Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Ένα παιδί από τη Συρία σοκαρισμένο στο ασθενοφόρο (και ο κόσμος δεν δίνει δεκάρα)


Ο 5χρονος Ομράν Νανκές φυγαδεύεται από ένα κτίριο που είχε μόλις βομβαρδιστεί στο Χαλέπι της Συρίας και μεταφέρεται στο ασθενοφόρο, όπως καταγράφει βίντεο που ανέβηκε μόλις χθες στο διαδίκτυο από το Aleppo Media Center. Ο Ομράν είναι ένα από τα εκατοντάδες παιδιά της Συρίας που υποφέρουν, ματώνουν, πληγώνονται, σκοτώνονται καθημερινά εδώ και 5 χρόνια. Και κάθεται σοκαρισμένος, σκουπίζοντας μόνο λίγο από το αίμα στο μέτωπό του.

Ο Ομράν δεν έχει όμως κανένα μέλλον. Ο πόλεμος στη Συρία, εκεί όπου εμπλέκονται όλες οι «μεγάλες δυνάμεις» του κόσμου τούτου, δεν έχει μπει σε κανένα μονοπάτι τερματισμού. ΗΠΑ, Ρωσία, Ιράν, Γαλλία, βομβαρδίζουν «για να χτυπήσουν το Ισλαμικό Κράτος», υπερασπιζόμενες εν τέλει μόνο τα δικά τους συμφέροντα. Το Ισλαμικό Κράτος κρατάει τις θέσεις του. Το καθεστώς Άσαντ συνεχίζει τη σφαγή των ίδιων του των πολιτών. Η κατακερματισμένη αντιπολίτευση φιλοξενεί κάθε πιθανή συμμαχία. Κανείς δεν ξέρει με ποιον να πολεμήσει, ενάντια σε ποιον.

Και ο Ομράν διασώζεται από τα ερείπια. Αλλά - αν υποθέσουμε πως έχει ακόμα οικογένεια - ούτε η προσφυγιά είναι πια λύση. Το πέρασμα στην Τουρκία είναι δύσκολο, θανατηφόρα επικίνδυνο, αβέβαιο, πανάκριβο. Κι αν φτάσει ως τη θάλασσα, το σύνορο με την Ελλάδα έχει κλείσει, με ΝΑΤΟ και Frontex να το «φυλάνε» με πολεμικά πλοία από τους πρόσφυγες του πολέμου. Γιατί αυτό προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας - το άλλο της σκέλος, που προβλέπει την απευθείας μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία, δεν φαίνετια καθόλου να προχωράει. Κι αν περάσει, θα βρεθεί εγκλωβισμένος για μήνες στα ελληνικά νησιά, σε δύσκολες συνθήκες στους καταυλισμούς, με καθόλου απίθανο το ενδεχόμενο απέλασης. 

Ο Ομράν δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο. Μόνο να περιμένει στο ασθενοφόρο, σοκαρισμένος, και να σκουπίζει το αίμα από το μέτωπό του.

https://www.youtube.com/watch?v=7cfBmRW3isc

πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου