Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Τι προβλέπει η ρύθμιση Βορίδη για άδεια ειδικού σκοπού στο Δημόσιο


Έπειτα από τον εντοπισμό δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων σε μαθητές -αλλά και μετά την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας από την αξιωματική αντιπολίτευση- η κυβέρνηση σπεύδει να νομοθετήσει τη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς μαθητών που νοσούν από κορονοϊό. Οι σχετικές τροπολογίες βρίσκονται υπό επεξεργασία, η σύνταξή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα το βράδυ και θα κατατεθούν από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, για τους εργαζόμενους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα αντίστοιχα.

Αν και για τον δημόσιο τομέα προβλέπεται ήδη η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού, το ισχύον πλαίσιο θα επανακαθοριστεί με ειδική διάταξη που θα καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός Μ. Βορίδης. Με το ισχύον πλαίσιο, ένα γονέας-δημόσιος υπάλληλος μπορεί να λάβει τη συγκεκριμένη άδεια μόνο στην περίπτωση που το παιδί του είναι μαθητής σε ένα σχολικό τμήμα που έχει κλείσει ολόκληρο λόγω κορονοϊού (με βάση την αναλογία 50%+1). Τι θα αλλάξει;

Με το ισχύον πλαίσιο, για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας ειδικού σκοπού, η μία ημέρα αφαιρείται από την κανονική άδεια του δημοσίου υπαλλήλου. Η συγκεκριμένη αναλογία (3+1) αναμένεται να διατηρηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών. Επομένως, για παράδειγμα, αν το παιδί ενός γονέα υπαλλήλου έχει συμπτώματα (π.χ. πυρετό) που απαιτούν την παραμονή του σε καραντίνα για οκτώ ημέρες, ο υπάλληλος θα λάβει για αντίστοιχο διάστημα άδεια, εκ των οποίων οι έξι ημέρες καταχωρούνται ως άδειες ειδικού σκοπού και οι δύο χρεώνονται στην κανονική του άδεια. Η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο πρώτο νομοσχέδιο στο οποίο θα υπάρξει δυνατότητα.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές, δική του τροπολογία για την πρόβλεψη άδειας ειδικού σκοπού μετ’ αποδοχών για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα παιδιών προσχολικής και υποχρεωτικής εκπαίδευσης που διαγιγνώσκονται θετικά στον covid-19, κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου