"Εκτός λειτουργίας" και υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας θέτει τα συνδικάτα η κυβέρνηση, καθώς η έναρξη από την 1η Φεβρουαρίου του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων οδηγεί σε αναστολή των βασικών λειτουργιών τους. Τα συνδικάτα που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο ΓΕΜΗ δεν θα έχουν δικαίωμα κήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και συμμετοχής σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας!
Παρά το γεγονός ότι τα κορυφαία συνδικάτα (ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, ακόμα και οι ενώσεις των εργοδοτών) ζήτησαν εγκαίρως από το υπουργείο Εργασίας εξάμηνη αναβολή, η έναρξη λειτουργίας του ΓΕΜΗ και κυρίως η μη έγκαιρη... συμμόρφωση των συνδικάτων τούς αφαιρεί ακόμα και τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν σε διοικητικά συμβούλια οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας.
Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι το μέτρο ενισχύει τη διαφάνεια στον συνδικαλισμό, καθώς από τα στοιχεία που θα καταχωρίζονται στο Μητρώο θα προκύπτει με σαφήνεια ποιο σωματείο εκπροσωπεί ποιους και πού εντοπίζονται σωματεία - «σφραγίδες». Αναλογικά τα ίδια (ή και δυσκολότερα) προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες θα υποστούν τώρα λεπτομερή και ακριβέστερο έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν όντως έχουν τα απαιτούμενα μέλη - επιχειρήσεις, ώστε η συλλογική σύμβαση που υπογράφουν σε επίπεδο κλάδου ή επαγγέλματος να δεσμεύει το σύνολο του κλάδου.
Αντισυνταγματικό
"Αδιαφορώντας πλήρως για τον εκκρεμή έλεγχο συνταγματικότητας και νομιμότητας των διατάξεων σύστασης και λειτουργίας του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε ανακοίνωση για την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου από 1 Φεβρουαρίου 2022. Αδιαφορώντας και για τις κατακτήσεις του Εργατικού Κινήματος του τόπου, το υπουργείο Εργασίας καλεί σε έλεγχο και συμμόρφωση τα συνδικάτα αναγκάζοντάς τα σε εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ προκειμένου να ασκήσουν νόμιμα τα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων όλης της χώρας. Κλείνει, παράλληλα, το μάτι στην εργοδοσία για χρήση του αντεργατικού νομοθετήματος και επέλαση του διευθυντικού δικαιώματος", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.
Η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για πολιτικό τακτικισμό της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι "σε ένα περιβάλλον ακραίας ευελιξίας της αγοράς εργασίας και έντονης επισφάλειας του εργατικού δυναμικού της χώρας, που τροφοδοτείται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, το βασικό ρυθμιστικό πλαίσιο της εργασίας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό προσανατολισμό και πλέον έντονα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου