Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Το Τμήμα Μηχανών Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ απαντάει σε ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική με το δικό του βίντεο…


Οι διασώστες του τμήματος Μηχανών Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ, δίνουν το δικό τους μήνυμα και ευχές μέσα από το “σκληροπυρηνικό”...
βίντεο που θα παρακολουθήσετε. Ένα βίντεο 1 λεπτού και 20 δευτερολέπτων με στιγμές από βάρδιες χειμώνα καλοκαίρι και πραγματικές διασώσεις. Απολαύστε το!


Ποιο είναι όμως το Τμήμα Μηχανών Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ;
Οι μοτοσυκλέτες χρησιμοποιούνται διεθνώς, από όλα τα σύγχρονα Συστήματα Ιατρικών Επειγόντων, για δύο λόγους.

Αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών συνθηκών στα κέντρα των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.
Ταχεία ανταπόκριση σε κρίσιμα περαστικά, στον προβλεπόμενο χρόνο κάτω των 5 λεπτών, με την διαθεσιμότητα των ασθενοφόρων να μην το επιτρέπει.
Το Τμήμα ξεκίνησε την λειτουργία του το 1996, με τις μοτοσυκλέτες να στελεχώνονται με οδηγό και ιατρό Επείγουσας Ιατρικής. Έκλεισε τον κύκλο του το 2007 και τρία χρόνια αργότερα, το 2010, ξεκίνησε από την αρχή, με τις μοτοσυκλέτες να στελεχώνονται με πτυχιούχους Διασώστες.

Η λειτουργία του στηρίχτηκε σε διεθνή πρότυπα και συγκεκριμένα της αντίστοιχης Υπηρεσίας του Λονδίνου (NHS/LAS). Κατέγραψε εντυπωσιακά αποτελέσματα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας, τα οποία παρουσιάστηκαν σε Διεθνή Ημερίδα, με προσκεκλημένους από την Υπηρεσία του Λονδίνου. Τα ετήσια αποτελέσματα, παρουσιάστηκαν 14 μήνες αργότερα, σε Διεθνές Συνέδριο Επειγόντων, στην Θεσσαλονίκη.

Σήμερα στην Αθήνα λειτουργούν 15 μοτοσυκλέτες, καλύπτονται τρεις Τομείς, στην πρωινή και απογευματινή βάρδια. Κεντρικός, Νότια και Δυτικά Προάστια. Εκ περιτροπής και ανάλογα με τις εφημερίες των Νοσοκομείων, οι οποίες επηρεάζουν την διαθεσιμότητα των ασθενοφόρων, καλύπτεται το Κέντρο του Πειραιά. Την Θερινή Περίοδο, ο Τομέας Νοτίων Προαστίων, μεταφέρεται στην Παραλιακή Ζώνη αυτών των προαστίων. Ζεύγη μοτοσυκλετών, κατά την θερινή Περίοδο, καλύπτουν τουριστικούς προορισμούς (Κέρκυρα, Ρόδος, Χαλκιδική κλπ).

Η ταχύτητα του μέσου δεν στηρίζεται στην επικίνδυνη οδήγηση, αλλά στην ίδια την ευελιξία του, γι’ αυτό ο δείκτης ατυχημάτων του Τμήματος έως σήμερα είναι μηδενικός.

Ο ρόλος των μοτοσυκλετών είναι πολλαπλός.

  • Ταχεία ανταπόκριση, σε κρίσιμα συμβάντα, ιδίως καρδιολογικά, με αποτέλεσμα την επιτυχή ανάταξη περισσότερων ανακοπών, σε σύγκριση με την περίοδο χωρίς λειτουργία μοτοσυκλετών.
  • Βοήθεια σε ασθενοφόρο, ιδίως σε περιπτώσεις ατυχημάτων με πολλά θύματα.
  • Αποσαφήνιση κλήσεων για μεταφορά ασθενούς, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της διαθεσιμότητας των ασθενοφόρων, τα οποία πλέον μπορούν να απασχολούνται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.
  • Κάλυψη ειδικών συμβάντων τα οποία απασχολούσαν για πολύ χρόνο ασθενοφόρα, όπως απειλές αυτοκτονίας, ή φωτιές με πιθανά θύματα.
  • Κάλυψη διαδηλώσεων και θυμάτων στο κέντρο αυτών, συμβάντα στα οποία δεν μπορούσαν με ευκολία να προσεγγίσουν τα ασθενοφόρα.
  • Κάλυψη αθλητικών εκδηλώσεων, λόγω της δυνατότητας κίνησης στο πλήθος, παρακολούθησης δρομέων κλπ.

Το Τμήμα στελεχώνεται αποκλειστικά, με Διασώστες, πτυχιούχους ΙΕΚ ΕΚΑΒ και κατόχους διεθνών πιστοποιήσεων (ERC/BLS, ILS, ALS – PHTLS, PALS), οι οποίοι επανεκπαιδεύονται διαρκώς.

Μοτοσυκλέτες λειτουργούν σε αρκετές πόλεις της Χώρας, ανάλογα με τις ανάγκες, σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Σέρρες, Λάρισα, Βόλος, Κρήτη.

Η ασφάλεια των Διασωστών – αναβατών διασφαλίζεται με πλήρεις στολές ατομικής προστασίας υψηλών προδιαγραφών, τις οποίες παρέχει το ΕΚΑΒ.

Ο εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνει:

  • Διαγνωστικό monitor 12 απαγωγών.
  • Παλμικό οξύμετρο, πιεσόμετρο, στηθοσκόπιο, σακχαρόμετρο, φορητή αναρρόφηση.
  • Πλήρες κιτ αεραγωγού, με ασκό ενηλίκων, παίδων, με στοματοφαρυγγικούς αεραγωγούς και λαρυγγικές μάσκες όλων των μεγεθών.
  • Κιτ τραύματος, εγκαυμάτων, τοκετού.
  • Σετ φλεβοκέντησης με τους αντίστοιχους ορούς.
  • Αερονάρθηκες, αυχενικά κολάρα.
  • Φιάλη Ο2, με μάσκες χορήγησης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου