Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Αντιμέτωπο με χρόνια προβλήματα το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας


Σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, παλαιωμένος στόλος αλλά και υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας σε βάρδιες διασωστών είναι από τα κυριότερα προβλήματα που έρχεται αντιμέτωπο το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας.
Φυσικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν διαφέρουν σε σχέση μ’ εκείνα άλλων περιοχών. Είναι τα ίδια, ταλανίζουν χρόνια τώρα την Υπηρεσία και δεν παύουν να ανησυχούν την Ένωση Εργαζομένων Θεσσαλίας του ΕΚΑΒ αλλά και την Πανελλήνια Ομοσπονδία.
Εξάλλου έχουν αναδειχτεί κατά καιρούς και συνεχίζουν να αναδεικνύονται με σκοπό την επίλυσή τους.
Έχουν μεταφερθεί και στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας με τους συνδικαλιστές να ζητούν προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού από τις σχολές του ΕΚΑΒ και ανανέωση του στόλου, τα οποία στην περιφέρεια μας προσμετρούν 12 χρόνια ζωής.
Αρκετά χρόνια, αν κρίνει κανείς από τα καθημερινά δρομολόγια που εκτελούν για την μεταφορά των ασθενών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα γεωγραφικές περιφέρειες του ΕΚΑΒ παρέλαβαν σύγχρονα ασθενοφόρα μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Δυστυχώς όμως η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξαιρέθηκε από το συγκεκριμένο έργο.
Στα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν το ΕΚΑΒ αναφέρθηκε μιλώντας στο «KriniLive»ο ο Φαρκαδόνιος στην καταγωγή, πρόεδρος των Εργαζομένων Θεσσαλίας ΕΚΑΒ και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Γούλας.
Λίγο το προσωπικό, μεγάλος ο όγκος δουλειάς
Τα προβλήματα που απασχολούν το ΕΚΑΒ στους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς είναι τα ίδια, σημειώνει ο κ. Γούλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του, καταβάλλουν σε πολλές των περιπτώσεων υπεράνθρωπες προσπάθειες για ανταποκριθούν στις δύσκολες απαιτήσεις.
«Πραγματικά οι ελλείψεις σε προσωπικό στους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς είναι μεγάλες. Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στον μεγάλο όγκο δουλειάς. Ζητήσαμε και ζητάμε ειδικευμένο προσωπικό που προέρχεται από σχολές του ΕΚΑΒ. Μόνο έτσι θα λυθούν τα προβλήματα. Όλα τα υπόλοιπα που συζητούνται είναι ημίμετρα, όπως της μετάταξης υπαλλήλων από άλλες Υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Γούλας.
Πέραν των 24ωρων καθημερινών περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει το ΕΚΑΒ, υπάρχουν τα εξιτήρια όπως και η μεταφορά ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για κάποια εξέταση, εξαιτίας ελλείψεων σε ιατρικό εξοπλισμό. Αυτό έρχεται να δημιουργήσει περεταίρω προβλήματα στους εργαζόμενους που πραγματικά δίνουν την δική τους ξεχωριστή μάχη.
Βέβαια υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι καλούν το ασθενοφόρο χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει λόγος, επινοώντας διάφορους λόγους, που πραγματικά σοκάρουν διασώστες αλλά και γιατρούς.
«Ο κόσμος θα πρέπει να κατανοήσει ότι το ασθενοφόρο δεν είναι ΤΑΧΙ. Ο πολίτης οφείλει να είναι συνειδητοποιημένος ως προς αυτό το γεγονός. Δυστυχώς συναντούμε τακτικά περιστατικά που μας παραπλανούν. Συναντούμε περιστατικά που μας περιμένουν στην είσοδο των πολυκατοικιών, ή ακόμη και μέσα στα σπίτια τους. Φυσικά τα επιχειρήματα που μας μεταφέρουν αργότερα πραγματικά μας σοκάρουν. Όταν όμως δέχεσαι ένα τηλεφώνημα, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το πόσο σοβαρό ή όχι είναι, αν δεν το το δεις από κοντά, σχηματίζοντας την πλήρη εικόνα», πρόσθεσε ο κ. Γούλας.
Υποστελεχωμένα σε προσωπικό και τα Κέντρα Υγείας
Οι ελλείψεις σε προσωπικό δημιουργούν προβλήματα και στα Κέντρα Υγείας όπου οι βάρδιες δεν βγαίνουν και κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη από το ΕΚΑΒ.
Αποτέλεσμα όταν δεν καλύπτεται η βάρδια να καλείται ασθενοφόρο από τα Τρίκαλα με ότι αυτό συνεπάγεται, καθυστέρηση και χάσιμο χρόνου για την ζωή ενός ασθενή.
Πέραν του Κέντρου Υγείας Πύλης όπου υπάρχει σχετικά ικανοποιητικό προσωπικό για την κάλυψη των βαρδιών στα υπόλοιπα δυο Κέντρα Υγείας του νομού της Καλαμπάκας και της Φαρκαδόνας παρατηρούνται προβλήματα.
Σε δυο σημαντικές περιοχές, η μία τουριστική που δέχεται πλήθος επισκεπτών σε καθημερινή βάση αλλά καλείται να καλύψει ένα μεγάλο γεωγραφικό φάσμα και σε μια περιοχή η οποία αποτελεί σταυροδρόμι για τρεις ουσιαστικά νομούς, Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βάρδια διασωστών της Φακραδόνας κλήθηκε πολλές φορές να συνδράμει σε περιστατικά του γειτονικού Δήμου Παλαμά και χωριών της Λάρισας και της Ελασσόνας που συνορεύουν με την περιοχή.
Κατά αυτό τον τρόπο το ΕΚΑΒ ζητά πλήρη κάλυψη και στην Φαρκαδόνα την ώρα που καλύπτεται από τα 5 άτομα σε μια βάρδια κυρίως απογευματινή ή βραδινή αλλά όχι όλες τις ημέρες της Φαρκαδόνας.
Αίτημα για εισαγωγή του επαγγέλματος στις πανελλήνιες
Μέχρι και σήμερα οι διασώστες καταρτίζονται λαμβάνοντας τις απαραίτητες γνώσεις στις κατά τόπους σχολές που λειτουργούν από το ΕΚΑΒ. Η φοίτηση διαρκεί δυο έτη και οι διασώστες κατά την ολοκλήρωση του Θεωρητικού μέρους οι διασώστες πιστοποιούνται μέσω των ειδικών εξετάσεων.
Η Πανελληνία Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια έχει καταθέσει το δικό της αίτημα, όπως εξηγεί ο κ. Γούλας, για την δημιουργία σχολής η οποία θα εντάσσεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πρόταση αφορά την εισαγωγή σε σχολές μέσω των πανελληνίων εξετάσεων.
Όπως τόνισε καταλήγοντας ο κ. Γούλας, αν όντως γίνει αποδεκτό το αίτημα θα βοηθήσει αρκετά την Υπηρεσία μέσω της περεταίρω εξειδίκευσης του προσωπικού.
πηγη: krinitrikalon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου