Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Σεμινάριο ΚΑΡ.Π.Α. και Πρώτων Βοηθειών στο Αχίλλειο από εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ Βόλου

 

Ένας φαρμακοποιός στο Αχίλλειο, ο οποίος έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια από το ΕΚΑΒ Βόλου, αποφάσισε και “έτρεξε” όλες τις διαδικασίες, προκειμένου κάτοικοι της περιοχής να εκπαιδευτούν στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και στις πρώτες βοήθειες.
Όπως επεσήμανε σε σχετική ανακοίνωσή του “ Όσο οι άνθρωποι προοδεύουμε και αναπτυσσόμαστε παντοιοτρόπως, ξεχνάμε ότι είμαστε εύθραυστοι και εφήμεροι σε αυτό τον όμορφο αλλά κι απρόβλεπτο κόσμο. Αν σκεφτούμε παραλλήλως την κοινωνική αποστασιοποίηση που εφαρμόζεται και την αποξένωση-απομόνωση στις σύγχρονες κοινωνίες, τα καθημερινά άγχη μας, την υποβάθμιση της καθημερινότητας και κυρίως της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η ανάγκη για αλληλεγγύη και βοήθεια στο συνάνθρωπο γίνεται προτεραιότητα”. Έχοντας αυτές τις σκέψεις και με διάθεση να ενισχυθεί η αίσθηση ασφάλειας στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες της περιοχής τόσο ο ίδιος όσο και κάτοικοι του Αχιλλείου προχώρησαν σε αίτημα στο γραφείο Ε.Κ.Α.Β. Βόλου , το οποίο έγινε δεκτό.
Το εγχείρημα οργανώθηκε, ενημερώθηκε το αθλητικό σωματείο, ο πολιτιστικός σύλλογος και το Δημοτικό σχολείο του χωριού, εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον και καλύφθηκαν αμέσως οι θέσεις συμμετοχής .
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9/1/2022 στο χώρο του Δημοτικού σχολείου Αχιλλείου και οι συμμετέχοντες το παρακολούθησαν με συνέπεια κι ασκήθηκαν σε προπλάσματα (κούκλες εκπαίδευσης), με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών στο πώς μπορούν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον άνθρωπο με τραύμα, έγκαυμα, μέθη, σοβαρή αλλεργική αντίδραση, ήλεκτροπληξία, τσίμπημα εντόμου ή φιδιού, απώλεια αισθήσεων, πνιγμό, έμφραγμα, ανακοπή.
Διδάχθηκαν πως και κυρίως πότε μπορούν να κάνουν τεχνητή αναπνοή και να προχωρήσουν στη χρήση απινιδωτή (εφαρμογή Καρ.Π.Α., δηλαδή Καρδιο-Πνευμονική Αναζωογόνηση), πως να εργαστούν ομαδικά και να καλέσουν βοήθεια στοχευμένα και αποτελεσματικά. Σημαντικό στοιχείο επίσης των γνώσεων ήταν η διάλυση πολλών μύθων που κυριαρχούν στην κοινωνία (ανώνυμες προφορικές οδηγίες, λάθος συμβουλές στο διαδίκτυο κ.α.) και συνήθως επιδεινώνουν την εξέλιξη ελαφρών ή σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Οι συμμετέχοντες της εκπαίδευσης από το Αχίλλειο ευχαριστούν τους εκπαιδευτές του Ε.Κ.Α.Β. Μαγνησίας για την πλήρη εκπαίδευση, τις απαντήσεις σε όλα τους τα ερωτήματα και την προθυμία τους να καλύψουν, όταν τους ζητήθηκε, ακόμα και πιο ειδικά ζητήματα πρώτων βοηθειών. Μάλιστα, προγραμματίζεται ένας ακόμα κύκλο εκπαίδευσης για την αρχή του καλοκαιριού.

magnesianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου