει ασθενοφόρο, καθώς την τουρίστρια την παρέλαβε όχημα που ξεκίνησε από τον Δομοκό της Φθιώτιδας.

Έτσι στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται παρεμβάσεις για να δημιουργηθεί σταθμός του ΕΚΑΒ στην περιοχή του Αλμυρού, γιατί η χιλιομετρική απόσταση από τον Βόλο είναι μεγάλη, γύρω στα 50 χιλιόμετρα.

«Ζητήσαμε από τον κ. Σερέτη να βρεθεί στον Αλμυρό για να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα και να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις, γιατί περιστατικά όπως αυτά με την τουρίστρια που έχασε τη ζωή της στην Ανάβρα, δεν τιμούν την περιοχή μας» κατέληξε ο κ. Εσερίδης.

magnesianews.gr

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Κάνε τον σταυρό σου να μην χρειαστείς ασθενοφόρο στην Αρκαδία

 

Συμπολίτης μας τραυματίζεται σοβαρά και το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης δεν μπορεί να διαθέσει ασθενοφόρο, λόγω έλλειψης οδηγού. Το περιπολικό της αστυνομίας μετατρέπεται σε «ασθενοφόρο» για να μεταφέρει τον γιατρό στο σημείο του συμβάντος και στη συνέχεια τον ασθενή στο Κέντρο Υγείας.
Λίγο καιρό πριν, μία γυναίκα χάνει τη ζωή της στο Ελληνικό, μετά από τσίμπημα σφήκας, με το ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ξανά λόγω έλλειψης οδηγού.
Αυτά αναφέρονται επισήμως και σε ερώτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Επιπρόσθετα. Τον Απρίλιο του 2023, βρέφος κινδυνεύει στο Λεωνίδιο, επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο να το μεταφέρει στην Τρίπολη. Μεταφέρθηκε με ΙΧ και σώθηκε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.
Τον Ιανουάριο του 2023, σημειώθηκε ατύχημα 17χρονου στο Λεωνίδιο και μεταφέρθηκε με ΙΧ στην Τρίπολη, επειδή δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου!
Όλα αυτά έχουν σημειωθεί στην Αρκαδία, πέρυσι και φέτος. Και δεν είναι τα μόνα. Είναι κάποια περιστατικά.
 
Αυτή την κατάσταση λοιπόν πρέπει να τη θεωρήσουμε «κανονική»;
Επειδή υπάρχουν προβλήματα σε όλα τα Νοσοκομεία και όλα τα Κέντρα Υγείας, με ελλείψεις προσωπικού, πρέπει να αποδεχτούμε τη μοίρα μας, αδιαμαρτύρητα;
Όχι, αυτή δεν είναι κανονικότητα.
Είναι μία επικίνδυνη κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται ή να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Όχι, δεν είναι κανονικότητα, να μην έχεις οδηγούς ασθενοφόρου και να μεταφέρεις ασθενείς με ΙΧ και περιπολικά, εν έτει 2024, σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όχι, δεν είναι κανονικότητα να χάνονται ανθρώπινες ζωές και στο Υπουργείο Υγείας να συνεχίζουν όλοι να βρίσκονται στη θέση τους, λες και η αξία της ζωής είναι ήσσονος σημασίας.
Απέτυχαν παταγωδώς. Είτε ηθελημένα, είτε από ανικανότητα.

 

Υ.Γ. Το άρθρο δεν αποτελεί καμία μομφή για τους εργαζόμενους, διασώστες, οδηγούς και γιατρούς του ΕΚΑΒ και των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας της Αρκαδίας, που υπερβάλλουν εαυτούς για να κάνουν το καθήκον τους, κάτω από αντίξοες συνθήκες.

 

Μηνάς Αρτόπουλος
Δημοσιογράφος
Μέλος ΕΣΠΗΤ
25/8/2024


kalimera-arkadia.gr

Νέα Δωρεά Ιατρικού Εξοπλισμού από τον Παντελή Αχιλιά στο ΕΚΑΒ Λήμνου

 

Ο Παντελής Αχιλιάς, γνωστός για τη συνεχή προσφορά του στη γενέτειρά του, προχώρησε σε μια ακόμα σημαντική δωρεά ιατρικού εξοπλισμού, αυτή τη φορά στο ΕΚΑΒ Λήμνου.

Με την πολύτιμη μεσολάβηση της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου, κ. Ελένης Φαρμάκη, και την ευγενική χορηγία του κ. Αχιλιά, Διευθυντή της bioAxess, το ΕΚΑΒ Λήμνου παρέλαβε πρόσφατα έναν σημαντικό αριθμό απαραίτητων ιατρικών εργαλείων. Συγκεκριμένα, η δωρεά περιλάμβανε 4 πιεσόμετρα, 4 οξύμετρα, 4 θερμόμετρα και 4 ζαχαρόμετρα.

Το ΕΚΑΒ Λήμνου, σε ανακοίνωσή του, ευχαρίστησε θερμά τον Παντελή Αχιλιά για την γενναιόδωρη προσφορά του, η οποία ενισχύει την ικανότητα των υπηρεσιών του να παρέχουν ποιοτική ιατρική φροντίδα στους κατοίκους της περιοχής.

Αυτή η πράξη αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς υπογραμμίζει τη σημασία της κοινωνικής ευθύνης και της στήριξης προς τις τοπικές κοινότητες, ειδικά σε περιοχές με αυξημένες ανάγκες όπως η Λήμνος.

limnoslive.gr

Ντοκουμέντο - Ο Άδωνις βάζει φοιτητές για πλήρωμα στο ΕΚΑΒ

Δύο είναι τα μέλη του πληρώματος των ασθενοφόρων και η θέση του συνοδού είναι πιο κρίσιμη από αυτήν του οδηγού. Αυτά ίσχυαν μέχρι να αναλάβει υπουργός ο Αδωνις ο Εξολοθρευτής (της Υγείας). Το ντοκουμέντο που παρουσιάζει το Τvxs, συμβολίζει τη νέα πραγματικότητα: στις περιοχές Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, την πολύ αποφασιστική θέση του συνοδού θα μπορούν να καλύπτουν σπουδαστές του ΙΕΚ-ΕΚΑΒ.

«Κατεπείγοντες και εξαιρετικοί λόγοι» γράφει το έγγραφο που παρουσιάζουμε και υπογράφει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου, «επιβάλλουν την ενεργοποίηση της δυνατότητας που παρέχει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ των ανωτέρω περιοχών (Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής) με ένα εκ των μελών του πληρώματος από σπουδαστές του ΙΕΚ ΕΚΑΒ που πραγματοποιούν την πρακτική άσκηση τους…. για την στελέχωση των ασθενοφόρων μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως μέλος πληρώματος ασθενοφόρου οι σπουδαστές που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση αλλά και όσοι δεν έχουν αρχίσει την πρακτική τους αλλά έχουνε επιτυχώς ολοκληρώσει την θεωρητική τους κατάρτιση στο ΙΕΚ του ΕΚΑΒ και επιθυμούν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση».

Ο νόμος που επικαλείται ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ αφορούσε «διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, ρυθμίσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από καταστροφές και άλλες διατάξεις» και ψηφίστηκε φέτος, στα τέλη Μαϊου

Προφανώς σε αυτόν τον νόμο προστέθηκε, με την ελληνική πατέντα των άσχετων τροπολογιών, διάταξη που επιτρέπει τη χρησιμοποίηση σπουδαστών για πλήρωμα των ασθενοφόρων, εν όψει του καλοκαιριού.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι πρόκειται για νομοθετική πρόβλεψη που είχε συγκεκριμένο σκοπό και δεν θα περιοριστεί στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Άλλωστε το καλοκαίρι η «πληθυσμιακή αύξηση» για την οποία κάνει λόγο το έγγραφο, καθόλου δεν περιορίζεται στις δύο περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Πιθανώς και σε άλλες περιοχές σπουδαστές θα αναλάβουν μία θέση, από την οποία συχνά εξαρτάται η ζωή και ο θάνατος των ασθενών.

Η απόφαση της ηγεσίας του ΕΚΑΒ δεν αναφέρεται στις ακριβείς υποχρεώσεις των μαθητευόμενων σπουδαστών. Θα υπηρετούν κανονικά σε βάρδιες, όπως οι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ; Θα έχουν αργίες και πότε; Σε κάθε περίπτωση πάντως, στην Ελλάδα της ΝΔ είναι προτιμότερο τουρίστες και ιθαγενείς να μην ασθενούν το Σαββατοκύριακο..

tvxs.gr

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Αστυνομικοί έγιναν …ασθενοφόρο και έσωσαν τουρίστα

 

Ο άνδρας ένιωσε αδιαθεσία εν κινήσει, όμως το ΕΚΑΒ θα καθυστερούσε

Σωτήρια ήταν η επέμβαση των αστυνομικών, στο Ρέθυμνο, για έναν τουρίστα, ηλικίας περίπου 40 ετών.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο άνδρας αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία, ενώ βρισκόταν εν κινήσει, στο ύψος του στρατοπέδου. Τότε, σταμάτησε στην άκρη και κάλεσε ασθενοφόρο όταν και τον ενημέρωσαν όμως πως θα υπάρξει καθυστέρηση

Αναφέρεται ότι την στιγμή εκείνη περνούσαν αστυνομικοί και τους έκανε σήμα για βοήθεια. Ο άνδρας τους εξήγησε τι προηγήθηκε και τότε οι αστυνομικοί ανέλαβαν τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Ειδικότερα, τον άνδρα αρχικώς εντόπισε το πλήρωμα περιπολικού του τμήματος τροχαίας ΒΟΑΚ, ενώ στη συνέχεια έσπευσαν κι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. 

Ένας αστυνομικός μπήκε στο αυτοκίνητο του τουρίστα και οδήγησε μέχρι το νοσοκομείο, όσο οι συνάδελφοι του συνόδευαν μπρος-πίσω το όχημα κι άνοιγαν τον δρόμο.

Τον παρέδωσαν στους γιατρούς, ενημερώνοντας σχετικά για την κατάσταση του.

Ο άνδρας, φτάνοντας στο νοσοκομείο είχε ακόμα τις αισθήσεις του.

cretalive.gr

Ένα ασθενοφόρο δώρο από τον Grimaldi

 

Το πρώτο δώρο στους Θεσπρωτούς έρχεται από τον Όμιλο Grimaldi, τον Ιταλικό όμιλο που αποτελεί το αφεντικό του λιμανιού.

Κι αυτό είναι ένα ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ.

Δια του ιδρύματος που διατηρεί ο Όμιλος, θα γίνει η παράδοση και όχι απλά και ταπεινά αλλά πανηγυρικά.

Η πρόσκληση ήδη έχει σταλεί για την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου ενώ ήδη αναφέρεται ότι στην τελετή παράδοσης- παραλαβής θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι της Κυβέρνησης.

epiruspost.gr

Γιατί δεν έχουν καλυφθεί οι κενές θέσεις οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων στην Αρκαδία;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα τα κενά σε θέσεις οδηγών / πληρωμάτων ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης κατέθεσε ο Ε' Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. 

Θα μεριμνήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  για την άμεση στελέχωση όλων των κενών θέσεων οδηγών / πληρωμάτων ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης, αλλά και όλων των πρωτοβάθμιων δομών υγείας της Αρκαδίας, ώστε να προστατεύονται επαρκώς οι συμπολίτες όταν αντιμετωπίζουν έκτακτές καταστάσεις υγείας;

Έχω θέσει με τον πιο επιτακτικό τρόπο και επανειλημμένως τα προβλήματα με τις ελλείψεις προσωπικού στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του ΕΣΥ, του Νομού Αρκαδίας ζητώντας την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Τις τελευταίες μέρες δημοσιοποιήθηκαν δύο περιστατικά στα οποία ζητήθηκε από το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης η συνδρομή με αποστολή ασθενοφόρου, στα οποία όμως δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει λόγω έλλειψης οδηγού.

Το αποτέλεσμα ήταν οι αναγκαίες πρώτες βοήθειες να αναζητηθούν από ιδιώτες ιατρούς και η μεταφορά των πολιτών να καθυστερήσει ενώ στη μια περίπτωση δυστυχώς η ασθενής απεβίωσε. Συγκεκριμένα στις 28/7/2024 μια 66χρονη γυναίκα που τσιμπήθηκε από σφήκα, σε απόσταση 100 μέτρων από το Περιφερειακό Ιατρείο Ελληνικού, στο Ελληνικό Αρκαδίας, αλλά   το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης δεν κατάφερε να διαθέσει ασθενοφόρο λόγω έλλειψης οδηγού και ζητήθηκε η επέμβαση του ΕΚΑΒ, που δυστυχώς, δεν αποδείχθηκε έγκαιρη αφού το ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο μετά από μία ώρα και είκοσι λεπτά σύμφωνα με τους συγγενείς.

Εν τέλει η γυναίκα έχασε τη ζωή της, παρά το ότι προσπάθησε γιατρός που βρισκόταν στην περιοχή να προσφέρει πρώτες βοήθειες. Για το θέμα αυτό έχω καταθέσει την αναφορά  του συζύγου της εκλιπούσας που θα σας διαβιβαστεί βάσει του θερινού προγραμματισμού υποβολής αναφορών της Βουλής, για την περίοδο 22 Ιουλίου έως 27 Αυγούστου. Χθες, 22 Αυγούστου 2024, σύμφωνα με δημοσίευμα του kafeneio-megalopolis.gr ένας άντρας στην πόλη της Μεγαλόπολης έπεσε από μια σκάλα, χτύπησε σε κάγκελα και είχε ένα άσχημο τραυματισμό, με αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος. Και σε αυτήν την περίπτωση το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης απάντησε ότι δεν υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου και παρέπεμψε στο ΕΚΑΒ Τρίπολης.

Οι συγγενείς αναγκάστηκαν να καλέσουν ιδιώτη ιατρό ο οποίος αν και ήταν εκτός Μεγαλόπολης έφτασε όσο πιο γρήγορα μπορούσε ενώ κλήθηκε και η αστυνομία η οποία έστειλε περιπολικό στο Κέντρο Υγείας, το οποίο παρέλαβε μια γιατρό και την μετέφερε στο σημείο που ήταν ο τραυματίας. Οι 2 γιατροί έδρασαν γρήγορα, έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και σταθεροποίησαν τον συμπολίτη μας και έπειτα μεταφέρθηκε με το περιπολικό στο Κέντρο Υγείας. Χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των δύο ιατρών και των αστυνομικών ο συμπολίτης κατάφερε να σωθεί. Αυτά προφανώς και δεν είναι τα μόνα αλλά τα πιο πρόσφατα περιστατικά τα οποία καταδεικνύουν την ανάγκη στελέχωσης των θέσεων οδηγών / πληρωμάτων ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και όλων των πρωτοβάθμιων δομών υγείας της Αρκαδίας. Επειδή είναι κρίσιμο το Υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει για την άμεση κάλυψη όλων των κενών σχετικά με τη λειτουργία των ασθενοφόρων όλων των πρωτοβάθμιων δομών υγείας της Αρκαδίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας:

  1. Πόσες είναι οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις οδηγών / πληρωμάτων ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης, πόσες από αυτές είναι κενές και πόσες καλύπτονται από προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και επιπλέον πόσα ασθενοφόρα διαθέτει το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και πόσα από αυτά είναι λειτουργικά;
  2. Αντιστοίχως, για κάθε ένα από τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας του Νομού Αρκαδίας, είναι οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις οδηγών / πληρωμάτων ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης, πόσες από αυτές είναι κενές και πόσες καλύπτονται από προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και επιπλέον πόσα ασθενοφόρα διαθέτουν και πόσα από αυτά είναι λειτουργικά;
  3. Γιατί δεν έχουν καλυφθεί οι κενές θέσεις οδηγών / πληρωμάτων ασθενοφόρων και πώς και πότε προβλέπεται να καλυφθούν;
  4. Σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση στελέχωση όλων των κενών οργανικών θέσεων οδηγών / πληρωμάτων ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης αλλά και όλων των πρωτοβάθμιων δομών υγείας της Αρκαδίας ώστε να προστατεύονται επαρκώς οι συμπολίτες μας όταν αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις υγείας;
  5. Μπορεί να μας ενημερώσει αν θα υλοποιηθεί η εξαγγελθείσα, από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενσωμάτωση με το ΕΚΑΒ των οδηγών / πληρωμάτων ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας και να διαβεβαιώσει ότι η πρωτοβουλία αυτή θα βελτιώσει την προστασία των συμπολιτών μας;

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Ο Ιερέας του Ι.Ν της Παντοβασίλισσας Ραφήνας & διασώστης του ΕΚΑΒ Απ. Δάμκαλης διέσωσε αγοράκι που είχε εγκλωβιστεί σε θυρίδα αυτόματης παραλαβής!

 

Ένα αγοράκι 3 ετών το οποίο είχε εγκλωβιστεί σε θυρίδα αυτόματης παραλαβής της Skroutz, επί της Λ. Αλεξάνδρας, διέσωσε ο Απόστολος Δάμκαλης, ο οποίος όπως είναι γνωστό  εκτός από Ιερέας στον Ιερό Ναό της Παντοβασίλισσας Ραφήνας είναι και διασώστης του ΕΚΑΒ.

Για το περιστατικό σε ανάρτηση του αναφέρει:

Το σήμα της ημέρας… Εγκλωβισμός 3χρονου παιδιού εντός θυρίδας αυτόματης παραλαβής της Skroutz, επί της Λ. Αλεξάνδρας…Το 3χρονο αγοράκι, διέφυγε της προσοχής του πατέρα του και εισήλθε εντός της θυρίδας, κλείνοντας την πόρτα…

Άμεση η κινητοποίηση Πυροσβεστικής,ΕΚΑΒ και Αστυνομίας, προκειμένου να το απεγκλωβίσουν…

Όπως και έγινε μετά από λίγα λεπτά, έχοντας αποφευχθεί το μοιραίο…Ο μικρός Amir έχαιρε άκρας υγείας και συνέχισε το παιχνίδι του με αμείωτη ένταση, χωρίς να έχει αντιληφθεί, το πόσο τυχερός ήταν…


irafina.gr

Οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας ζητούν ασθενοφόρο - Έστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό

 

Η «Ομάδα Δράσεων Ενεργών Πολιτών του Δήμου Αξέναδρειας» έστειλε επιστολή στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Ζητούν προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει παρέμβαση και να έρθει επιτέλους σταθμός του ΕΚΑΒ στην περιοχή τους. 

Μάλιστα του επισημαίνουν την αναγκαιότητα του ασθενοφόρου, καθώς κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει σοβαρά περιστατικά. Παράλληλα τον ενημερώνουν πως έχουν ενημερώσει τους τοπικούς βουλευτές, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Του περιγράφουν πως ζούνε καθημερινά μέσα στην ανασφάλεια και ότι η Διοίκηση του ΕΚΑΒ στην Αθήνα, δεν αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών της Αλεξάνδρειας και «δρα κατά το δοκούν».

Δωρεά Θεολόγου Ζώτου στο ΕΚΑΒ Κιλκίς

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024, εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος Ερυθρού Σταυρού Κιλκίς ολοκλήρωσαν την παράδοση της δωρεάς που πραγματοποιήθηκε από τον Θεολόγο Ζώτο προς το ΕΚΑΒ Κιλκίς και αφορά σε μεγάλη ποσότητα ειδικών εξαρτημάτων πρώτων βοηθειών “Τουρνικέ” πολλαπλών χρήσεων, άκρως απαραίτητα για την αντιμετώπιση των σοβαρών αρτηριακών αιμορραγιών, με σκοπό να εξοπλιστούν όλα τα ασθενοφόρα του νομού Κιλκίς για την προστασία κάθε συμπολίτη που βρίσκεται στην έκτακτη και άμεση ανάγκη.

poster
00:36
Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογες δωρεές πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στα σώματα ασφαλείας του νομού μας (αστυνομία, πυροσβεστική και στρατό) καθώς και στη Βιομηχανική Ζώνη και διεκπεραιώθηκαν από τον ΕΕΣ Κιλκίς.