Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων ξεκαθαρίζει πως «για να απολυθεί ο υγειονομικός δημόσιος υπάλληλος πρέπει να έχει διαπράξει σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα. Την απόφαση απόλυσης τη λαμβάνουν τα πειθαρχικά συμβούλια στα οποία προεδρεύει δικαστικός. Όχι ο Υπουργός».«Το καλοκαίρι μας έλεγαν ότι η αναστολή εργασίας είναι ένα ειδικό μέτρο που αφορά τη προστασία της δημόσιας υγείας και όχι πειθαρχική ποινή γι αυτή και είναι συνταγματικό» τονίζει μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ.
«Που είναι όλοι αυτοί οι Συνταγματολόγοι να μας πουν τι λένε τώρα για τα περί απολύσεων Πλεύρη; Ποιο είναι το υγειονομικό όφελος αυτού του μέτρου να μας εξηγήσουν;» διερωτάται με καυστικό τρόπο η Ομοσπονδία.Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί ότι «η απόλυση έστω και ενός υγειονομικού, θα είναι αιτία πολέμου» και παρατηρεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «στοχοποιεί ένα κλάδο που είναι εμβολιασμένος σε ποσοστό 97%».
Τα παραπάνω έχουν στόχο την απόλυτη κατάρρευση του συστήματος υγείας εν μέσω κακοκαιρίας καταγγέλλει η Ομοσπονδία, «Όλοι κουνάνε το δάκτυλο στους υγειονομικούς. Η κυβέρνηση δεν ενισχύει το σύστημα, το αποδυναμώνει για να έρθει ως ώριμο φρούτο η ιδιωτικοποίηση» σημειώνει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Με 100 νεκρούς την ημέρα και το προσωπικό των νοσοκομείων 10.000 λιγότερο από πέρυσι το χειμώνα, χωρίς να είμαστε μηχανές οι λιγοστοί εναπομείναντες, θα περίμενε κανείς ο Υπουργός υγείας όταν κάνει δημόσιες εμφανίσεις να μιλάει για προσλήψεις στα νοσοκομεία και όχι απολύσεις. Αφήνει ανοικτό το θέμα της απόλυσης 15.000 υγειονομικών από 1/4/2022 (10.000 που δεν ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό και 5.000 σε αναστολή).
Ως τυπικό προσόν λέει θα λογίζεται ο εμβολιασμός. Εμείς μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ως τυπικά προσόντα λογίζονται το επίπεδο σπουδών, η εμπειρία, η εξειδίκευση κλπ. Όχι ο εμβολιασμός. Στην εποχή Πλεύρη το ακούσαμε και αυτό.
Για να απολυθεί ο υγειονομικός δημόσιος υπάλληλος πρέπει να έχει διαπράξει σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα. Την απόφαση απόλυσης τη λαμβάνουν τα πειθαρχικά συμβούλια στα οποία προεδρεύει δικαστικός. Όχι ο Υπουργός. Το καλοκαίρι μας έλεγαν ότι η αναστολή εργασίας είναι ένα ειδικό μέτρο που αφορά τη προστασία της δημόσιας υγείας και όχι πειθαρχική ποινή γι αυτή και είναι συνταγματικό.
Είπε ότι το μέτρο της αναστολής εργασίας προβλέπεται για όσους δεν έχουν κάνει τις δύο δόσεις, ενώ σύμφωνα με το σχετικό νόμο (ν.4820/2021) για αποφύγει κάποιος την αναστολή εργασίας απαιτείται να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο και όχι μόνο τι δύο δόσεις.
Ακόμη ο Υπουργός Υγείας είπε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει σχέση με τις αναστολές εργασίας, ενώ στο σχετικό νόμο η επιβολή του μέτρου της αναστολής εργασίας συνδέεται άμεσα με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε και γι’ αυτό καταφεύγει στα ψέματα. Μόνη σοβαρή λύση αυτή τη στιγμή είναι να αρθούν όλες οι αναστολές εργασίας για τους υγειονομικούς και να καταργηθεί το μέτρο τελείως νομοθετικά.
Από 1 Απριλίου ο κος Πλεύρης έχει δύο επιλογές. Να διαλύσει τα Νοσοκομεία και να επιταχύνει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ που φρέναρε η πανδημία διώχνοντας από το σύστημα με κατάφορο αντισυνταγματικό τρόπο χιλιάδες υγειονομικούς που δεν θα διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Και 2η επιλογή να καταργήσει την αδιέξοδη υποχρεωτικότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου