Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Αν. Ξανθός: “Παίρνουμε πίσω την Υγεία!!! Μέτωπο του Νότου απέναντι στις Φαρμακοβιομηχανίες…”!!!


«Έχουμε ανοίξει μέτωπο με ισχυρά συμφέροντα στο χώρο, που από την ανεπάρκεια του συστήματος είχαν κατακτήσει “ζωτικό χώρο” και είχαν συμβάλει στο πάρτι της σπατάλης και της διαφθοράς», όπως είπε, ενώ «εμείς αντίθετα διευρύνουμε το δημόσιο χώρο στην Υγεία».


Ο υπ. Υγείας Αν. Ξανθός τόνισε ότι οι αντιδράσεις που προκαλούνται προέρχονται από ένα κομμάτι που «είχε βολευτεί από την παθητική ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας τα τελευταία χρόνια, χωρίς να ξεπουληθεί ανοιχτά κάποια δομή … αυτό είχε συμβεί, ο κόσμος πλήρωνε περισσότερα για την πρόσβαση στο σύστημα υγείας, για τα φάρμακα, τις εξετάσεις, την αξιοπρεπή φροντίδα.
«Αυτό ήταν το πολιτικό σχέδιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν βγήκαν ανοιχτά να πουν ότι θα πουλήσουν κομμάτι του ΕΣΥ … αλλά απαξίωσαν τη δημόσια Υγεία, μείωσαν δραματικά τις δαπάνες κάτω και από τους μνημονιακούς στόχους και δημιούργησαν ευνοϊκό περιβάλλον για την ιδιωτική Υγεία», συνέχισε ο υπουργός.
Ουσιαστικά, «μετακύλισαν το κόστος από τον προϋπολογισμό και την κοινωνική ασφάλιση στις τσέπες των πολιτών … εμείς αντίθετα με συνέργεια πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό και του πόρους ασφάλισης και τις εισφορές υγείας, τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, ενισχύουμε κατά προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, είναι άλλο σχέδιο, που δείχνει τη διαφορά αυτής της κυβέρνησης, τις άλλες προτεραιότητες», όπως είπε.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και σε ένα πολύ σημαντικό βήμα που έγινε σε διακρατικό επίπεδο, καθώς έξι χώρες του Νότου (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα) υπέγραψαν κοινή διακήρυξη με την οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στις φαρμακοβιομηχανίες και διεκδικούν πιο προσιτές και δίκαιες τιμές για τα καινοτόμα φάρμακα, ώστε να διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στις νέες θεραπείες με τρόπο βιώσιμο για τα συστήματα Υγείας.
Μάλιστα, όπως είπε, αυτή η προσπάθεια αποκτά περαιτέρω δυναμική, καθώς ήδη άλλες τρεις χώρες (Ιρλανδία, Ρουμανία και Σλοβακία) εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την προσπάθεια αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου