Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Δραματική αύξηση στα ράντζα στα δημόσια νοσοκομεία – Νέο επιχειρησιακό σχέδιο από το υπουργείο Υγείας

 

Κατακόρυφη αύξηση στα ράντζα στα δημόσια νοσοκομεία καταγράφουν οι αρμόδιοι των υγειονομικών αρχών. Το φαινόμενο με τα ράντζα που είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, επανεμφανίστηκε …δριμύτερο, με εκατοντάδες ασθενείς να περνούν ακόμη και βαριές ασθένειες σε πρόχειρα κρεβάτια στους διαδρόμους.

Η κατάσταση μοιάζει ασφυκτική σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της πρωτεύουσας όπως είναι το Αττικόν, το Γ. Γεννηματάς και ο Ευαγγελισμός. Οι γιατροί σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν την κατάσταση επιχειρούν να ανακατανείμουν τα περιστατικά, διαδικασία όμως εξαιρετικά χρονοβόρα.

Από την άλλη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ειδική ομάδα στο υπουργείο Υγείας με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο επεξεργάζεται νέα επιχειρησιακό σχέδιο για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Οι αιτίες για τα ράντζα στα δημόσια νοσοκομεία

Τις τελευταίες εβδομάδες το φαινόμενο με τα ράντζα γίνεται πιο έντονο ενώ παρά τις διαμαρτυρίες των ασθενών, στις περισσότερες περιπτώσεις δίνονται εξιτήρια στον…διάδρομο.

Οι αιτίες που καταγράφονται για την αύξηση στα ράντζα από το υπουργείο Υγείας όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr είναι:

–Αλλαγή στο πρόγραμμα εφημεριών. Μετά την πλήρη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων έπειτα από 2 χρόνια πανδημίας, έχουν αλλάξει τα νοσοκομεία που συνεφημερεύουν. Για παράδειγμα ενώ το Γ. Γεννηματάς εφημέρευε μαζί με το Σωτηρία πλέον εφημερεύει με το Σισμανόγλειο.

Η μακρινή απόσταση όμως προκαλεί περισσότερες δυσκολίες στις μεταφορές των ασθενών με το ΕΚΑΒ, σε αντίθεση με το παρελθόν που το Γ.Γεννηματάς με το Σωτήρια απείχαν μόλις λίγα μέτρα.

-Άλλος ένας βασικός λόγος που επανεμφανίστηκαν τα ράντζα φαίνεται να σχετίζεται με την πανδημία. Πολλοί ασθενείς από τον φόβο για τον κορονοϊό, απέφευγαν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και μεταχρονολογούσαν τις ιατρικές τους ανάγκες. Έτσι σήμερα οι επισκέψεις στα νοσοκομεία είναι περισσότερες σε σύγκριση με το παρελθόν, αφού έχουν συσσωρευτεί πολλά περιστατικά που δεν είχαν αντιμετωπισθεί.

-Η τρίτη αιτία στην οποία αποδίδουν το φαινόμενο οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας είναι η έλλειψη Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου στο Λεκανοπέδιο όπου θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν κάποια από τα περιστατικά.

Το επιχειρησιακό σχέδιο

Το υπουργείο Υγείας έχει έτοιμο νέο επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που βασανίζει εκατοντάδες ασθενείς.

Ειδικότερα έγκυρες πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι το σχέδιο περιλαμβάνει:

-Ευρύτερη αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας στις εφημερίες των νοσοκομείων της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ). Σήμερα οι εφημερίες των νοσοκομείων στο λεκανοπέδιο γίνονται σε διαφορετικές ώρες ανάλογα την περιοχή. Γεγονός όμως που δεν διευκολύνει τη μεταφορά των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία.

Το σχέδιο προβλέπει να υπάρχει ενιαίο ωράριο ώστε να μπορούν να διακομίζονται περιστατικά από νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ και στη 2η ΥΠΕ.

-Συνδρομή Κέντρων Υγείας κατά τη διάρκεια των εφημεριών των νοσοκομείων, ώστε να παραλαμβάνουν περιστατικά που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Ωστόσο το σημείο αυτό φαίνεται να σκοντάφτει στην έλλειψη προσωπικού στα Κέντρα Υγείας.

-Διατήρηση στις εφημερίες των νοσοκομείων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πρόσφατα όπως είναι το ΝΙΜΤΣ. Το συγκεκριμένο στρατιωτικό νοσοκομείο ενώ εξυπηρετούσε μόνο τους ασφαλισμένους του στρατού, εντάχθηκε στις εφημερίες προκειμένου να πάρουν «ανάσα» τα υπόλοιπα νοσοκομεία του ΕΣΥ και να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου