«Τερτίπια» με τη φιλοξενία διασωστών του ΕΚΑΒ θέτουν και πάλι εν αμφιβόλω τη λειτουργία του.
Σταύρος Καμπουραντώνης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης: «Παρακαλάμε τους φιλοξενούμενους διασώστες να έρθουν να μας βοηθήσουν και δεν τους έχουμε τουλάχιστον τα στοιχειώδη».
Κάτι από το μαρτύριο του Σισύφου, φαίνεται πως έχουν τα προβλήματα στην περιοχή. Με θαυμαστή συνέπεια εμφανίζεται η περιοδικότητά τους, έστω κι αν κάποιοι επιχειρούν να ανατρέψουν τα αίτια. Έτσι και στην περίπτωση των φιλοξενούμενων από άλλες περιοχές της Ελλάδας διασωστών του ΕΚΑΒ που έρχονται στη Ροδόπη για τη λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου. Ήταν Οκτώβρης του περασμένου έτους, όταν είχε ανακύψει το πρόβλημα της εξεύρεσης καταλυμάτων, ένα πρόβλημα που ανέκυψε και φέτος όπως αποκάλυψε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής 94fm ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης κ. Σταύρος Καμπουραντώνης.
Το Σωματείο Εργαζομένων όλο το διάστημα που μεσολάβησε προσπάθησε να βρει λύση στο πρόβλημα της στέγασης, απευθυνόμενος στους φορείς της αυτοδιοίκησης στην περιοχή, χωρίς όμως αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι όλοι εμφανίζονταν… πρόθυμοι να βοηθήσουν! Όπως περιέγραψε ο κ. Καμπουραντώνης «με το νέο έτος φροντίσαμε να κάνουμε ένα ραντεβού με τον δήμαρχο της Κομοτηνής, και να συζητήσουμε το αν θα μπορούσα να μας καλύψουν με δωμάτια από τον Μάιο και μετά. Εμείς έχουμε εξασφαλίσει από δυο συναδέλφους από άλλες περιοχές για τον Μάιο από τη Θεσσαλονίκη και για τον Ιούνιο από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αφού κάναμε ραντεβού με τον δήμαρχο, έπεσε στο τραπέζι και μια ιδέα για ένα κτίριο στο οποίο στεγαζόμασταν εμείς πριν μεταφερθούμε εδώ που είμαστε τώρα, το οποίο ανήκει στην περιφέρεια, και ζητήσαμε μήπως μπορούμε να το φτιάξουμε σαν ξενώνα. Ο δήμαρχος ήταν θετικός στο συγκεκριμένο, απλά το κτίριο μας είπε δεν ανήκει στον δήμο, άρα δεν μπορεί να κάνει κάποια κίνηση. Αφού ήταν θετικός ο δήμαρχος, εμείς πήγαμε και μιλήσαμε και με την περιφέρεια, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τσαλικίδη, ο οποίος ήταν θετικός στο να μεταβιβάσουν το κτίριο στον δήμο, ούτως ώστε να φρεσκαριστεί και να μπορούμε να φιλοξενούμε εκεί τους συναδέλφους όταν θα χρειάζονταν να έρχονται από άλλες περιοχές. Η πρόταση μας ικανοποιούσε την ανάγκη με ένα χαμηλό κόστος, μόνο με την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων τους, να μπορούμε να φιλοξενούμε τους συναδέλφους χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουμε μεγαλύτερα ποσά για τη φιλοξενία σε ξενοδοχεία. Όμως μετά από κάποιο διάστημα που ήρθαμε ξανά σε επαφή, ανέκυψε το πρόβλημα ποιος θα πληρώσει το νερό και το ρεύμα και γι’ αυτό δεν το προχώρησαν τα πράγματα».
Αναζητείται ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης
Κι αν η συγκεκριμένη πρόταση, της δημιουργίας ξενώνα, φαίνεται πως έχει μπλέξει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατικής «παραξενιάς», υπάρχει και ένα επιτακτικότερο ζήτημα που αναζητά άμεσα λύση. Και πάλι τα λόγια του κ. Καμπουραντώνη, περιγράφουν γλαφυρά το πρόβλημα, λέγοντας τα εξής: «Τώρα τελευταία η περιφέρεια σε επαφή που είχαμε με τον κ. Τσαλικίδη, μας είπε ότι δεν υπάρχει κωδικός για να βγάλουν κονδύλι για να καλυφθούν δωμάτια φιλοξενίας, αφού δεν είναι το συγκεκριμένο κτίριο έτοιμο. Ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Τσαλικίδη, τον κ. Μέτιο, πριν 1-2 μήνες προσπαθήσαμε να κλείσουμε ραντεβού, δεν μας ενημέρωσε ακόμα. Μέσω τρίτου, ήρθαμε τώρα τελευταία σε επικοινωνία μαζί του, μας είπε ότι δεν το γνώριζε το θέμα και ότι θα μεριμνούσε. Αυτό έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Ακόμα δεν έχουμε κάποια ενημέρωση. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι τα παιδιά που ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη ή να τα γυρίσουμε πίσω και να δούμε τι θα κάνουμε, να μείνουμε με το προσωπικό που είμαστε δηλαδή και κάποια στιγμή όταν δεν θα μπορούμε άλλο να χάσουμε ένα ασθενοφόρο ή θα πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους συναδέλφους από τη Θεσσαλονίκη εν προκειμένω που ήρθαν τώρα».
«Κάποιοι, κάποια στιγμή, να αναλάβουν τις ευθύνες τους»
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης, δεν έκρυψε τα λόγια του. «Για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει κάποιοι, κάποια στιγμή, να αναλάβουν τις ευθύνες τους» υπογράμμισε, για να αναφερθεί στη συνέχεια στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ της Ροδόπης. «Για πολλά χρόνια λειτουργούμε με προσωπικό ασφαλείας» είπε και εξήγησε, «βάσει πληθυσμού θα έπρεπε να έχουμε τέσσερα ασθενοφόρα, περίπου 45 διασώστες, αν πούμε ότι 12 διασώστες έχουν 24ωρο ένα ασθενοφόρο, όμως εμείς λειτουργούμε τα δυο και προσπαθούμε να μην κόψουμε το δεύτερο ασθενοφόρο».
«Ας βγουν οι τοπικοί δημόσιοι φορείς να φροντίσουν, όπως φροντίζουμε κι εμείς για να έχουμε τα αυτονόητα. Ας βγούνε να ενημερώσουν αύριο γιατί δεν υπάρχει δεύτερο ασθενοφόρο» υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Καμπουραντώνης και εξομολογήθηκε πως «εγώ σαν εκπρόσωπος των εργαζομένων ντρέπομαι για αυτή την κατάσταση. Ντρέπομαι να τους κοιτάω και στα μάτια». Όπως αφηγήθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου «παρακαλάμε τους φιλοξενούμενους διασώστες να έρθουν να μας βοηθήσουν και δεν τους έχουμε τα στοιχειώδη τουλάχιστον. Για ποιο λόγο να έρθει κάποιος να με βοηθήσει εμένα για να εξασφαλίσει το ασθενοφόρο; Δεν έχει λόγο να έρθει. Εμείς ποτέ δεν ήμασταν παράλογοι και ποτέ δεν ζητήσαμε τίποτα. Είναι είκοσι χρόνια που λειτουργεί ο τομέας της Κομοτηνής, δεν έχουμε ζητήσει ποτέ τίποτα. Ποτέ. Ήρθαμε σε μια στιγμή που δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Θα πρέπει να έχουμε μια βοήθεια από τους τοπικούς δημόσιους φορείς. Από την περιφέρεια, από τον δήμο. Είναι τόσο δύσκολο αυτό το πράγμα; Εμείς γνωρίζαμε και τους ενημερώσαμε από τότε που έγινε την πρώτη φορά το συγκεκριμένο θέμα. Πέρασαν 6-8 μήνες και ακόμα είμαστε στην ίδια κατάσταση, ακόμα ψαχνόμαστε. Είναι πολύ άσχημο».
«Να βρεθεί λύση που να είναι μόνιμη»
«Ας βγουν και η περιφέρεια και ο δήμος κι ας ενημερώσουν τον κόσμο ότι κάποια στιγμή θα το χάσουμε το δεύτερο ασθενοφόρο» επανέλαβε και συμπλήρωσε «δεν θέλω οι συνάδελφοί μου να πηγαίνουν σε ένα περιστατικό και να γίνονται δέκτες παραπόνων από τον κόσμο. Δεν φταίνε οι συνάδελφοι για το ότι κάποιοι δεν φροντίσανε να κάνουν τα αυτονόητα».
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης ο κ. Καμπουραντώνης εξέφρασε την ελπίδα «να λυθεί πολύ σύντομα το θέμα και να δοθεί μια λύση η οποία θα είναι μόνιμη» εξηγώντας πως «δεν θέλουμε να μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία, δεν είναι ο ρόλος μας να καθόμαστε και να συζητάμε σε ΜΜΕ το τι πρέπει να γίνει. Αυτά έπρεπε να ήταν ήδη λυμένα. Δεν πρέπει να καθόμαστε να μιλάμε για τα αυτονόητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου