Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Σωματεία της Υγείας συντονίζουν τη δράση τους - Το ΕΚΑΒ απών

 

Συντονισμένες κινητοποιήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα αποφάσισαν σε σύσκεψη που έγινε στις 27/3 στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός 13 Σωματεία της Αθήνας. Αιχμή των κινητοποιήσεων αποτελούν τα ζητήματα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, των ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, της στελέχωσης των υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, της μονιμοποίησης των συμβασιούχων και της αποτροπής των  απολύσεων. Επίσης τίθενται ως κεντρικά αιτήματα   οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και το ανθυγιεινό επίδομα. Τέλος επιμένουν στο διαχρονικό αίτημα ένταξης των υγειονομικών στα ΒΑΕ  καθώς και της βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών.

Τα Σωματεία αποφάσισαν κινητοποιήσεις στις 8 Απρίλη στα Νοσοκομεία, κάλεσμα για συμμετοχή στην Απεργία στις 17 Απρίλη και την Πρωτομαγιά, κινητοποίηση στις 25 Απρίλη για τα ΒΑΕ και την υγιεινή και ασφάλεια, και στην πανυγειονομική  κινητοποίηση στις 16 Μάη. Επίσης αποφάσισαν νέα σύσκεψη Σωματείων μετά το Πάσχα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Αντίστοιχες αποφάσεις για κινητοποιήσεις έχουν πάρει ήδη για τις 8 Απρίλη και σωματεία της Υγείας στην Περιφέρεια μεταξύ αυτών του Αγ. Νικολάου, της Άρτας και το ΠαΓΝΗ.


Στο κοινό δελτίο που εξέδωσαν τα 13 Σωματεία της Αττικής αναφέρουν:

Την Τετάρτη 27/3, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων στο Δώμα του Ευαγγελισμού, μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, προκειμένου να συντονιστεί η δράση των σωματείων και να κλιμακωθούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

 Στη σύσκεψη, συμμετείχαν με αποφάσεις τους εκπρόσωποι από τα Σωματεία των Νοσοκομείων: Αιγινήτειο, Θριάσιο, ΚΑΤ, ΨΝΑ Δαφνί, Αττικόν, Μεταξά, Έλενα Βενιζέλου, Ερυθρός Σταυρός, Λαϊκό, Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ,  Παίδων ΄Αγλαϊα Κυριακού΄, ενώ δεν κατάφεραν να παραβρεθούν οι εκλεγμένοι συνάδελφοι από το Ασκληπιείο και ΕΛΠΙΣ παρότι είχαν εκδηλώσει με αποφάσεις τους ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία αυτή. Συμμετείχαν επίσης συνδικαλιστές από το Δρομοκαϊτειο, το Γεννηματάς και το Αλεξάνδρα, προνοιακές δομές, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, ενώ παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ με επικεφαλής την πρόεδρό της.

Η εισηγητική ομιλία καθώς και οι τοποθετήσεις των εργαζομένων από όλους σχεδόν τους χώρους καταδίκασαν τη λεηλασία της δημόσιας Υγείας, την αλλαγή χαρακτήρα στη δομή, λειτουργία και χρηματοδότηση των μονάδων Υγείας. Αναφέρθηκαν εκτενώς στη διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων των υγειονομικών (επικουρικοί, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ κλπ) και τον κίνδυνο μαζικών επικείμενων απολύσεων, στη μεθοδευμένη υποστελέχωση και απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας που στις μέρες μας βλέπουμε να «αξιοποιείται» από την κυβέρνηση της ΝΔ ως όχημα για την επιτάχυνση κάθε πλευράς της εμπορευματοποίησης της υγείας και πρόνοιας.

Βασικοί άξονες που διαπέρασαν τη συζήτηση ήταν οι στόχοι πάλης για:  σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα – μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – μονιμοποίηση των συμβασιούχων – για ουσιαστική ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ (ΚΥ & ΤΟΜΥ) – για αξιοπρεπείς μισθούς, εργασιακές συνθήκες και ένταξη στα ΒΑΕ – για την ανάγκη να μπει φραγμός στην κυβερνητική επέλαση με νομοσχέδια που ολοκληρώνουν την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών σε όλες τις δομές των νοσοκομείων και της ΠΦΥ – την εμπορευματοποίηση υγείας & πρόνοιας και την αποδιάρθρωση ψυχικής υγείας – απεξάρτησης.

Ιδιαίτερη αναφορά όπως ήταν αναμενόμενο έγινε για το θέμα των απογευματινών χειρουργείων, που με επιμονή προσπαθεί στις μέρες αυτές να εδραιώσει η ηγεσία του υπουργείου, με ζωντανά παραδείγματα από κάθε νοσοκομείο. Επιβεβαιώθηκε ότι παντού πρωτοστατούν οι διοικήσεις με πιέσεις σε εργαζόμενους να πάρουν μέρος, ακόμα και απειλές. Την ίδια στιγμή σε κάθε νοσοκομείο υπάρχουν κλειστές αίθουσες χειρουργείου, κλειστές κλίνες ΜΕΘ και δραματική έλλειψη προσωπικού. Καταγγέλθηκε ότι τα χειρουργεία που πραγματοποιήθηκαν ως τώρα αφορούν ψυχρά περιστατικά, μάλιστα κάποια εκτός λίστας, δεν ήταν “κερασμένα” αλλά ακριβοπληρωμένα. Οι εκπρόσωποι των σωματείων που συμμετείχαν δεσμεύτηκαν  να συνεχίσουν  τις  τοπικές κινητοποιήσεις, όπου ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία.

 Συμφώνησαν όλοι, στην αναγκαιότητα τα σωματεία των νοσοκομείων να πάρουν κοινές πρωτοβουλίες, να συντονίζουν τα βήματά τους προκειμένου να απαντήσουν στην ολομέτωπη επίθεση, να μπλοκάρουν την κάθε πτυχή της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, την αντιμετώπιση της Υγείας ως εμπόρευμα και των ασθενών μας ως πελάτες, ξεπερνώντας τα εμπόδια που βάζει η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ στην οργάνωση του αγώνα.

Το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια και θα οργανωθούν Γενικές Συνελεύσεις, προκειμένου να παρθούν σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο και των παρακάτω πρωτοβουλιών:

– Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας (7/4) η πρώτη εβδομάδα του Απρίλη να πάρει χαρακτηριστικά καμπάνιας, που θα κορυφωθεί στις 8 Απρίλη με κατά τόπους συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων και των δομών πρόνοιας και ΠΦΥ (Κ.Υ. & ΤΟΜΥ).  Θα εκδοθεί μάλιστα και κοινό προπαγανδιστικό υλικό με κεντρικό σύνθημα «η υγεία δεν είναι εμπόρευμα»  και το τετράπτυχο: προσλήψεις/μονιμοποιήσεις συμβασιούχων – αξιοπρεπείς μισθοί  ανάκληση των απωλειών – αύξηση κι επέκταση του επιδόματος  ανθυγιεινής εργασίας – ένταξη στα ΒΑΕ/ γενναία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό / δημόσια & δωρεάν υγεία για όλους.

– παραμένουμε σε ετοιμότητα για απεργιακή απάντηση απέναντι στα σχέδια νόμου για το ιδιωτικό έργο των γιατρών και την Ψυχική υγεία.

– για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 17 Απρίλη (που ήδη έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ) και 1η Μάη, με κάλεσμα σε ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ να πάρουν αποφάσεις, προκειμένου να μετατραπούν σε σταθμούς κλιμάκωσης και πανεργατικού ξεσηκωμού. 

– Μπροστά στην παγκόσμια ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (28/4), να οργανωθούν πολύμορφες δράσεις με κύρια αιτήματα την ένταξη στα ΒΑΕ, την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας. Οι δράσεις αυτές να κορυφωθούν με παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας 25/4.

– Οργάνωση της μαζικής και μαχητικής συμμετοχής έπειτα από οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων και συσκέψεων σε κάθε χώρο δουλειάς και στην πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση στις 16 Μάη.

– Μετά το Πάσχα να συγκληθεί ξανά σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων για τον σχεδιασμό της περαιτέρω κλιμάκωσης της κοινής δράσης των σωματείων με τον προσανατολισμό και για πλατύ κάλεσμα σε σωματεία άλλων κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και μαζικούς φορείς προκειμένου να διευρυνθεί και να ενισχυθεί η αγωνιστική συσπείρωση του λαού στο κρίσιμο μέτωπο της υγείας.

Ήδη σε κάποιες περιοχές της περιφέρειας συστηματοποιείται η κοινή δράση σωματείων και φορέων όπως πχ στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που όπως τονίστηκε και στη συζήτηση χρειάζεται να εξαπλωθούν σε όλη την περιφέρεια και κύρια στις μεγάλες πόλεις και σ’αυτό τον αγωνιστικό δρόμο κι από την πλευρά μας ώστε να σημάνει ξεσηκωμός για τα δικαιώματά μας – για την υγεία του λαού!

Τα σωματεία:

Αιγινήτειο – Ασκληπιείο  –  Αττικό – Ελπίς – Ελένα – Ευαγγελισμός – Θριάσιο – ΚΑΤ – Λαϊκό – ΨΝΑ Δαφνί –Μεταξά – Παίδων «Αγλ. &Παν. Κυριακού» – Σύλλογος Εργαζομένων 1ης & 2ης ΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου