Σε αγώνα ταχύτητας για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ επιδίδεται το υπουργείο Υγείας, μετά και τα πολλαπλά περιστατικά καθυστερήσεων στην παροχή υπηρεσιών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας λόγω έλλειψης εν λειτουργία ασθενοφόρων. Ηδη προσωπικό από τις Ενοπλες Δυνάμεις έχει ξεκινήσει να παρουσιάζεται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας προκειμένου να ξεκινήσει η ταχύρρυθμη εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες και να στελεχώσει ασθενοφόρα, ενώ εντός της εβδομάδας αναλαμβάνουν εργασία στην Αττική 20 επικουρικοί διασώστες που προσελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Η στελέχωση των ασθενοφόρων έχει μπει στο μικροσκόπιο της επικαιρότητας και σε αυτό το πλαίσιο έχει διατυπωθεί και προβληματισμός για το αν υπάρχει προσωπικό του ΕΚΑΒ το οποίο αντί να απασχολείται στις επείγουσες διακομιδές, είναι τοποθετημένο σε άλλες υπηρεσίες. Στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου σήμερα απασχολούνται 60 άτομα προσωπικό που υπάγεται στο ΕΚΑΒ. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αττικής Γιώργος Μαθιόπουλος, «δεν είναι διασώστες, είναι οδηγοί, οι οποίοι με νόμο του 2014, επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη, “μεταφέρθηκαν” διοικητικά από τα νοσοκομεία στο ΕΚΑΒ». Συνολικά, σε όλη τη χώρα, αυτό αφορούσε 170 άτομα, εκ των οποίων 120 στην Αττική. Σταδιακά αυτό το προσωπικό συνταξιοδοτήθηκε, ενώ οι πιο νέοι σε ηλικία, οι 30άρηδες, εκπαιδεύτηκαν για διασώστες για να στελεχώσουν τις επείγουσες διακομιδές του ΕΚΑΒ. Οι υπόλοιποι παρέμειναν στα νοσοκομεία για να βοηθούν σε εσωτερικές διακομιδές. Π.χ. το νοσοκομείο Σωτηρία έχει 18 κτίρια και η μεταφορά ασθενών από το ένα κτίριο στο άλλο γίνεται με ασθενοφόρα. Μεταφορά μπορεί να χρειαστούν και οι ογκολογικοί ασθενείς του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» προς το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», ενώ αντίστοιχα παραδείγματα νοσοκομείων που χρειάζονται τις υπηρεσίες αυτού του προσωπικού είναι το Σισμανόγλειο με το διασυνδεόμενό του «Αμαλία Φλέμιγκ», τα παιδιατρικά νοσοκομεία, καθώς και τα διασυνδεόμενα Δαφνί και Δρομοκαΐτειο. Εκτός από αυτό το προσωπικό, διασώστες απασχολούνται και σε ορισμένους σταθμούς – υπηρεσίες εφοδιασμού του ΕΚΑΒ που φιλοξενούνται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας (π.χ. ΚΑΤ, Ελληνικό, Δρομοκαΐτειο), απ’ όπου τα ασθενοφόρα μπορούν να αναπληρώσουν οξυγόνο, ιματισμό ή και άλλα υλικά, αντί να πρέπει να διασχίσουν μεγάλη απόσταση για να εξοπλιστούν σχετικά από την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ. «Μιλάμε, όμως, για ένα σύνολο πέντε ατόμων. Και για άτομα ηλικίας 57, 58 ή και άνω των 60 ετών με προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να προσφέρουν στις επείγουσες διακομιδές», σημειώνει ο κ. Μαθιόπουλος. Διασώστες απασχολούνται και σε άλλες υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, όπως π.χ. στο τηλεφωνικό κέντρο – συντονιστικό κέντρο κ.α. Σύμφωνα με τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ, πρόκειται κατά κύριο λόγο για προσωπικό που το έχει απαλλάξει λόγω προβλημάτων υγείας η Υγειονομική Επιτροπή από την ενεργό υπηρεσία στα ασθενοφόρα.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να αναλάβουν εργασία στην Αττική 20 διασώστες επικουρικοί. Είναι διασώστες που για τυπικούς λόγους –π.χ. μπορεί να είχαν ξεχάσει μια υπογραφή σε κάποιο έγγραφο που είχαν αποστείλει– είχαν μείνει εκτός από προκήρυξη που είχε γίνει τον περασμένο χειμώνα για πρασλήψεις στο ΕΚΑΒ. Επιπρόσθετα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την περασμένη Παρασκευή από τη Βουλή, εντός των ημερών θα ανοίξει πλατφόρμα για την πρόσληψη 250 επικουρικών διασωστών με διετή θητεία για τη στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στην Αττική. Σύμφωνα με τον υπουργό, σε αυτούς τους 250 θα περιλαμβάνονται και 40 μοτοσικλετιστές που θα στελεχώσουν τις μηχανές του ΕΚΑΒ και θα προηγούνται των ασθενοφόρων για να παρέχουν ταχύτερα τις πρώτες βοήθειες. «Ελπίζω ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για τις υποψηφιότητες», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Και λέω ελπίζω γιατί τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει πολλοί διαγωνισμοί για 330 άτομα και έχουν παρουσιαστεί μόλις 188».
Αυτές οι προσλήψεις έρχονται σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι καταγγελίες για καθυστερήσεις στο ΕΚΑΒ στο Λεκανοπέδιο. Χθες οι εκπρόσωποι των γιατρών του Ιπποκρατείου κατήγγειλαν περιστατικό της εφημερίας της προηγούμενης Πέμπτης (6 Ιουλίου), όταν το Ιπποκράτειο δέχθηκε κλήση από το Σισμανόγλειο για έναν 48χρονο ασθενή με έμφραγμα. Ο ασθενής είχε κατευθυνθεί με δικό του μέσο στο Σισμανόγλειο, το οποίο δεν εφημέρευε και οι γιατροί του νοσοκομείου ζήτησαν από τους συναδέλφους τους στο Ιπποκράτειο τη μεταφορά του ασθενούς για να εισαχθεί το συντομότερο σε αιμοδυναμικό εργαστήριο για στεφανιογραφικό έλεγχο και επαναιμάτωση. Ο ασθενής ωστόσο χρειάστηκε να περιμένει δύο ώρες στο Σισμανόγλειο το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όταν σε αυτές τις περιπτώσεις η διεθνής πρακτική είναι η ταχεία διακομιδή για πρωτογενή αγγειοπλαστική.
«Πρόχειρες λύσεις»
Οι γιατροί του Ιπποκρατείου ζητούν την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο προσωπικό, ενώ σχολιάζουν την πρόσφατη ΠΝΠ για την επιστράτευση προσωπικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Πυροσβεστική και τους ΟΤΑ στις διακομιδές ως «αντιεπιστημονική ανεύρεση πρόχειρων λύσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου