Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Επίδομα ΒΑΕ. Ενημέρωση για τη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

 


Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη, για το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθιυγεινής Εργασίας.

Η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ υπογράμμισε, αρχικά, τον απαράδεκτο αποκλεισμό των εργαζομένων από την επιτροπή για τα ΒΑΕ και επισήμανε ότι δε δέχεται καμία περικοπή των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων. Αντιθέτως, δική της θέση και διεκδίκηση είναι η επέκταση των επιδομάτων αυτών και σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων, όπως και η αύξησή τους.

Το πόρισμα της επιτροπής, όχι μόνο δεν καλύπτει τα παραπάνω, αλλά προτείνει την αναδιανομή ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού, το οποίο οδηγεί σε μια τεχνικού και ανελαστικού επιπέδου διαχείριση. Δηλαδή, κατηγορίες εργαζομένων θα δουν μείωση του επιδόματος ή κατάργησή τους, άλλες θα δουν οριακή αύξηση και ταυτόχρονα να ενταχθούν νέες κατηγορίες που θα λαμβάνουν πλέον επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και υλοποιείται σε στενά δημοσιονομικά πλαίσια. Συνεπώς, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αλλαγές με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι, το προσεχές διάστημα θα γίνουν συναντήσεις Ομοσπονδιών με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου για ανταλλαγή θέσεων και στις 18 Φεβρουαρίου εκ νέου συνάντηση με την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ.

Το συγκεκριμένο πόρισμα είναι ανεπίκαιρο, καθώς δε λαμβάνει υπόψη του ούτε τις δυσμενείς εργασιακές συνθήκες που δημιούργησε ο νόμος Χατζηδάκη, ούτε την εξαέρωση των εισοδημάτων μας από την ακρίβεια που επικρατεί σήμερα σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, στην ενέργεια και σε επίμαχες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα το πόρισμα της επιτροπής και τα εναλλακτικά σενάρια είναι ανεδαφικά, καθώς προέκυψαν χωρίς την εμπειρική γνώση που θα προσέφερε η παρουσία των εργαζομένων.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να πάρουν σαφή θέση για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των εργαζομένων του δημοσίου, όπως η αύξηση των μισθών, οι οποίοι μένουν καθηλωμένοι από το 2011 και είχαν μειωθεί δραστικά, έως και 38%, εκείνη τη χρονική περίοδο, η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, η μη κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου