Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Ένταξη του ΕΚΑΒ στα αναπτυξιακά προγράμματα 50 εκατ. για την ενίσχυση νησιωτικών περιοχών!!!


Τους σχεδιασμούς του υπουργείου Ναυτιλίας για το επόμενο διάστημα, αναφορικά με τις νησιωτικές περιοχές και για το πώς θα μπορούν τα δομικά μειονεκτήματα των περιοχών αυτών να μετατραπούν σε αναπτυξιακές ευκαιρίες, με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα προς όφελος των νησιωτών, με γνώμονα πάντα την ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς, παρουσίασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, στη διάρκεια ημερίδας, με θέμα: “Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία: Πυλώνας Ανάπτυξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας”.
Ο κ. Σαντορινιός υπογράμμισε ότι οι αναπτυξιακές πολιτικές στα νησιά είναι στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης, κάτι που αποδείχθηκε και έμπρακτα δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού από τη Νίσυρο, όπου εξαγγέλθηκε μια σειρά δέσμης μέτρων.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα δύο αναπτυξιακά προγράμματα του βορείου και νοτίου Αιγαίου, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης το 2020, ενώ είπε ότι έως το τέλος του 2017 υπολογίζεται να προκηρυχθούν τα πρώτα έργα σε 35 μικρούς νησιωτικούς δήμους, με μόνιμο πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.
Σε πρώτη φάση τόνισε αναμένεται η προκήρυξη έργων με σχετικά υψηλό βαθμό ωρίμανσης, εκ των οποίων 15 αφορούν κτίρια και 27 ύδρευσης και αποχέτευσης.
Για την αναμόρφωση του ακτοπλοϊκού δικτύου μίλησε για συγκεκριμένες δράσεις το επόμενο διάστημα, που αφορούν την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και τη ριζική αναδιάρθρωση του νόμου για τις ακτοπλοϊκές μεταφορές (ν2932/2011) προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, στον επαναπροσδιορισμό του γενικού δικτύου των ακτοπλοϊκών μεταφορών ώστε αυτό να καταστεί πιο δεσμευτικό, στον επανασχεδιασμό του χάρτη των δρομολογίων, προκειμένου οι μεταφορές να γίνουν πιο αποδοτικές και με μικρότερο κόστος, αλλά και στη σύσταση του συμβουλίου για τις συνδυασμένες μεταφορές με τη συμμετοχή των ΟΤΑ και των επιμελητηριακών συλλόγων, προκειμένου να αποτυπωθούν με καθαρό τρόπο οι μεταφορικές ανάγκες.
Για τη δημιουργία του δικτύου των υδατοδρομίων, είπε ότι αυτό θα λειτουργεί συμπληρωματικά στις συνδυασμένες μεταφορές, ενώ για το μεταφορικό ισοδύναμο είπε ότι το υπουργείο έχει συνεργασία ήδη με επιστημονικούς φορείς για τη μείωση του κόστους των θαλάσσιων μεταφορών.
Ο κ. Σαντορινιός για το θέμα του προβλήματος της λειψυδρίας είπε ότι στόχος είναι η μεταφορά νερού με πλοία υδροφόρες να σταματήσει το αμέσως προσεχές διάστημα και όλα τα νησιά να αποκτήσουν την υδατική τους αυτονομία με την εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης, αναφέροντας ως παράδειγμα τη λειτουργίας σχετικής μονάδας στην Πάτμο και στους Αρκιούς για την παροχή πόσιμου νερού, με την οποία επετεύχθη παράλληλα μείωση του κόστους για το δημόσιο έως και 87%.
Είπε, επίσης, ότι από τις αρχές του επόμενου μήνα θα αρχίσει να υλοποιείται η δράση για δωρεάν δορυφορική τηλεοπτική πρόσβαση και χρήση του διαδικτύου σε κατοίκους 13 μικρών νησιών του Αιγαίου με πρωτοβουλία των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ για τα θέματα της ενεργειακής πολιτικής ανέφερε ότι προγραμματίζεται σε συνδυασμό το υπ. Περιβάλλοντος και τη συμβολή των ΑΔΜΗΕ- ΡΑΕ η εξασφάλιση ενεργειακής αυτάρκειας μη διασυνδεδεμένων νησιών μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δια σύνδεσής τους με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ.
Σχετικά με τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του τομέα της υγείας υπογράμμισε ότι με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ προγραμματίζεται μέσα στον επόμενο χρόνο η προμήθεια υγειονομικά διαμορφωμένων πλωτών για τη διακομιδή ασθενών προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι σε συνεργασία με το υπουργείο ‘Αμυνας απεστάλησαν οπλίτες ιατροί σε απομακρυσμένα νησιά για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών.
Για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε ότι η εισαγωγή της αναφοράς της νησιωτικότητας σε κείμενα συμπερασμάτων της Μαλτέζικης προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ αναμένεται να εφαρμοστεί, ενώ αναφερόμενος στο συνέδριο που διοργανώνει το πανεπιστήμιο Πειραιά είπε ότι είναι σημαντική η συμμετοχή όλων των φορέων, ενώ δήλωσε ότι οι προτάσεις και οι απόψεις των φορέων θα αποτελέσουν μεγάλη συνδρομή στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική σε όλα τα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου