Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα - Τι προβλέπει ο σχεδιασμός του Υπουργείου για το Νομό



Αλλαγές στη λειτουργία του ΕΚΑΒ, που θα επηρεάσουν και το Νομό Πρέβεζας, έχει “στα σκαριά” το Υπουργείο Υγείας, μέσω σχεδίου νόμου που θα φέρει το προσεχές χρονικό διάστημα σε δημόσια διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ και των διακομιδών.

Ήδη έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές αλλαγές και στην Πρέβεζα, καθώς το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ από την Πρέβεζα μεταφέρθηκε στα Ιωάννινα, με αποτέλεσμα όποιος καλεί το 166 να επικοινωνεί με το Συντονιστικό Κέντρο στα Ιωάννινα.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την υποχρεωτική μετάταξη στο ΕΚΑΒ όλων των οδηγών, τραυματιοφορέων και άλλων υπαλλήλων των Κέντρων Υγείας που εργάζονται ως πληρώματα ασθενοφόρου. Το προσωπικό αυτό θα καταταχθεί σε αντίστοιχες κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα θέσεις στο ΕΚΑΒ (είτε οργανικές ή προσωποπαγείς), ενώ στο ΕΚΑΒ θα περάσουν και όλα τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας, καθώς και ο εξοπλισμός τους.

Στο Νομό Πρέβεζας, σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza.gr, με τις επιδιωκόμενες αλλαγές το Υπουργείο σχεδιάζει να στελεχώσει με αρκετό προσωπικό το σταθμό ΕΚΑΒ Μεσοποτάμου, ενώ μελετάται και η δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στο Λούρο.

Όπως όμως αναφέρουν δεκάδες σωματεία εργαζομένων στο ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα, ο σχεδιασμός αυτός σε συνδυασμό με την έλλειψη τηλεφωνικού κέντρου, σε περιοχές με δεκάδες μικρά χωριά όπως η Πρέβεζα, θα φέρει περισσότερη γραφειοκρατία και έλλειψη συνεννόησης ανάμεσα στο ΕΚΑΒ και τα διάφορα “μικρά” νοσοκομεία, αλλά και τους πολίτες.

Υπάρχει επίσης και ένα πολιτικό ζήτημα, καθώς με την αποψίλωση των Κέντρων Υγείας από τα ασθενοφόρα τους, θα δημιουργηθεί θέμα με τις δευτερογενείς διακομιδές (σ.σ. το Υπουργείο προσβλέπει στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα).

Η ΠΟΕΔΗΝ επίσης με αφορμή το αποτυχημένο μοντέλο των “μικτών πληρωμάτων” με στρατιωτικούς ή πυροσβέστες, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο το προσωπικό που θα στελεχώσει ασθενοφόρα έχει επαρκή εκπαίδευση σε καταστάσεις διάσωσης.

Για παράδειγμα πρόσφατα διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Πρέβεζας ασθενής με εγκεφαλική αιμορραγία, με πλήρωμα τον οδηγό του ασθενοφόρου και μία νοσηλεύτρια από Κέντρο Υγείας.

Θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ότι χωρίς σημαντικό αριθμό προσλήψεων διασωστών το πρόβλημα δε θα λυθεί. Όπως αναφέρουν σωματεία εργαζομένων στο ΕΚΑΒ ανά τη χώρα, το προσωπικό των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας που αναμένεται να μεταφερθεί στο ΕΚΑΒ υπολογίζεται σε 500 άτομα. Ωστόσο, μόνο η μεταφορά τους δεν επαρκεί για να λυθεί το πρόβλημα της κάλυψης με ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση, καθώς θα χρειαστούν επιπλέον 1.500 προσλήψεις διασωστών.

Με λίγα λόγια ούτε το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα και περαιτέρω ζητήματα θα δημιουργηθούν.

atpreveza.gr

1 σχόλιο:

  1. Πόσο υποκριτές μπορεί να είναι κάποιοι!!πριν λίγο καιρό ο κύριος μαθιοπουλος μαζί με άλλους συνδικαλιστές του εκαβ βγήκε σε τηλεοπτικό σταθμό και είπε ανοιχτά πως θέλουν τα κ.υ στο εκαβ.!το ίδιο έλεγε συνεχεια και ο κύριος Γιαννάκος εκ μέρους της ποεδην!!τώρα τι εχει αλλάξει και είναι αντίθετοι!!!κι όμως κυριοι;τα πληρώματα των κ.υ ειναι πιο εκπαιδευμενοι και ψημμένοι στα επείγοντα από πολλούς Διασώστες του εκεβ!και αυτο μπορει να επιβεβαιώθει στα κοινά προγραμματανπου κανουν πολλοι διασωστες των κ.υ με τομεις εκαβ!!εκει δηλαδή;τα πληρώματα των .κ.υ ειναι καλα; ;;και ούτε τα κ.υ κάνουν δευτερογενής διακομιδες!αυτό ειναι ένα αισχρό ψέμμα που το χρησιμοποιεί η συνδικαλιστικη ηγεσία του εκαβ και της ποεδην!!κύριοι!!!όσο και να μην σας αρέσει το σωστο ειναι;ένας ΚΟΙΝΌΣ ΦΟΡΕΑΣ!για την προνοσοκομοιακη φροντίδα!!κύριοι του εκαβ;κάνατε ενα λάθος το 2014 που πήρατε τους άσχετους οδηγους των νοσοκομειων και αφήσατε έξω τα κ.υ που ήταν και είναι μέσα στην μάχη των επιγοντων!μην το επαναλάβετε πάλι!!!Αυτά τα λίγα που ένα ταπεινό πλήρωμα ασθενοφορου κάποιου κ.υ! που είναι τελιοφοιτος νοσηλευτικής!!τελειόφοιτος ιεκ ειδικότητας πληρωμάτων ασθενοφόρο!που έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια του εκαβ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή