Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Τέσσερις μέρες αναμονή για ασθενοφόρο, λύση έδωσε ο νέος διευθυντής ΕΚΑΒ Θράκης!!!



ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ 90ΧΡΟΝΗ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ


Ένα τηλεφώνημα του νέου διευθυντή του ΕΚΑΒ Θράκης Χρήστου Λίμα, ήταν αρκετό για να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία την οποία υπέστη 90χρονη ασθενής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Εισήχθη εκεί την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία για πρόβλημα υγείας. Όταν ανάρρωσε ήρθε η ώρα να αποχωρήσει. Στην περίπτωση της ηλικιωμένης Ευριδίκης Ξενοδοχίδου, αυτό μπορούσε να γίνει μόνο με ασθενοφόρο, καθώς η γυναίκα είναι κατάκοιτη και δεν δύναται να περπατήσει. Το εξιτήριο από την κλινική, όπου νοσηλεύτηκε της δόθηκε το πρωί της Κυριακής 29 Ιανουαρίου. Παράλληλα έγινε ενημέρωση ότι ένα ασθενοφόρο θα την παραλάβει, προκειμένου να την μεταφέρει σπίτι της στους Υφαντές. Αυτή την ενημέρωση είχε η συνοδός και κόρη της Σέβη Μαντατζή, που ανέμενε την έλευση ασθενοφόρου. Όμως το ασθενοφόρο δεν ήρθε ποτέ... Πέρασαν τέσσερις μέρες, με την ηλικιωμένη να παραμένει στο νοσοκομείο, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο, την κόρη της να πηγαινοέρχεται καθημερινά και μία αποκλειστική νοσοκόμα να αναλαμβάνει κάθε βράδυ καθήκοντα φροντίδας της 90χρονης, με το ανάλογο κόστος φυσικά.

Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου το πρωί και η κόρη της 90χρονης δικαίως αγανακτισμένη, προέβη στην καταγγελία, αφού είχαν παρέλθει τέσσερις μέρες και ακόμα η μητέρα της παρέμενε στο δωμάτιο του νοσοκομείου. Ο «Χ» έγινε αποδέκτης της καταγγελίας της κ. Μαντατζή: «Μας είπαν ότι το νοσοκομείο δεν αναλαμβάνει τη μεταφορά, λέει ότι δεν έχει ασθενοφόρο και το ΕΚΑΒ Θράκης λέει ότι δεν είναι ελεύθερο το ασθενοφόρο, όταν θα είναι ελεύθερο θα σας ενημερώσουμε και θα έρθουμε. Είναι δυνατόν τέσσερις μέρες να μην έχει ελεύθερη μισή ώρα; Γνωρίζω ότι πάντα οι μεταφορές γίνονται με καθυστέρηση, σου δίνουν το εξιτήριο το πρωί και μπορεί να φύγεις στις έξι το βράδυ. Όμως ο ασθενής είναι προετοιμασμένος να φύγει, η αναμονή είναι πολύ δύσκολη για αυτούς τους ανθρώπους, εμάς η γιαγιά έχει τρελαθεί να περιμένει και κάθε μέρα να της λένε θα φύγεις αύριο και να μην έρχεται το ασθενοφόρο. Εμείς αυτές τις ημέρες ταλαιπωρούμαστε στο νοσοκομείο και πληρώνουμε αποκλειστική για το βράδυ». Ήταν τέτοια η ταλαιπωρία που η κ. Μαντατζή δήλωσε διατεθειμένη να πληρώσει ασθενοφόρο, προκειμένου να γίνει η μεταφορά της μητέρας της στο σπίτι. «Εκεί που θα πλήρωνα τη γυναίκα (αποκλειστική), καλύτερα να πλήρωνα το ασθενοφόρο να την πάρει», μας είπε χαρακτηριστικά. 

ΛΥΣΗ ΕΔΩΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΘΡΑΚΗΣ
Τη λύση έδωσε ο νέος διευθυντής του ΕΚΑΒ Θράκης Χρήστος Λίμας, με τον οποίον επικοινώνησε ο «Χ», αμέσως μόλις του καταγγέλθηκε το συμβάν, ζητώντας να μάθει που οφείλεται η καθυστέρηση στη μεταφορά της ασθενούς από το νοσοκομείο στο σπίτι της. Εντός μισής ώρας από την επικοινωνία μας, η 90χρονη είχε μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο σπίτι της στους Υφαντές. Ενημερωθήκαμε ότι μπορεί το εξιτήριο να δόθηκε στην 90χρονη το πρωί της Κυριακής 29 Ιανουαρίου, όμως το φαξ για τη μεταφορά της εστάλη στο ΕΚΑΒ το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου, δηλαδή με καθυστέρηση μίας ολόκληρης μέρας. Από το γεγονός αυτό αναδεικνύεται η ευθύνη του νοσοκομείου και στη συνέχεια η ευθύνη του ΕΚΑΒ που καθυστέρηση άλλες δύο μέρες τη μεταφορά της. 

Νωρίτερα ο κ. Λίμας είχε πει στον «Χ»: «Αυτά τα θέματα μεταφοράς ασθενών έχουν λυθεί στο νοσοκομείο Ξάνθης, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, για την Κομοτηνή δεν ξέρω ακόμη το πρόβλημα εκεί πόσο μεγάλο είναι για να δώσω τις οδηγίες. Γενικώς όμως αυτό το οποίο κάνουμε είναι το εξής: καταλαβαίνετε ότι ο αριθμός των ασθενοφόρων του προσωπικού είναι μειωμένος, οπότε τι προσπαθούμε να κάνουμε; Στην Κομοτηνή για παράδειγμα έχουμε δύο ασθενοφόρα. Μονίμως ένα από αυτά εκτελεί τις πρωινές μεταφορές ασθενών, το νοσοκομείο μας λέει ποιους ασθενείς έχει να μεταφέρει και εμείς επιλέγουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μεταφερθούν, διότι άλλο είναι να μεταφέρουμε έναν ασθενή μέσα στην Κομοτηνή και άλλο να τον μεταφέρουμε στην Οργάνη. Προσπαθούμε να μεταφέρουμε όλους τους ασθενείς  το πρωί,  εάν υπάρχει πρόβλημα τότε μεταφέρουμε κάποιους ασθενείς και το απόγευμα. Γενικώς πάνω από μία ημέρα δεν υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσει». 

Ο νέος διευθυντής του ΕΚΑΒ Θράκης Χρήστος Λίμας επρόκειτο την περασμένη Τρίτη 31 Ιανουαρίου να επισκεφτεί την Κομοτηνή, προκειμένου να έχει συναντήσεις στο νοσοκομείο αλλά και στην τοπική μονάδα του ΕΚΑΒ, όμως ανέβαλε την επίσκεψή του, λόγω της επίσκεψης του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στην Αλεξανδρούπολη. Προτίθεται όμως τις αμέσως επόμενες μέρες να βρεθεί στην Κομοτηνή, προκειμένου στο μέλλον συμβάντα όπως αυτό με την 90χρονη να μην επαναληφθούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου