Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Κατεδάφισαν το ΕΣΥ και με «γαλάζιες» αποδείξεις

 

Μπορεί για τον Θάνο Πλεύρη να είναι «κυρίαρχο θέμα η ενίσχυση του ΕΣΥ», όμως οι αλλεπάλληλες ερωτήσεις και αναφορές «γαλάζιων» βουλευτών αποδεικνύουν ότι ο πρώην συνοδοιπόρος του Γιώργου Καρατζαφέρη μόνο πρόθεση στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) δεν έχει επιδείξει όσο εκτελεί χρέη υπουργού Υγείας. Συγκεκριμένα, 13 βουλευτές της ΝΔ από 12 διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες ζητούν προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, ενίσχυση δομών ή ίδρυση νέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές και πολυεπίπεδες ελλείψεις που έχουν αποτέλεσμα την ελλειμματική περίθαλψη των πολιτών. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2021 το Documento είχε φέρει στην επιφάνεια άλλες 25 ερωτήσεις και αναφορές 19 βουλευτών της πλειοψηφίας, οι οποίες κατατέθηκαν στον τότε αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια. Πλην των σοβαρών ελλείψεων υγειονομικού προσωπικού, κρίσιμου εξοπλισμού και ευαίσθητων υπηρεσιών, κοινό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι, όπως τότε, έτσι και τώρα, οι ερωτήσεις και αναφορές των βουλευτών που αποφάσισαν να θέσουν τον υπουργό Υγείας προ των ευθυνών του δεν έχουν απαντηθεί. Τυχαίο;

«Αθλια η εικόνα του ΕΚΑΒ Λακωνίας»

Το σπιράλ των ελλειμμάτων έχει αφετηρία τη Λακωνία. Στις 24 Ιουνίου ο Αθανάσιος Δαβάκης, ο οποίος έγινε γνωστός για τη ρατσιστική αντιμετώπιση των Ρομά, προώθησε αναφορά στον υπουργό Υγείας με αφορμή την επιστολή του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Σπάρτης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ Λακωνίας, το οποίο –σύμφωνα με τον σύλλογο– έχει «άθλια εικόνα». Ο σύλλογος διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι η επιστολή που είχε προωθήσει τον Μάιο έμεινε αναπάντητη και δεν εισακούστηκε το αίτημα ενίσχυσης των δομών υγείας του νομού. «Είναι ντροπή αυτή η εικόνα» σχολιάζεται στην επιστολή που προώθησε ο «γαλάζιος» βουλευτής στον Θ. Πλεύρη. Με αφορμή «το εγκληματικό τροχαίο στη Μονεμβασιά και την καθυστερημένη επέμβαση του ασθενοφόρου» ο σύλλογος διατυπώνει σειρά ερωτημάτων περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί. «Διαθέτει το νοσοκομείο Μολάων ασθενοφόρο και οδηγό;» είναι ένα εξ αυτών. Εξωφρενικό φαντάζει δε το γεγονός ότι –κατά την επιστολή– ακυρώθηκαν κρατήσεις τουριστικών καταλυμάτων στη Μονεμβασιά και τη Νεάπολη «λόγω ανασφάλειας», ενώ το καταληκτικό αίτημα που εκφράζεται είναι το εξής: «Θέλουμε ΑΜΕΣΑ δύο ενεργά ασθενοφόρα σε κάθε Κέντρο Υγείας του νομού και τουλάχιστον τέσσερα ενεργά ασθενοφόρα στη Σπάρτη. Κι όταν λέμε ενεργά, εννοούμε πλήρως εξοπλισμένα και με προσωπικό βάρδιας».

Αθανάσιος Δαβάκης – Βουλευτής Λακωνίας

Ο βουλευτής προειδοποιούσε, ο Πλεύρης πέταγε χαρταετό

Στις 22 Ιουνίου ο πρώην υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου με τη ΝΔ Μάνος Κόνσολας επανακαταθέτει ερώτηση που αφορούσε την έλλειψη καρδιολόγων στο νοσοκομείο Καλύμνου, καθώς η αντίστοιχη που είχε κατατεθεί στις 6 Μαΐου έμεινε αναπάντητη. «Με ερώτηση που είχα καταθέσει στις αρχές Μαΐου, είχα επισημάνει τον υπαρκτό κίνδυνο να μείνει το νοσοκομείο Καλύμνου χωρίς καρδιολόγο, αφού η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλύμνου λειτουργεί, εδώ και ένα χρόνο, μόνο με τον Διευθυντή της, ο οποίος τελεί σε καθεστώς μόνιμης εφημερίας, αδυνατώντας να κάνει χρήση ακόμη και της άδειάς του» λέει και συνεχίζει ξεκαθαρίζοντας ότι «οι ιδιώτες καρδιολόγοι που συνέδραμαν στη λειτουργία της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου δήλωσαν αδυναμία να συνεχίσουν μετά τον Μάιο, γεγονός που, όπως είχα προειδοποιήσει, δημιούργησε οριακές συνθήκες». Σημειώνει ότι η πρόσφατη απόσπαση καρδιολόγου λήγει στις 29 Ιουνίου και «το πρόβλημα έλλειψης καρδιολόγου θα επανέλθει ακόμη πιο οξύ, καθώς την τουριστική περίοδο ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται». Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει τα εξής: «Ανανέωση της απόσπασης του καρδιολόγου ή μια νέα απόσπαση καρδιολόγου για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μέχρι να τελεσφορήσει η διαδικασία πρόσληψης δύο μόνιμων καρδιολόγων» και «άμεση προκήρυξη για την κάλυψη των δύο κενών θέσεων καρδιολόγου στο Νοσοκομείο Καλύμνου». Παράλληλα, ρωτά τον υπουργό με ποιον τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει την έλλειψη καρδιολόγου, όπως επίσης εάν θα ανανεωθεί η απόσπαση ή θα γίνει νέα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης μόνιμων γιατρών. «Πότε θα εκδοθεί η προκήρυξη για την κάλυψη των δύο κενών θέσεων στην καρδιολογική κλινική, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα ζήτημα άμεσης προτεραιότητας;» είναι το καταληκτικό ερώτημα.

«Επαναλειτουργία των αιμοληπτηρίων στα μικρά νησιά του Αιγαίου»

Το δυστοπικό ταξίδι για το ΕΣΥ συνεχίζεται. Στις 9 Μαΐου ο Μ. Κόνσολας καταθέτει ερώτηση στον υπουργό για την «επαναλειτουργία των αιμοληπτηρίων στα μικρά νησιά του Αιγαίου». «Στα μικρά ακριτικά νησιά του Αιγαίου κάτω των τριών χιλιάδων κατοίκων είναι αδύνατη η διενέργεια βιοπαθολογικών – μικροβιολογικών εξετάσεων στον τόπο κατοικίας των πολιτών» σημειώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε μεγαλύτερο νησί για να πραγματοποιήσουν εξετάσεις. Κατά τον Μ. Κόνσολα ρεαλιστική λύση κρίνεται η επαναλειτουργία των αιμοληπτηρίων στα μικρά νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων, προκειμένου να γίνεται η αιμοληψία από γιατρό και στη συνέχεια τα δείγματα να αποστέλλονται στα εργαστήρια των μεγαλύτερων νησιών. Ετσι θέτει το εξής ερώτημα στον υπουργό: «Με δεδομένο το πρόβλημα που υπάρχει, προτίθεται να επαναφέρει τον θεσμό των αιμοληπτηρίων στα μικρά νησιά κάτω των τριών χιλιάδων κατοίκων προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες αυτών των νησιών;».

«Ρήτρα νησιωτικότητας για προσλήψεις αλλά και αποσπάσεις υγειονομικού προσωπικού»

Στις 28 Απριλίου ο Μ. Κόνσολας είχε καταθέσει και άλλη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, ζητώντας του να θεσπίσει ρήτρα νησιωτικότητας για τις προσλήψεις και τις αποσπάσεις προσωπικού στον τομέα της υγείας. «Η ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, ότι σε κάθε προκήρυξη θα πρέπει κατά προτεραιότητα και κατά ιεράρχηση να προκηρύσσονται οι κενές θέσεις προσωπικού στις δομές δημόσιας υγείας των νησιωτικών περιοχών. Και, δεύτερον, ότι δεν θα μπορούν να πραγματοποιούνται αποσπάσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που υπηρετεί σε δομές δημόσιας υγείας νησιωτικών περιοχών αν πρώτα δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αναπλήρωσή τους». Ετσι, ρωτά τον υπουργό «εάν προτίθεται να θεσπίσει ρήτρα νησιωτικότητας για τις προσλήψεις και αποσπάσεις προσωπικού στον τομέα της υγείας».

«Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο νοσοκομείο Καρπάθου»

Την 1η Απριλίου ο Μ. Κόνσολας είχε καταθέσει ακόμη μία ερώτηση στον Θ. Πλεύρη, γεγονός που αποδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας των Δωδεκανήσων. «Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείο Καρπάθου μετά την απόσπαση του Παθολόγου στο ΚΥ Ικαρίας και την παραίτηση γενικού ιατρού» είναι ο τίτλος της ερώτησης, με τον πρώην υφυπουργό Τουρισμού να επικρίνει τον τρόπο που ο υπουργός Υγείας επιλύει τα ζητήματα υποστελέχωσης. «Είναι δεδομένα τα προβλήματα υποστελέχωσης των δομών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές. Τα προβλήματα αυτά δεν επιλύονται όταν επιλέγεται η απόσπαση προσωπικού από μία ήδη υποστελεχωμένη μονάδα δημόσιας υγείας για να καλυφθεί το κενό σε μία άλλη. Σε αυτή την περίπτωση, καλύπτεται ένα κενό, αλλά δημιουργείται ένα νέο κενό και ένα νέο πρόβλημα» στηλιτεύει και παραθέτει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόσπαση στο ΚΥ Ικαρίας του παθολόγου ιατρού που είχε προσληφθεί στη θέση του διευθυντή Παθολογίας στο νοσοκομείο Καρπάθου. Προσθέτει δε πως πλην της απόσπασης «υπάρχει και η παραίτηση του ενός από τους δύο ιατρούς Γενικής Ιατρικής στο τμήμα Παθολογίας, που έχει ως αποτέλεσμα να έχει μείνει πλέον το νοσοκομείο με έναν γενικό ιατρό, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες». Συνεπώς ρωτά τον υπουργό με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα λειτουργίας του νοσοκομείου και αν προτίθεται να ανακαλέσει την απόφαση απόσπασης ή να δρομολογήσει την άμεση τοποθέτηση γενικών ιατρών ή παθολόγων.

«Τοποθέτηση ιατρού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λειψών»

Στις 14 Φεβρουαρίου ο Μ. Κόνσολας είχε οχλήσει ξανά τον υπουργό, καταθέτοντας αυτήν τη φορά ερώτηση για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λειψών, στο οποίο «υπηρετεί μόνο ένας γιατρός», γεγονός που σημαίνει ότι «δεν έχει τη δυνατότητα άδειας, αλλά και ότι κάποιες φορές το νησί μπορεί να μείνει χωρίς γιατρό σε περίπτωση που ο μοναδικός γιατρός που υπάρχει συνοδεύσει ασθενή σε διακομιδή». Ταυτόχρονα, ο πρώην υφυπουργός Τουρισμού τονίζει ότι το κτίριο του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου χρήζει εκτεταμένων επισκευών και ανακαίνισης, θέτοντας τα εξής ερωτήματα: «Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου σχετικά με την τοποθέτηση ιατρού; Υπάρχει σχεδιασμός και πρόθεση χρηματοδότησης έργων επισκευής και ανακαίνισης στο κτίριο που στεγάζει το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο;».

Μάνος Κόνσολας Βουλευτής Δωδεκανήσου

«Αμεση ανάγκη για προκήρυξη μονίμων θέσεων ΕΚΑΒ στην Εύβοια»

Στις 20 Ιουνίου ο βουλευτής Εύβοιας με τη ΝΔ Θανάσης Ζεμπίλης καταθέτει ερώτηση στον Θ. Πλεύρη ζητώντας προκήρυξη μόνιμων θέσεων στο ΕΚΑΒ της Εύβοιας. Ο Θ. Ζεμπίλης υποστηρίζει ότι «αρκετοί τομείς ΕΚΑΒ στην Εύβοια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν», εξηγώντας πως οι λύσεις που προσπάθησε να δώσει η πολιτεία δεν έπιασαν τόπο. Περιγράφει με μελανά γράμματα την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, το οποίο λειτουργεί με τρία άτομα. «Ακόμη, ενίσχυσης και περαιτέρω στελέχωσης χρήζει και ο νεοσύστατος Τομέας ΕΚΑΒ Αλιβερίου, όπως και οι Τομείς ΕΚΑΒ Ιστιαίας και Καρύστου» προσθέτει, καταδεικνύοντας την έκταση του προβλήματος. Υπό αυτά τα δεδομένα, ρωτά τον υπουργό: «Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να δρομολογηθεί προκήρυξη μονίμων θέσεων εργασίας για την κάλυψη των κενών στο ΕΚΑΒ στην Εύβοια;».

Θανάσης Ζεμπίλης Βουλευτής Εύβοιας

«Αμεση ανάγκη διορισμού Παιδιάτρου στο ΚΥ Αίγινας»

Στις 30 Μαρτίου ο «γαλάζιος» βουλευτής Α΄ Πειραιά Νίκος Μανωλάκος είχε καταθέσει ερώτηση στον Θ. Πλεύρη για την «έλλειψη μόνιμου παιδιάτρου στο ΚΥ Αίγινας», περιγράφοντας στον υπουργό το καθεστώς υπολειτουργίας του κέντρου υγείας λόγω «τρομερών ελλείψεων» ιατρών σε σειρά ειδικοτήτων. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη μονίμου Παιδιάτρου, η οποία, μάλιστα, χρονολογείται από το 2018, με αποτέλεσμα τα παιδιατρικά περιστατικά να εξυπηρετούνται από ιατρούς που επισκέπτονται περιστασιακά το Κέντρο Υγείας» εξηγεί και επισημαίνει τα παράπονα των κατοίκων τόσο στο νησί όσο και στο Αγκίστρι. «Σκοπεύετε να προβείτε στην πρόσληψη Παιδιάτρου καθώς και του λοιπού αναγκαίου ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη των τοπικών αναγκών και την καλή λειτουργία του ΚΥ Αίγινας και, αν ναι, πότε;» κατέληγε η ερώτηση.

«Κίνδυνος για το ΕΣΥ»

Στις 16 Ιουνίου ο Ν. Μανωλάκος κατέθεσε την εξής ερώτηση στον πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ: «Κίνδυνος διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΣΥ από την εξαίρεση 700 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (πλην αναισθησιολόγων και νεφρολόγων) από το ειδικό καθεστώς παράτασης της υπηρεσίας τους λόγω της πανδημίας». Επί της ουσίας, ο Ν. Μανωλάκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον υπουργό Υγείας για το ντόμινο υποστελέχωσης που θα προκύψει από τη μαζική συνταξιοδότηση 700 ιατρών, καθώς στις 31 Μαΐου ο Θ. Πλεύρης αποφάσισε τη «μη περαιτέρω παράταση της υπηρεσίας τους», εξαιρώντας μόνο τους αναισθησιολόγους και τους νεφρολόγους. Επισημαίνει δε ότι ο υγειονομικός κίνδυνος δεν έχει εκλείψει και ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο «η υγειονομική κατάσταση προβλέπεται από τους ειδικούς, τουλάχιστον, αβέβαιη». Επιπλέον, κάνει λόγο για «άνιση μεταχείριση των ιατρών», σημειώνοντας με νόημα πως δεν έχει προκηρυχθεί η πλήρωση των κενών θέσεων, ενώ συμπληρώνει ότι ακόμη κι αν προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις, θα χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες. Κατόπιν τούτου, ζητά από τον υπουργό να παρατείνει για τουλάχιστον έξι μήνες την παρουσία των προς συνταξιοδότηση ιατρών και να εκκινήσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού.

Νίκος Μανωλάκος – Βουλευτής Α΄ Πειραιά

«Ανανέωση της θητείας των Ιατρών Ορεστιάδας»

Δύο μέρες πριν από την ερώτηση του Ν. Μανωλάκου ο Αναστάσιος Δημοσχάκης καταθέτει ερώτηση με θέμα: «Ανανέωση της θητείας των Ιατρών/Διευθυντών Κέντρων Υγείας Δικαίων και Ορεστιάδας». Ο βουλευτής Εβρου με τη ΝΔ εξηγεί ότι τα Κέντρα Υγείας Δικαίων και Ορεστιάδας είναι οι μοναδικές δομές υγείας στον Δήμο Ορεστιάδας και είναι «επιφορτισμένες με την παροχή υπηρεσιών Υγείας σε 37.695 κατοίκους (απογραφή 2011), εξυπηρετώντας την πόλη και τα 43 χωριά αυτής». Κατά τον Αν. Δημοσχάκη, το Κέντρο Υγείας Δικαίων λειτουργεί με τρεις γιατρούς, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή, με αποτέλεσμα να δέχεται βοήθεια σε σταθερή βάση από το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας. Συνεπώς, ο βουλευτής ζητά από τον υπουργό Υγείας τόσο την ανανέωση της θητείας των διευθυντών των δύο κέντρων υγείας όσο και την προκήρυξη νέων θέσεων ιατρικού προσωπικού για τις εν λόγω δομές.

Αναστάσιος Δημοσχάκης – Βουλευτής Εβρου

Κίνδυνοι και αιτήματα μεταμοσχευμένων ασθενών

Στις 27 Μαΐου ο πρώην υπουργός της ΝΔ και νυν αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης καταθέτει αναφορά στον υπουργό Υγείας, αποστέλλοντάς του επιστολή της προέδρου και της αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς – Πνευμόνων οι οποίες περιγράφουν τα προβλήματα των ασθενών-μελών του συλλόγου. «Με την πανδημία να καλπάζει στη χώρα μας και τον αριθμό των θανάτων σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τη χώρα μας να είναι σε βαθύ κόκκινο ακόμη και μια από τις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη θνητότητα, για εμάς είναι άκρως επικίνδυνο και απαγορευτικό ακόμα να επιστρέψουμε στην εργασία μας με αυτοπρόσωπη παρουσία και να είμαστε σε καθημερινή επαφή με πάρα πολύ κόσμο» σημειώνουν τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου, με τον Νικ. Κακλαμάνη να δίνει έμφαση στις «απρόβλεπτες συνέπειες» που θα μπορούσε να επιφέρει στην υγεία των ασθενών η έκθεσή τους στις μεταλλάξεις του κορονοϊού. «Παρόλο τη σαφή βελτίωση της δημόσιας υγείας και των δεικτών της πανδημίας, η Πολιτεία οφείλει να βρίσκεται πλάι στις ευπαθείς ομάδες και να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας τους» συνιστά το έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της συμπολίτευσης στον Θ. Πλεύρη.

Νικήτας Κακλαμάνης – Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Α΄ Αθηνών

«Το γηροκομείο Καστοριάς εκπέμπει SOS»

Στις 10 Ιουνίου ο «γαλάζιος» βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας προωθεί στον Θ. Πλεύρη αναφορά με τίτλο: «Το γηροκομείο Καστοριάς εκπέμπει SOS». Πρόκειται για επιστολή του μητροπολίτη Καστοριάς και προέδρου του γηροκομείου Καλλίνικου, ο οποίος ζητά βοήθεια από τον υπουργό προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα έκδοσης άδειας λειτουργίας, καθώς και αυτό της «εδραίωσης οικονομικής αυτονομίας μέσω της εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας του», όπως και να υπάρξει η δυνατότητα απασχόλησης όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων προσωπικού. Οπως υποστηρίζει ο μητροπολίτης, το γηροκομείο δεν έχει χρήματα ούτε για τους κλητήρες, ενώ εκφράζει την αγωνία του για την ανάγκη κάλυψης κενών θέσεων νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Ζήσης Τζηκαλάγιας – Βουλευτής Καστοριάς

Κι άλλο καμπανάκι για το νοσοκομείο Μολάων

Στις 16 Φεβρουαρίου ο έτερος βουλευτής της ΝΔ στη Λακωνία Νεοκλής Κρητικός κατέθεσε αναφορά, προωθώντας στον υπουργό Υγείας την επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Μολάων. «Παρακαλώ για τις ενέργειές σας» σημειώνει ο Ν. Κρητικός προς τον Θ. Πλεύρη με βάση την εξής διαπίστωση του συλλόγου: «Προκύπτουν αυξημένες ανάγκες προσωπικού πέραν τις ήδη επιβαρυμένες λόγω πανδημίας. Από την πλευρά της διοίκησης έχουν γίνει προσπάθειες κάλυψης με επικουρικό προσωπικό, αλλά στις 31/3/2022 λήγει η σύμβαση πολλών συναδέλφων και ακόμη περισσότερο στις αρχές Απριλίου. Λόγω των συνθηκών και των πολλών οφειλομένων ρεπό και αδειών, ουσιαστικά το νοσοκομείο θα αποδεκατιστεί από προσωπικό από τον Φλεβάρη. Παράλληλα, λόγω των αναστολών έμπειροι συνάδελφοι με πολυετή προϋπηρεσία απουσιάζουν από το δυναμικό του νοσοκομείου». Ο σύλλογος θίγει επίσης το θέμα των μετακινήσεων καρδιολόγων, αναισθησιολόγων και γυναικολόγων στη Σπάρτη για να καλυφθούν οι ανάγκες των εφημεριών στην τοπική νοσηλευτική μονάδα. Καταλήγοντας, τα μέλη του συλλόγου διατυπώνουν πέντε αιτήματα: «1) Επιστροφή των ανεσταλμένων έμπειρων συναδέλφων, 2) μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, 3) αναμόρφωση του οργανισμού του ΓΝ – ΚΥ Μολάων σύμφωνα με τις υπάρχουσες και τις μελλοντικές ανάγκες, 4) διοικητική αυτονομία – αυτοτέλεια, 5) ενδυνάμωση του τομέα ΕΚΑΒ Μολάων».

Νεοκλής Κρητικός – Βουλευτής Λακωνίας

«Αιμοδοτικό κέντρο στην Πάτρα»

Την 1η Ιουνίου ο Αγγελος Τσιγκρής, βουλευτής Αχαΐας με τη ΝΔ, καταθέτει ερώτηση για να καταστήσει σαφή στον υπουργό Υγείας την επιτακτική ανάγκη «δημιουργίας σταθερού αιμοδοτικού κέντρου στην Πάτρα». «Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας αίματος αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θαλασσαιμικοί και οι χρόνια πάσχοντες της Αχαΐας (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.λπ.)» αναφέρει εισαγωγικά, τονίζοντας αφενός ότι «το συγκεκριμένο πρόβλημα κορυφώνεται κατά τη θερινή περίοδο» και αφετέρου πως οι μεταγγίσεις για τους 200 θαλασσαιμικούς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «γίνονται με δυσκολία» λόγω των συχνών αναβολών και των περιορισμένων ποσοτήτων αίματος. Τούτων δοθέντων, ρωτά τον Θ. Πλεύρη: «Σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό τη δημιουργία σταθερής αιμοδοτικής αίθουσας στο κέντρο της Πάτρας και πότε αναμένεται η δημιουργία και η επίσημη λειτουργία της;».

Καμπανάκι για Καραμανδάνειο λίγο πριν από το κραχ

Λίγες βδομάδες προτού μπουν στον «πάγο» οι εφημερίες στο Καραμανδάνειο εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων, ο Αγγ. Τσιγκρής είχε προειδοποιήσει τον υπουργό Υγείας για τα μελλούμενα. «Το Καραμανδάνειο το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναγκαστεί να λειτουργήσει αποκλειστικά με έναν μόνο αναισθησιολόγο» σημείωνε στην ερώτησή του προς τον Θ. Πλεύρη, υπογραμμίζοντας ότι το αίτημα της διοίκησης για προκήρυξη δύο μόνιμων θέσεων αναισθησιολόγων δεν είχε γίνει αποδεκτό, γεγονός που απειλούσε την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. «Σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την άμεση πρόσληψη παιδοαναισθησιολόγων στο Καραμανδάνειο; Πότε αναμένεται η ανάληψη των καθηκόντων τους;» ήταν τα ερωτήματα του βουλευτή Αχαΐας προς τον Θ. Πλεύρη, ο οποίος –όπως αποδείχτηκε στις 31 Μαΐου– τα έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του.

Αγγελος Τσιγκρής – Βουλευτής Αχαΐας

«Αντιμετώπιση προβλημάτων στην ακτινοθεραπεία»

Επόμενη στάση η Φωκίδα. Στις 11 Μαΐου ο βουλευτής και γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Μπούγας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Θ. Πλεύρη, η οποία απαιτεί απάντηση με φυσική παρουσία του υπουργού στην ολομέλεια της Βουλής. Ο Γ. Μπούγας στηλιτεύει ότι σε όλη την επικράτεια υπάρχουν «μόλις 50 συνολικά» μηχανήματα για ακτινοθεραπεία, με αποτέλεσμα να υφίστανται λίστες αναμονής ασθενών, ιδιαίτερα για τις ριζικές θεραπείες, με την κατάσταση να επιδεινώνεται εξαιτίας των επιβληθέντων μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας». Παράλληλα, επικαλείται τις καταγγελίες ασθενών για «παρά τον νόμο» καταβολή επιπλέον αποζημίωσης σε ιδιωτικά κέντρα τη στιγμή που πολλοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Ως εκ τούτου, ρωτά τον υπουργό ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει και πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει την έλλειψη επαρκούς νοσοκομειακού εξοπλισμού αλλά και ιατρικού/τεχνικού προσωπικού καθώς και ενός σύγχρονου κέντρου ακτινοθεραπείας.

Γιάννης Μπούγας – Βουλευτής Φωκίδας

«Επιβεβλημένη η ίδρυση μονάδας παραγωγής οξυγόνου»

Στις 8 Απριλίου ο Δημήτρης Κούβελας καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον Θ. Πλεύρη. Ο «γαλάζιος» βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης τονίζει ότι λόγω Covid-19 οι δεξαμενές οξυγόνου στα νοσοκομεία αδειάζουν σε μία μέρα, προτείνοντας την κάλυψη αυτής της διαρκώς εντεινόμενης ανάγκης μέσω της «αυτοπαραγωγής». Κατά τον βουλευτή, η λύση της εγκατάστασης και ενεργοποίησης μονάδων παραγωγής οξυγόνου θα εξοικονομούσε πόρους και θα παρείχε αυτονομία, επάρκεια και ασφάλεια στο σύστημα υγείας. Συνεπώς, ρωτά τον υπουργό εάν προτίθεται να πάρει την ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ ζητά να πληροφορηθεί και για τον σχεδιασμό και τις άμεσες ενέργειές του προκειμένου να εγκατασταθούν μονάδες παραγωγής οξυγόνου σε όλα τα νοσοκομεία μέσω «διαφανών ηλεκτρονικών διαγωνισμών». Αραγε γιατί ο Δ. Κούβελας κάνει την επισήμανση περί διαφανών διαδικασιών;

Δημήτρης Κούβελας – Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης

«Υπάρχει εξοπλισμός για ψηφιακούς μαστογράφους στο ΕΣΥ;»

Στις 3 Μαρτίου ήταν η σειρά του Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό με θέμα «Ποιος είναι ο εξοπλισμός σε ψηφιακούς μαστογράφους των νοσοκομείων ΕΣΥ που εξυπηρετούν τις συμπολίτισσές μου του Νότιου Τομέα Αθηνών σε εξετάσεις πρόληψης καρκίνου μαστού;». Η πρωτοβουλία του βουλευτή της ΝΔ έφερε σε δύσκολη θέση τον Θ. Πλεύρη όχι μόνο για την ουσία της, αλλά και για το γεγονός –όπως σημειώνει ο Γ. Καλλιάνος– ότι τον Οκτώβριο του 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε «ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη καρκίνου του μαστού», το οποίο «είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά». Και θέτει τα εξής ερωτήματα που εκθέτουν τον υπουργό Υγείας: «Ποιος είναι ο εξοπλισμός των παραπάνω αναφερομένων τεσσάρων νοσοκομείων: Λαϊκό, Ασκληπιείο Βούλας, Τζάνειο, Νίκαιας σε ψηφιακούς μαστογράφους και τι ισχύει αναφορικά με τη λειτουργία τους; Αν δεν υπάρχει σε λειτουργία ψηφιακός μαστογράφος σε κάποιο ή σε κάποια από τα παραπάνω αναφερόμενα τέσσερα νοσοκομεία τι προβλέπεται για την προμήθεια και λειτουργία του;».

Γιάννης Καλλιάνος Βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών

«Υποστελέχωση ΤΟΜΥ Ρέντη και ανάγκη ενίσχυσης τεσσάρων ΚΥ»

Μπορεί οι Δημήτρης Μαρκόπουλος και Θ. Πλεύρης να δηλώνουν επιστήθιοι φίλοι, αλλά όταν τα παράπονα πληθαίνουν στην εκλογική περιφέρεια τότε η φιλία πάει περίπατο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής Β΄ Πειραιά με τη ΝΔ κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό με θέμα: «Υποστελέχωση Τοπικής Μονάδας Υγείας Ρέντη. Ενίσχυση Κέντρων Υγείας Νίκαιας, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Σαλαμίνας». Σημειώνει πως εξαιτίας της πανδημίας οι περισσότερες δομές λειτουργούν με λιγότερο από το προβλεπόμενο προσωπικό, με αποτέλεσμα η ΤΟΜΥ Ρέντη και τα Κέντρα Υγείας Νίκαιας, Κερατσινίου, Δραπετσώνας και Σαλαμίνας να «χρήζουν ενίσχυσης». Ως εκ τούτου, το ερώτημα προς τον φίλο του και υπουργό ήταν: «Είναι στις προθέσεις του υπουργείου η πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς και να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά η Τοπική Μονάδα Υγείας Ρέντη καθώς και τα Κέντρα Υγείας Νίκαιας, Κερατσινίου, Δραπετσώνας και Σαλαμίνας;».

Δημήτρης Μαρκόπουλος – Βουλευτής Β΄ Πειραιά

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου