Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Αντί για αυξήσεις, bonus για λίγους και «ημετέρους»



Η κυβερνητική προεκλογική εξαγγελία για τη χορήγηση bonus σε ένα μικρό μέρος από τους εργαζομένους στο Δημόσιο επιχειρεί να ωραιοποιήσει την εικόνα για την δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ταυτόχρονα, με αυτή την εξαγγελία, η κυβέρνηση επιδιώκει να σπάσει την απεργία – αποχή των εργαζομένων στο Δημόσιο απέναντι στην αντιδραστική αξιολόγηση, να εισαγάγει μια νέα κατηγοριοποίηση στους υπαλλήλους μέσω των λεγόμενων μετρήσιμων στόχων και να πριμοδοτήσει «πρόθυμους» και ημετέρους μέσω του δοτού μηχανισμού προϊσταμένων που έχει δημιουργήσει σε μεγάλο μέρος δημοσίων υπηρεσιών.

Ειδικότερα για τον χώρο της υγείας, είναι κοροϊδία να μιλά κάποιος για βελτιώσεις, στόχους και αποδοτικότητα τη στιγμή που υπάρχει συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες λόγω  της τεράστιας υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι μονάδες υγείας .

Η Κυβέρνηση, μετά τις φετινές αυξήσεις – ψίχουλα, αντιλαμβάνεται την οργή των Δημοσίων υπαλλήλων και επιχειρεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα να την ξεπεράσει και να θολώσει τα νερά. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρνείται επίμονα να αυξήσει ουσιαστικά τις αποδοχές και να χορηγήσει στους εργαζομένους στην υγεία και στο Δημόσιο τον 13ο και 14ο μισθό.

Τέτοιες εξαγγελίες μπορεί να προβάλλονται ως «λύση» από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης όμως η μεγάλη πλειοψηφία των Δημοσίων υπαλλήλων αντιλαμβάνεται τις κυβερνητικές σκοπιμότητες και δεν «τσιμπά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου