Σάββατο 14 Μαΐου 2022

ΚΚΕ Σερρών: Συνεχής η υποβάθμιση της Δημόσιας υγείας – Στο μισό μειώθηκαν οι δαπάνες το 2022!!!

 

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ με αφορμή το τραγικό περιστατικό που συνέβη στο Δήμο Σιντικής με το θάνατο ενός νέου άνδρα, και συντάραξε όλη την τοπική κοινωνία και ξαναθύμισε σε όλους μας πως η Δημόσια Υγεία ΝΟΣΕΙ εδώ και χρόνια και μάλιστα οι θάνατοι γίνονται όλο και πιο συχνοί.

Αυτή τη φορά είχαμε έλλειψη οδηγού ασθενοφόρου, άλλες φορές ελλείψεις σε γιατρούς, σε κλινικές, σε υποδομές.  

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ:

Βιώνουμε μια κατάσταση που διαρκώς εντείνεται η υποβάθμιση της παροχής υγείας ακόμη και σε στοιχειώδεις υπηρεσίες. Εδώ μιλάνε οι αριθμοί: από 268 εκ ευρώ που δαπανήθηκαν το 2021 για την ΠΦΥ, η κυβέρνηση δαπανά μόλις 128 εκ για το 2022, δηλαδή 52,2% λιγότερα χρήματα (140 εκ.) σε μια χρονιά που πραγματικά ΝΟΣΕΙ η Υγεία εξαιτίας και της πανδημίας που περάσαμε αλλά και των μνημονιακών χρόνων που προηγήθηκαν.

Βέβαια, δεν μπορούμε να πούμε πως δεν υπάρχουν χρήματα την εξασφάλιση του 2% του κρατικού προϋπολογισμού για στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, ούτε για τις απαλλαγές του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των κινήτρων που δίνονται στους ομίλους της Πράσινης Ενέργειας. Επειδή αποτελούν τους  “εθνικούς στόχους”  που θα αναθερμάνουν την καπιταλιστική οικονομία, δεν τους αγγίζουν οι Κυβερνήσεις, όποιες και αν είναι αυτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ). Αντίθετα, ο τομέας της Υγείας αποτελεί κόστος για το αστικό κράτος και γι΄ αυτό πρέπει να γίνουν περικοπές των δαπανών και των παροχών.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

  • το Δεκέμβριο του 2019, είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο να παύσει η 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Στρυμονικού, μιας που στο Δήμο Ηράκλειας αναλογούσαν 2 ΚΥ, άρα πλεονασμός, άρα περικοπές. Ανάλογος κίνδυνος υπήρξε και για το ΚΥ Μαυροθάλασσας.
  • Καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, φούντωσαν οι καταγγελίες και τα περιστατικά από προβλήματα που δημιουργούνταν στη μετακίνηση συμπολιτών μας που δε μπορούσαν να βρουν ασθενοφόρο ούτε για να διαμετακομιστούν στο Νοσοκομείο, ούτε για να πάνε στα σπίτια τους μετά το εξιτήριο. Την ίδια στιγμή οι κάρτες και τα διαφημιστικά με τα ιδιωτικά ασθενοφόρα των Σερρών διακινούνταν παντού, φτάνει να έχεις χρήματα…..
  • τον Ιούλιο του 2020 και πάλι το ΚΥ Στρυμονικού (μιας που έχει περίσσεια ιατρών!) στελεχώνει το Νοσοκομείο Σερρών. 
  • τον Ιούλιο του 2021, με επερώτησή μας στη Βουλή, μεταξύ άλλων ερωτημάτων για το Νοσοκομείο και την ΠΦΥ, είχαμε επισημάνει τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ και τις διακομιδές που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να καλυφθούν από τον υποστελεχωμένο στόλο του.
  • τον Ιούλιο του 2021,  το ΕΚΑΒ Βισαλτίας σημαίνει συναγερμό καθώς μετακινούνται εργαζόμενοί του, κινδυνεύοντας να κλείσει. Από τότε μέχρι και σήμερα η κατάσταση συνεχίζει να είναι επικίνδυνη για όποιον χρειαστεί ασθενοφόρο….
  • το Φλεβάρη του 2022, ο κ. Πρωθυπουργός  σε φιέστα που πραγματοποιήθηκε για να τιμήσει τους πεσόντες εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, ξεκαθάρισε πως με βάση τις δυνατότητες της χώρας, θα γίνουν “μεταρρυθμίσεις”  για οικοδόμηση ενός ¨Γρήγορου ΕΚΑΒ¨. Να το χαίρεστε το νέο σας ΕΚΑΒ κύριε Πρωθυπουργέ!!! 

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά παραδείγματα με τα όσα συμβαίνουν, για να καταλάβει ο καθείς που πάει το πράγμα… 

Αυτό το τραγικό συμβάν στη Σιντική, να αποτελέσει αφορμή για να μπει ένα τέλος στην κοροϊδία και στα ψέματα που αραδιάζουν στο Σερραϊκό λαό, τόσο οι Κυβερνήσεις, γιατί όλες έχουν ευθύνες, όσο και οι Δήμαρχοι που με κάθε αφορμή ευχαριστούν τους Υπουργούς και τους Βουλευτάδες του Νομού για δωρεές που κάνουν, λες και η Υγεία είναι φιλανθρωπία!!!

Αν μιλήσουμε φυσικά για υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, αντίστοιχα συμβαίνουν και εδώ “πράματα και θάματα” . Όποιος θέλει να έχει πρόληψη (πχ η τακτική παρακολούθηση και επίσκεψη σε παιδίατρο ή γυναικολόγο, νευρολόγο) βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού στα ΚΥ βλέπουν με τα κιάλια αυτές τις ειδικότητες. 

Αλήθεια, προκύπτει η εύλογη απορία, γιατί το μοναδικό κέντρο αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) στο νομό Σερρών, απαξιώθηκε και στην ουσία κατέστη μη λειτουργικό; Γιατί άραγε ο συμπολίτης μας που υπέστη εγκεφαλικό ή  ορθοπεδικό ατύχημα για να αποκατασταθεί θα πρέπει να μεταφερθεί σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης; Δεν θα μπορούσε το ΚΕΘΙΑΠ να εκσυγχρονιστεί και να στελεχωθεί με προσωπικό και να παρέχει τις υπηρεσίες του στις λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας;

Από όπου και να  δούμε το τι πραγματικά συμβαίνει στη Δημόσια Υγεία, μόνο ένα συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε: 

Ως εδώ! να μη χαθεί άλλη ανθρώπινη ζωή στο βωμό της σχεδόν ανύπαρκτης Δημόσιας Υγείας. 

Καλούμε όλους τους κατοίκους των χωριών και της πόλης των Σερρών να μην περιμένουν σωτήρες και πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, με πρωτοβουλίες, μέσα από τους συλλόγους (αγροτικούς, αυτοαπασχολούμενων), μέσα από τα σωματεία τους, από τους φορείς του λαϊκού κινήματος και να διεκδικήσουν δωρεάν και σύγχρονες παροχές υγείας για τις οικογένειές τους. 

Να απαιτήσουν:

  • Να λυθεί το ζήτημα με μόνιμη στελέχωση με οδηγούς και το απαραίτητο πλήρωμα του ΕΚΑΒ Σερρών όλων των ασθενοφόρων του Νομού, όλο το 24ωρο, ώστε να είναι λειτουργικά και όχι φαντάσματα. Να αυξηθούν τα οχήματα ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού.
  • Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, ώστε να ανταπεξέλθει το Νοσοκομείο Σερρών, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία στις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου