Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Προβληματισμός και συζήτηση για τις διακομιδές των βαρέως ασθενών

 

Τον προβληματισμό του σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις διανοσοκομειακές διακομιδές στο νοσοκομείο Ρεθύμνου εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου.

Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει, το Δ.Σ. κάλεσε τους γιατρούς υπεύθυνους Τομέων, Επιστημονικού Συμβουλίου, Επιστημονικής Επιτροπής, τους Αναισθησιολόγους, του γιατρούς των Επειγόντων, τους γιατρούς της ΜΕΘ και την Ένωση γιατρών ΕΣΥ του Γ.Ν.Ρ και ζήτησε την άποψη τους. Μετά από τη συζήτηση, ο Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει πως δεν παίρνει θέση υπέρ της άποψης μέρους των γιατρών, σημειώνει, όμως, πως εξακολουθεί να διεκδικεί πλήρη στελέχωση όλων των τμημάτων του νοσοκομείου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρει:

«Ο Ι.Σ προσκλήθηκε από γιατρούς του Νοσοκομείου να συμμετάσχει στην συζήτηση για τα θέματα που προαναφέρονται.

Ειδικότερα για το θέμα των διανοσοκομειακών διακομιδών και προκειμένου να έχουμε την άποψη όλων των εμπλεκομένων αποφασίσαμε να καλέσουμε σε δυο διευρυμένα Δ.Σ του Συλλόγου, τους γιατρούς υπεύθυνους Τομέων, Επιστημονικού Συμβουλίου, Επιστημονικής Επιτροπής, τους Αναισθησιολόγους, του γιατρούς των Επειγόντων, τους γιατρούς της ΜΕΘ και την Ένωση γιατρών ΕΣΥ του Γ.Ν.Ρ

Από τους γιατρούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συλλόγου, έγινε ενημέρωση για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις διανοσοκομειακές διακομιδές διασωληνωμένων /βαρέως πασχόντων ασθενών, έγινε συζήτησή για την σημερινή κατάσταση αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει την εμπλοκή των γιατρών και ζητήθηκαν οι σχετικές προτάσεις.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο και το αντιμετωπίζουν όλα τα μικρότερα νοσοκομεία της χώρας και ειδικά για την Κρήτη αφορά ιδιαίτερα τα τρία του νομού Λασιθίου και το δικό μας

Σε όλα καταβάλλεται προσπάθεια να γίνονται οι διακομιδές βαρέως πασχόντων ή και διασωληνωμένων με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια βάσει πρωτοκόλλων καταρτισμένων από εμπείρους γιατρούς σύμβουλους του ΚΕΣΥ και προτεινομένων με απόφαση της ολομέλειας του ΚΕΣΥ.

Η απόφαση 18 της 261 ολομέλειας του ΚΕΣΥ ( 7.4.2017 ) έθετε ως προϋπόθεση τι απαιτείται να γίνει αναφορικά με τα ΤΕΠ των νοσοκομείων, τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ και την ανάπτυξη /στελέχωση ΜΑΦ και ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας καθώς και πρόταση για την συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών στην επείγουσα ιατρική ( ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ BLS, ALS, ATLSκαι ΕΠΙ / ΕΚΑΒ ).

Αυτά δεν έγιναν!

Πρότεινε, ταυτόχρονα και μέχρι την υλοποίηση των ανωτέρω, την δημιουργία μηνιαίας λίστας εφημερευόντων γιατρών ανά νοσοκομείο που θα διακομίζουν τους δια σωληνωμένους ασθενείς η οποία περιελάμβανε τους κάτωθι :

α. ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι αναισθησιολόγοι,

β. ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι εντατικολόγοι και

γ. ιατροί που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΠΙ του ΕΚΑΒ η/και το ATLS, BLS/ALS διευκρινίζοντας τα της εφημέρευσης, της κάλυψης αστικής ευθύνης και προσωπικής ασφάλισης και χρηματικής αποζημίωσης και αποκλείοντας ανειδίκευτους και κυρίως αγροτικούς γιατρούς.

Είναι δεδομένη η έλλειψη ειδικευμένων /ειδικευόμενων αναισθησιολόγων, γιατρών με εξειδίκευση στην Επείγουσα ιατρική και στην Εντατικολογία, πανελλαδικά, αλλά και παγκόσμια λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος για αυτές τις κρίσιμες ειδικότητες η οποία βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη

Ιδιαίτερα για την χώρα μας, η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε ταχύτερα ως αποτέλεσμα την ιατρικής μετανάστευσης, μιας συνεχιζόμενης αιμορραγίας, τα χρόνια της κρίσης αλλά και των λανθασμένων πολιτικών επιλογών.

Τα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής αντιμετωπίζονται κατόπιν συνεννόησης των γιατρών που εμπλέκονται στο κάθε περιστατικό με τους διαθέσιμους αναισθησιολόγους, που εκτιμούν την βαρύτητα του περιστατικού, συμπληρώνουν τα σχετικά πρωτόκολλα που προαναφέραμε και κρίνουν αν πρέπει να συμμετέχουν οι ίδιοι στην διακομιδή ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ.

Η πανδημία, η αύξηση των διακομιδών λόγω covid 19, η συνεχιζόμενη μείωση των γιατρών των κρίσιμων ειδικοτήτων, η δραματική υστέρηση στην αντιμετώπιση των χρόνιων χειρουργικών περιστατικών έναντι των επειγόντων (οι λίστες αναμονής χειρουργείων σε όλη την Κρήτη αριθμούν περισσότερα από 15.000 άτομα, ενώ και οι κλίνες στις ΜΕΘ δεν επαρκούν αφού ο πληθυσμός του νησιού διπλασιάζεται ή ακόμα και τριπλασιάζεται τους θερινούς μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ παράλληλα έγιναν 9000 λιγότερα !!! Ογκολογικά χειρουργεία την διετία 2020-21 συγκριτικά με τον ΜΟ της διετίας 2017 -19 ) αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος

Δημιουργείται πράγματι μια εκρηκτική κατάσταση που απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων από την πολιτεία για την εκτόνωση της.

Ο πρόσφατος νόμος (ΚΥΑ για τις διακομιδές αυτές), που είναι στο επίκεντρο της αμφισβήτησης της Ιατρικής Κοινότητας, επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα από το τέλος προς την αρχή.

Δηλαδή αρχίζει από την λίστα που περιλαμβάνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς σχεδόν όλων των ειδικοτήτων αφήνοντας ακόμη και το θέμα της μετεκπαίδευσης των στην δική τους επιλογή, ενώ αναμένεται απόφαση του ΚΕΣΥ… επί της Υπουργικής απόφασης, αφήνοντας την αναδιοργάνωση /στελέχωση των ΜΕΘ, των ΤΕΠ και του ΕΚΑΒ σε μελλοντικό χρόνο.

Σχετικά λοιπόν με την πρόσκληση σας για συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο για τα προβλήματα του νοσοκομείου και μετά από την συζήτηση με όλους τους γιατρούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας οι οποίοι εξέφρασαν και υποστήριξαν και τις δυο απόψεις για το θέμα των διακομιδών (ΚΕΣΥ, ΛΙΣΤΑ) θεωρούμε ότι είναι ευθύνη των επιστημονικών και διοικητικών οργάνων του νοσοκομείου να το διαχειριστούν όπως καλύτερα θεωρούν για τους ασθενείς και τους γιατρούς, όπως συμβαίνει και με τα άλλα τρία (3) νοσοκομεία του Ν. Λασιθίου που βρίσκονται σε ανάλογη θέση.

 Ο Ι.Σ.Ρ., σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο, δεν μπορεί να πάρει θέση υπέρ της άποψης μέρους των γιατρών όταν αυτή είναι αντίθετη με την άποψη των υπολοίπων πολύ περισσότερο όταν έχουν και οι δυο πλευρές λογικά επιχειρήματα και ακόμη και αν δικαίωνε τους μεν ή τους δε, η τελική απόφαση και εφαρμογή ανήκει στα όργανα του νοσοκομείου και στην πολιτεία (ΥΠΕ, ΥΥΠ) αφού πρόκειται για νόμο του κράτους.

 Ο Ι.Σ.Ρ. στηρίζει όποια πρόταση κατατεθεί από πλευράς των συνάδελφων του νοσοκομείου μας, αρκεί να είναι ρεαλιστική, βιώσιμη και κυρίως άμεσα εφαρμόσιμη μια που οι διακομιδές αυτές, αν και λιγότερες, δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν.

 Ο Ι.Σ.Ρ. συνεχίζει να διεκδικεί από το Υπουργείο Υγείας την πλήρη στελέχωση όλων των τμημάτων του ΓΝΡ, την θέσπιση ειδικών κινήτρων όπως οικονομικών μετεκπαιδευτικών και άλλων για να προσελκύσει γιατρούς στις ειδικότητες με έλλειψη, να στελεχώσει το ΕΚΑΒ με γιατρούς και να κάνει καλύτερη διαχείριση και κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.

Ο Ι.Σ.Ρ. διεκδικεί πάντα την δημιουργία νέου σύγχρονου οργανισμού για το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού, παράλληλα με την κατασκευή ενός νέου Νοσοκομείου που έχει ανάγκη ο νομός μας.

Ο Ι.Σ.Ρ. συνεχίζει τέλος να διεκδικεί την δημιουργία οργανωμένης και διασυνδεδεμένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα αναλάβει επιτέλους το κομμάτι της δημόσιας υγείας που της αντιστοιχεί προς όφελος και των γιατρών και του κοινωνικού συνόλου.

goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου