Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Ποιοί “παίζουν” με την ασφάλεια των νεογνών στα Χανιά;

 

Ένα πρόωρο νεογνό στα Χανιά κινδύνεψε κατά τη μεταφορά του στο αεροδρόμιο με κοινό ασθενοφόρο κι ένας ολόκληρος νομός έμεινε χωρίς την κινητή μονάδα που σώζει ζωές για μιάμιση σχεδόν ημέρα παραμονές σαββατοκύριακου!

Aιτία; Η παράλογη απόφαση, σύμφωνα με την οποία το εξειδικευμένο ασθενοφόρο εστάλη για service στο Ηράκλειο εν μέσω εορταστικής περιόδου κι αυξημένων αναγκών.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

Το βρέφος γεννήθηκε σε ιδιωτικό μαιευτήριο των Χανίων με ένα σοβαρό ανατομικό πρόβλημα κι απαιτούσε εξειδικευμένη παρέμβαση, οπότε έπρεπε να διακομιστεί στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Σύμφωνα με τον Δ/ντή της Μονάδας Νεογνών κ. Μανώλη Καραβιτάκη έγινε η κλήση στο τμήμα αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, ήρθε το αεροπλάνο να πάρει το βρέφος, ενημερώθηκε ο τομέας του ΕΚΑΒ Χανίων και στείλανε ένα ασθενοφόρο για να το παραλάβει, το οποίο όμως είχε ένα χαλασμένο σύστημα ανάρτησης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το μωράκι μέσα στη θερμοκοιτίδα να καταχτυπιέται μέχρι να φθάσει στο αεροδρόμιο κι ο πατέρας του βρέφους μέσα έντρομος για αυτό που βίωνε. «Εμείς σαν μονάδα νεογνών, όταν κάνουμε διακομιδές, χρησιμοποιούμε ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που λέγεται Κινητή Μονάδα, είναι Peugeot μεγάλο μέσα στο οποίο μπαίνει το φορείο της μονάδος (το οποίο είναι ογκώδες και ζυγίζει πάνω από 100 κιλά) που έχει ενσωματωμένα όλα τα απαραίτητα ώστε να μπορεί να γίνει μια σωστή κι ασφαλής διακομιδή, έχει αντικραδασμικό σύστημα κι αρκετό χώρο μέσα ώστε να μπορούν να παρέμβουν οι γιατροί σε οποιαδήποτε επιπλοκή προκύψει» εξηγεί μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο κ. Καραβιτάκης. Αξίζει να σημειωθεί πως η κινητή μονάδα διαθέτει έναν εξοπλισμό που εξυπηρετεί όλα τα σοβαρά περιστατικά του νομού Χανίων (πολυτραυματίες, σοβαρά παθολογικά περιστατικά, νεογνά κ.λπ.) και διόλου τυχαία ονομάζεται μηχάνημα ζωής.

Αυτό λοιπόν το ασθενοφόρο, αιφνιδιαστικά, το συντονιστικό του ΕΚΑΒ στο Ηράκλειο το πήρε την Παρασκευή το πρωί για service, εν μέσω εορτών αλλά κι ενώ ακολουθούσε σαββατοκύριακο. «Πήραν λοιπόν αυτό το τόσο σημαντικό ασθενοφόρο κι άφησαν στην μοίρα του ολόκληρο νομό, με μια άλλη κινητή μονάδα για νεογνά και παιδιά από το “Χαμόγελο του παιδιού” το οποίο όμως καλύπτει μονάχα μία βάρδια» κι όπως επισημαίνει ο διευθυντής της μονάδας νεογνών αυτό δεν μπορεί προφανώς να εξυπηρετήσει τον κόσμο, με αποτέλεσμα για 1μιση σχεδόν ημέρα να ζούνε μέσα στο άγχος μη συμβεί κάτι.

Όπως μαθαίνουμε, ασχολήθηκε με το ζήτημα ο κ. Καραβιτάκης και με παρέμβαση του ίδιου του αναπληρωτή υπουργού επέστρεψε το Σάββατο, την επόμενη μέρα δηλαδή, στα Χανιά. Η “άλλη πλευρά” υποστηρίζει, όπως μας λέει ο κ. Καραβιτάκης, πως το ασθενοφόρο με την χαλασμένη ανάρτηση και το μικρότερο σασί (στο οποίο χωρά ίσα – ίσα ιατρικό προσωπικό) που μετέφερε το βρέφος στο αεροδρόμιο μπορούσε κάλλιστα να αντικαταστήσει αυτό που έλειπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς πρόσφατα είχε προκύψει το ίδιο ζήτημα κι είχε ξαναπάει στο Ηράκλειο διότι είχε χαλάσει το αμορτισέρ του, με τον κ. Καραβιτάκη να τηλεφωνεί άμεσα και να συντάσσει έγγραφο μέσω του Νοσοκομείου στον διευθυντή του ΕΚΑΒ Κρήτης, το οποίο όπως αναφέρει αγνοήθηκε πλήρως με απαξιωτικό τρόπο. Τότε μάλιστα είχε επισκεφθεί την πόλη μας ο υπ. Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, του ετέθη το ζήτημα και παρενέβη ο ίδιος κι επέστρεψε το ασθενοφόρο εντός δύο ημερών, αντί για πολύ παραπάνω από όσο αναμενόταν να λείψει. Ο ίδιος διερωτάται «ως πότε θα αποφασίζουν για εδώ άνθρωποι που δε βρίσκονται καν εδώ; Αν όλα αυτά γίνονται στον νομό του πρωθυπουργού, τρέμω τι γίνεται στους υπόλοιπους…».

Απαντήσεις ζητά και ο διοικητής του Νοσοκομείου

Μετά και το συγκεκριμένο περιστατικό, προκύπτουν κάποια καίρια ερωτήματα όπως επισημαίνει κι ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων κ. Γιώργος Μπέας:

1.Για ποιο λόγο τα ασθενοφόρα πρέπει να μεταβαίνουν στο Ηράκλειο για επισκευές και δεν γίνεται η οποιαδήποτε συντήρηση κι ενέργεια στον νομό εξυπηρέτησής τους, στην προκειμένη περίπτωση τα Χανιά, σε αντίστοιχα συνεργεία κι αντιπροσωπείες.

2.Μένει ένας ολόκληρος νομός χωρίς εξειδικευμένο ασθενοφόρο – κινητή μονάδα που σώζει ζωές και μάλιστα ημέρα Παρασκευή ενώ ακολουθεί σαββατοκύριακο κι εν μέσω εορταστικής περιόδου.

3. Τι ενημέρωση γίνεται επ’ αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος εκ των προτέρων, προκειμένου όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι να είναι σε ετοιμότητα και να μην αιφνιδιάζονται.

haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου