Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Συμβουλές ΕΚΑΒ και Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τους κινδύνους από κακοκαιρία - παγετό!!!


Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μετακινούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας (μετά την ανατολή του ηλίου), να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κατά τις πρώτες πρωινές και κατά τις νυκτερινές ώρες.

 

Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει σημαντική πτώση τις επόμενες ώρες. Πεζοί και οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ απαιτείται φροντίδα και στις υποδομές του σπιτιού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΚΑΒ, σε περιπτώσεις ύπαρξης παγετού οι πεζοί πρέπει να φορούν κατάλληλα παπούτσια, να μην περπατούν τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, να μην περπατούν στα σκιασμένα τμήματα δρόμων και πεζοδρομίων, όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανάπτυξης παγετού.
Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μετακινούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας (μετά την ανατολή του ηλίου), να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κατά τις πρώτες πρωινές και κατά τις νυκτερινές ώρες, να οδηγούν ήπια και να αποφεύγουν τις απότομες αλλαγές πορείας και ταχύτητας.
Να φορούν, επίσης, πάντα, σωστά, τις ζώνες ασφαλείας στο εμπρός και πίσω κάθισμα, να έχουν τα παιδιά στα κατάλληλα παιδοκαθίσματα.
Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών του οχήματος σας (φωτισμός, καθαριστήρες, σύστημα εξάχνωσης και κλιματισμού), να έχουν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες στο όχημά τους και να οδηγούν αμυντικά και συνετά.
Οι μοτοσυκλετιστές καλό είναι να αφήσουν το αίσθημα ελευθερίας στο σπίτι τους και να προτιμήσουν τη θαλπωρή του αυτοκινήτου.

Καταιγίδες

Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκδόθηκαν οι εξής οδηγίες για όσους διαμένουν σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (γλάστρες, σπασμένα τζάμια) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν, δε, πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία.

Χιονοπτώσεις 

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία.
Αν μετακινούνται πεζή:
Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου