Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Στη Βουλή πάει ο ΣΥΡΙΖΑ την ντροπή με τα ράντζα στα νοσοκομεία

 

Στη Βουλή, μέσω ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται πλέον οι σοβαρότατες καταγγελίες των υγειονομικών για τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν - τόσο οι ασθενείς όσο και οι εργαζόμενοι - και τα πλείστα ράντζα που βγαίνουν καθημερινά σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, έπειτα από τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας. 

Η εφημερίδα «Τα Νέα» ανέδειξε τ’ αναρίθμητα και τεράστια προβλήματα που υπάρχουν σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), καταρρίπτοντας τον μύθο περί «σχεδόν πλήρους εξάλειψης των ράντζων» και σημαντικής βελτίωσης των συνθηκών που πλασάρεται εδώ και καιρό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Σχεδόν μηδενίσαμε τα ράντζα», δήλωνε πριν από αρκετούς μήνες το Μαξίμου, με τις επιτόπιες έρευνες της εφημερίδας ν’ αποδεικνύουν ότι οι εν λόγω ενημερώσεις ήταν μάλλον fake news. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που έγινε κατόπιν διενέργειας αυτοψίας στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων ολόκληρης της χώρας, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Ελλάδας είναι απελπιστική.

Κατά τα στοιχεία του ρεπορτάζ, στο νοσοκομείο «Αττικόν», μέσα σε μόλις μία ημέρα βγήκαν 90 ράντζα! Οι παθολογικές κλινικές είναι υπερπλήρεις. Ο μέσος χρόνος αναμονής στο ΤΕΠ ανέρχεται στις 8 ώρες! Στις θλιβερές εικόνες που αποκαλύφθηκαν, γίνεται αντιληπτή η έκταση του κορεσμού των «κανονικών» νοσοκομειακών κλινών.

Στο νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς», επίσης επιστρατεύονται ράντζα, λόγω υπερκάλυψης των κλινών, ως ύστατη λύση ανάγκης, αποκάλυψαν οι υγειονομικοί. Αλλά και τα παιδιατρικά νοσοκομεία δέχονται εξίσου μεγάλη πίεση. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», η έλλειψη προσωπικού συνέβαλε στην πρόκληση συμφόρησης και πολύωρων αναμονών.

Στον επικοινωνιακό βωμό της κήρυξης του τέλους της πανδημίας

Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, η οποία αποτελεί συνέπεια της άνευ όρων επιστροφής στην «κανονικότητα», η χαλάρωση των ατομικών μέτρων προφύλαξης και πρόληψης, η αμέλεια του εμβολιασμού, ειδικά των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αλλά και η ταυτόχρονη εξάπλωση άλλων νοσημάτων του αναπνευστικού μόνο ως έναν βαθμό εξηγούν τη δυστοπική πραγματικότητα που παρουσιάζουν τα ΤΕΠ στη διάρκεια των εφημεριών.

Βασική αιτία της υφιστάμενης κατάστασης είναι η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ξεκαθαρίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου. Το προσωπικό είναι στα όρια της εξουθένωσης – κάτι που απέδειξε και το πρόσφατο περιστατικό της αναισθησιολόγου του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης που ασθένησε σοβαρότατα έπειτα από μακρά περίοδο υπερεργασίας και εργασιακής πίεσης.

Το ΕΣΥ έχει καταλήξει σ’ ένα ιστορικό χαμηλό όσον αφορά στη στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει πρωτοφανής περιφρόνηση των επικουρικών νοσηλευτών, πολλοί εκ των οποίων κλήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διάρκεια της πανδημίας και τώρα παραιτούνται, απογοητευμένοι από τις συνθήκες αλλά και από τη συνεχιζόμενη εργασιακή ανασφάλεια, αφού δεν μονιμοποιούνται παρά τις διαδοχικές υποσχέσεις.

Κραυγή αγωνίας

Πώς, λοιπόν, καλύπτονται τα τεράστια αυτά κενά και τα ελληνικά νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν; Με «μπαλώματα», είναι η απάντηση που δίνουν οι εργαζόμενοι. Με αναγκαστικές εντολές για μετακίνηση νοσηλευτών από τα κέντρα υγείας αστικού τύπου προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, πρακτική που αποτελεί ημίμετρο και ταυτόχρονα κυβερνητική ομολογία. Η μοναδική αιτία για την ασφυξία στα νοσοκομεία είναι η τραγική υποστελέχωσή τους. Οι κενές θέσεις εργασίας μετριούνται σε 3.000, ενώ, κάθε χρόνο, με τις αποχωρήσεις από την υπηρεσία, τα νοσοκομεία χάνουν από 1.000 έως 1.500 άτομα. Από αυτά, δεν αντικαθίστανται ούτε τα μισά!

ΣΥΡΙΖΑ: Το δημοσίευμα είναι αποκαλυπτικό

Οι καταγγελίες βρίσκονται πλέον στη Βουλή, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση 23 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία της Όλγας Γεροβασίλη. Το κόμμα τονίζει ότι το δημοσίευμα είναι αποκαλυπτικό.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να εξανθρωπιστούν οι συνθήκες στα ΤΕΠ και στα νοσοκομεία της Χώρας τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους;

2. Ποιος είναι ο προγραμματισμός προσλήψεων για την ενίσχυση του ΕΣΥ και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την ανάταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;

3. Τι απαντά στις ως άνω καταγγελίες για τις συνθήκες στο ΕΣΥ;

Ολόκληρη η ερώτηση προς τον Άδωνι Γεωργιάδη

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Το ΕΣΥ έχει γονατίσει και η Κυβέρνηση ακόμη γιορτάζει το δήθεν επιτυχημένο τέλος της πανδημίας»

Τα κρούσματα κορωνοϊού και λοιμώξεων του αναπνευστικού διαρκώς πληθαίνουν μα η Κυβέρνηση δίνει απλά συστάσεις για μάσκες στα νοσοκομεία!
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Χώρας είναι απελπιστική.

Σύμφωνα με το από 30.01.2024 ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ με αυτοψία στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και των νοσοκομείων ολόκληρης της χώρας, επιστρατεύονται και πάλι ράντζα στους διαδρόμους.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Πλαγιανάκο, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν»: «Το θέμα με τα ράντζα δεν είναι τωρινό. Είναι κάτι που συμβαίνει χρόνια. Έχουμε ξαναπεί ότι το «Αττικόν» είναι ο «πρωταθλητής» των ράντζων. Μόνο προχθές βγάλαμε 90» αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ως συνέπεια του κοκτέιλ ιώσεων και της ραγδαίας αύξησης των αναπνευστικών λοιμώξεων οι Παθολογικές Κλινικές είναι υπερπλήρεις. «Οι εισαγωγές στη διάρκεια των εφημεριών κυμαίνονται από 100 έως 120, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής στο ΤΕΠ φτάνει τις έξι με οκτώ ώρες».

Αλλά και η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη περιγράφει πως και στο Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γιώργος Γεννηματάς» επιστρατεύονται ράντζα, λόγω υπερκάλυψης των κλινών, ως ύστατη λύση ανάγκης. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ασθενείς να περιμένουν στα Επείγοντα μέχρι να αδειάσουν τα κρεβάτια των δωματίων» σημειώνει, προσθέτοντας πως το ζήτημα τέθηκε σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

«Πριν από δύο μήνες είχαμε 50 εισαγωγές ανά τέσσερις ημέρες κατά μέσο όρο σε ένα Παθολογικό Τμήμα. Τώρα έχουμε φτάσει τις 60 και τις 80 εισαγωγές ανά τετραήμερο. Από αυτές, πάνω από το 50% αφορά λοιμώξεις του αναπνευστικού» αναφέρει η Όλγα Κοσμοπούλου, παθολόγος-λοιμωξιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, αποτυπώνοντας την έκταση του κορεσμού των «κανονικών» νοσοκομειακών κλινών.

O Παναγιώτης Παπανικολάου, νευροχειρουργός, εκπρόσωπος των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), εξηγεί πως υπό φυσιολογικές συνθήκες, σε ένα ανθεκτικό σύστημα υγείας, η αύξηση των νοσηλειών δεν θα έπρεπε να απειλεί την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων. «Εξάλλου, στα χαρτιά το ΕΣΥ διαθέτει πάνω από 30.000 κλίνες συνολικά και πάνω από 1.000 κλίνες ΜΕΘ» τονίζει με νόημα.

Εν τω μεταξύ, κατά τον Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η έλλειψη κλινών σε περιόδους έξαρσης ασθενειών εντείνεται από την παραμονή περί των 500 απόρων ασθενών στα νοσοκομεία μετά το πέρας της νοσηλείας τους. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν στέγη» λέει επισημαίνοντας το ηθικό αδιέξοδο, το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν γιατροί και νοσηλευτές. «Επομένως, δεν νοσεί μόνο το σύστημα υγείας αλλά και το σύστημα πρόνοιας».

Αλλά και τα παιδιατρικά νοσοκομεία δέχονται εξίσου μεγάλη πίεση. «Αυτό που παρατηρούμε και μας απασχολεί είναι η εποχική έξαρση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV και του ιού της γρίπης που χτυπάει τόσο τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου όσο και αυτά κάτω των πέντε ετών. Επίσης, μας απασχολεί η αύξηση σε κρούσματα στρεπτόκοκκου», υπογραμμίζει η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνοντας το περίγραμμα της τρέχουσας έκτακτης συνθήκης που καλούνται να αντιμετωπίσουν γιατροί και νοσηλευτές των παιδιατρικών ιδρυμάτων. Όταν, δε, στην εξίσωση προστίθεται ο συγχρωτισμός των εορτών αλλά και η απουσία παιδιάτρων λόγω αδειών, η κατάσταση γίνεται εκρηκτική.

Όπως παρατηρεί η Αγγελική Κρικρή, παιδοχειρουργός στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και εκπρόσωπος της ΕΙΝΑΠ, «στα παιδιατρικά νοσοκομεία ο μέσος όρος ημερήσιων εισαγωγών είναι 250-300 παιδιά, εκ των οποίων 10-12% εισάγονται με λοιμώδη και μεταδοτικά αναπνευστικά νοσήματα. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όμως, φτάσαμε στα 500, 600 έως και 700 περιστατικά ημερησίως», κάτι που, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, προκάλεσε συμφόρηση και πολύωρες αναμονές».

Όπως καταλήγει το ρεπορτάζ: «Κάθε χρόνο στα ΤΕΠ των νοσοκομείων του ΕΣΥ απευθύνονται περίπου 4,4 εκατομμύρια πολίτες, με έναν στους τρεις (33%) να επισκέπτεται κάποιο νοσοκομείο της Αττικής. Το τρέχον διάστημα δε, μόνο οι νοσηλείες που αφορούν κρούσματα κορωνοϊού παρουσιάζουν αύξηση άνω του 40%. Αντίστοιχα, στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου εξετάστηκαν σε έναν χρόνο στα Επείγοντα 178.000 παιδιά και έφηβοι. Όλα αυτά, βέβαια, σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας με προβλήματα ζωτικής σημασίας. Οι αναμονές που υπερβαίνουν τις οκτώ ώρες στη διάρκεια των εφημεριών, τα ράντζα στους διαδρόμους, το αποδεκατισμένο και στα όρια της εξουθένωσης προσωπικό και η ένδεια σε υποδομές συνθέτουν το σκηνικό ενός δημόσιου συστήματος υγείας που νοσεί.

Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η οποία αποτελεί συνέπεια της άνευ όρων επιστροφής στην «κανονικότητα», η χαλάρωση των ατομικών μέτρων προφύλαξης και πρόληψης, η αμέλεια του εμβολιασμού, ειδικά των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αλλά και η ταυτόχρονη εξάπλωση άλλων νοσημάτων του αναπνευστικού μόνο ως έναν βαθμό εξηγούν τη δυστοπική πραγματικότητα που παρουσιάζουν τα ΤΕΠ στη διάρκεια των εφημεριών.

Βασική αιτία της υφιστάμενης κατάστασης είναι η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ξεκαθαρίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου. «Επειδή αυτή είναι αποσαθρωμένη, είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός εκείνων που έρχονται στα νοσοκομεία χωρίς καν να χρειάζεται να έρθουν. Θα μπορούσαν να είχαν κάνει μια επίσκεψη σε ένα κέντρο υγείας και να είχαν πάρει από εκεί τις αναγκαίες οδηγίες», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου. «Ένα 25%-30% των ασθενών που έρχεται στα νοσοκομεία θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως είναι τα κέντρα υγείας και οι οικογενειακοί γιατροί. Μόνη και βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η ενίσχυσή της σε προσωπικό. Αυτό το ποσοστό θα συντελούσε στη μείωση των ωρών αναμονής», συμφωνεί η Ματίνα Παγώνη.

Άλλωστε, σύμφωνα με τη Μερόπη Μανταίου, πνευμονολόγο στο «Σωτηρία», το κατεξοχήν νοσοκομείο που εξυπηρετεί περιστατικά αναπνευστικών λοιμώξεων, η αδυναμία του προσωπικού γιατρού να ανταποκριθεί στον μεγάλο αριθμό ασθενών είναι ένας καταλυτικός παράγοντας που οδηγεί τους τελευταίους στα εφημερεύοντα δημόσια νοσοκομεία, «με αποτέλεσμα να έρχεται κανείς ακόμη και για έναν πονοκέφαλο, γιατί ελλείψει χρημάτων δεν έχει πού να πάει».

Αυτή η αναγκαστική αθρόα προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία έρχεται να συναντηθεί με την έλλειψη προσωπικού που καλείται να διαχειριστεί τα επείγοντα περιστατικά. Γι’ αυτό και έχουμε πολύωρες αναμονές που, κατά τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, «μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να ξεπερνούν τις οκτώ ώρες και να αγγίζουν ακόμη και τις δέκα».

Από την πλευρά της, η Όλγα Κοσμοπούλου, παθολόγος – λοιμωξιολόγος στο «Άγιος Παντελεήμων» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, κάνει λόγο για προσωπικό στα όρια της εξουθένωσης – κάτι που απέδειξε και το πρόσφατο περιστατικό της αναισθησιολόγου του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης που ασθένησε σοβαρότατα έπειτα από μακρά περίοδο υπερεργασίας και εργασιακής πίεσης. «Έχουμε φτάσει σε ένα ιστορικό χαμηλό όσον αφορά τη στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει πρωτοφανής περιφρόνηση των επικουρικών νοσηλευτών, πολλοί εκ των οποίων κλήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διάρκεια της πανδημίας και τώρα παραιτούνται, απογοητευμένοι από τις συνθήκες αλλά και από τη συνεχιζόμενη εργασιακή ανασφάλεια, αφού δεν μονιμοποιούνται παρά τις διαδοχικές υποσχέσεις», εξηγεί.

Πώς, λοιπόν, καλύπτονται τα τεράστια αυτά κενά και τα ελληνικά νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν; Με «μπαλώματα», είναι η απάντηση που δίνουν οι εργαζόμενοι. Με αναγκαστικές εντολές για μετακίνηση νοσηλευτών από τα κέντρα υγείας αστικού τύπου προς τις ΜΕΘ, πρακτική που, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Παπανικολάου, αποτελεί ημίμετρο και ταυτόχρονα κυβερνητική ομολογία. «Η μοναδική αιτία για την ασφυξία στα νοσοκομεία είναι η τραγική υποστελέχωσή τους». Ο Μιχάλης Γιαννάκος, τέλος, μετρά τις κενές θέσεις εργασίας σε 3.000, ενώ, κατά τη Μερόπη Μανταίου, κάθε χρόνο, με τις αποχωρήσεις από την υπηρεσία, τα νοσοκομεία χάνουν από 1.000 έως 1.500 άτομα. «Από αυτά δεν αντικαθίστανται ούτε τα μισά», καταλήγει.»

Το δημοσίευμα είναι αποκαλυπτικό.

Οι εκπρόσωποι, oι οποίοι τοποθετήθηκαν, παρουσίασαν ανάγλυφα το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να εξανθρωπιστούν οι συνθήκες στα ΤΕΠ και στα νοσοκομεία της Χώρας τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους;
2. Ποιος είναι ο προγραμματισμός προσλήψεων για την ενίσχυση του ΕΣΥ και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την ανάταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;
3. Τί απαντά στις ως άνω καταγγελίες για τις συνθήκες στο ΕΣΥ;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Γεροβασίλη Όλγα

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ρένα

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ράνια

Καλαματιανός Διονύσης

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γιώργος

Παππάς Νίκος

Πούλου Γιώτα

Σαρακιώτης Γιάννης

Χρηστίδου Ραλλία

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου