Κ. Καρακατσιανόπουλος: Παλιό κατεστημένο και «αντικειμενική δημοσιογραφία» αμαυρώνουν τη Δημόσια Υγεία.
Ευκαιρία για εκ νέου επίθεση στη Δημόσια Υγεία θεωρήθηκε από “γαλάζιους” πολιτευτές και συνδικαλιστές η ανθρώπινη δυστυχία και η φυσική καταστροφή από τα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν σε πολλές περιοχές της χώρας. Αυτήν τη φορά στο στόχαστρο βρέθηκε το ΕΚΑΒ, που, στη βάση ανεδαφικών αιτιάσεων, παρουσιάστηκε αποδυναμωμένο και ανέτοιμο να επιχειρήσει σε περίπτωση που προέκυπτε ανάγκη.
«Τραγική» χαρακτήρισε η ΠΑΝ.ΕΛΛ.λήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) την «επιχειρησιακή κατάσταση του ΕΚΑΒ» στα σημεία των πυρκαγιών, «αναδεικνύοντας» ελλείψεις. Με μια ακόμη ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία του πρ. Μιχάλη Γιαννάκου τρομοκρατεί μιλώντας για δεκάδες ακινητοποιημένα ασθενοφόρα σε Αττική και περιφέρεια, προειδοποιεί ότι μπορεί να «θρηνήσουμε θύματα» και καταλογίζει «μπαχαλοποίηση του κρατικού μηχανισμού και των κοινωνικών αγαθών» στην πολιτική ηγεσία.
Παίρνοντας -επικοινωνιακά- τη σκυτάλη από την ΠΟΕΔΗΝ, ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου συνεχίζει τη σπέκουλα με τις πυρκαγιές και επιτίθεται κι εκείνος στη Δημόσια Υγεία, στη βάση ανεδαφικών αιτιάσεων. Κάνει λόγο για «προβλήματα» που «παίρνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας», με «ευθύνη της δήθεν κοινωνικά ευαίσθητης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.».
Υποστηρίζει ότι «σε πολλές περιοχές ο στόλος του ΕΚΑΒ είναι στη συντριπτική του πλειοψηφία ακινητοποιημένος», επικαλούμενος «στοιχεία», σύμφωνα με τα οποία: «Σε όλο τον Νομό Αττικής το τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου επιχειρούσαν 45 - 48 ασθενοφόρα πρωί - απόγευμα και μόλις 25 - 27 τη νύχτα, ενώ 60 οχήματα παραμένουν ακινητοποιημένα με βλάβες». Φτάνει μάλιστα να δηλώσει ότι «η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δείχνει ανίκανη να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα που απαιτούν λύση εδώ και τώρα» και η «κυβέρνηση έχει μόνο τον ρόλο του θεατή».
Ποια είναι η πραγματικότητα
Η πραγματικότητα, όμως, πόρρω απέχει από στοιχεία της μονταζιέρας της Ν.Δ., αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΚΑΒ, τις ημέρες της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, τέσσερα ασθενοφόρα από τη δύναμη του ΕΚΑΒ Αττικής είχαν διασπαρεί σε κρίσιμα σημεία, για την υποστήριξη των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και όχι μόνο που επιχειρούσαν για την κατάσβεση. Μάλιστα ένα εξ αυτών ήταν συνεχώς στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να παρέμβει άμεσα, εφόσον απαιτείτο. Το ΕΚΑΒ τη θερινή περίοδο στην Αθήνα επιχειρεί με 56 ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και 36 ασθενοφόρα το βράδυ. Στους αριθμούς αυτούς προστίθενται και από επτά ασθενοφόρα το πρωί και το απόγευμα, για την εξυπηρέτηση των χρονίων περιστατικών.
Όσον αφορά τις καταγγελίες για τα Τρίκαλα, η βλάβη των δύο ασθενοφόρων διήρκεσε μια - δυο ώρες και όχι επτά ημέρες, με άμεση διαθεσιμότητα για κάλυψη από άλλες επιχειρησιακές βάσεις της Θεσσαλίας. Στη Μαγνησία, το τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου υπήρχαν 7-8 ασθενοφόρα και μια μηχανή το πρωί, 6-7 Ασθενοφόρα και μια μηχανή το απόγευμα και έξι ασθενοφόρα το βράδυ. Στον Νομό Ηλείας, που στην παρελθούσα τραγική περίοδο των πυρκαγιών καλυπτόταν από δυο ασθενοφόρα, σήμερα υπάρχουν τέσσερις επιχειρησιακές βάσεις και τέσσερα ασθενοφόρα. Όσο για το τραγικό συμβάν στον Δήμο Αθαμανίου, το Κέντρο τονίζει ότι «ήταν ήδη εν γνώσει του δημάρχου το γεγονός ότι το ΕΚΑΒ δεν είχε τη δυνατότητα κάλυψης του γεγονότος» και πως «μια απλή συνεννόηση με τον δ/ντή του Κ.Υ. Βουλγαρελίου, για το πρόγραμμα των οδηγών του Κ.Υ., θα αρκούσε για να αποφευχθεί το γεγονός».
Πρόεδρος ΕΚΑΒ: “Προσπαθούν να χτυπήσουν τη Δημόσια Υγεία”
«Για μια ακόμα φορά, πολιτικό προσωπικό του παλιού κατεστημένου, εν προκειμένω το συνδικαλιστικό του κομμάτι, σε συνεργασία με την ‘αντικειμενική δημοσιογραφία’ προσπάθησε με ασύστολα ψεύδη και παραπληροφόρηση, να χτυπήσουν τη Δημόσια Υγεία και να αμαυρώσουν τις επιτυχίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ» σχολιάζει μιλώντας στην «Αυγή» της Κυριακής ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος. «Άλλο κομμάτι συνδικαλιστικού κατεστημένου», προσθέτει αναφερόμενος στη συμπρωτεύουσα «με προσχηματικές και ανύπαρκτες αιτίες, δεν δίστασε σε μια επίδειξη πρωτοφανούς αναλγησίας και χωρίς καμία νομιμοποίηση από εργαζομένους, με ετσιθελικούς κανόνες, να αφήσει μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων με μόλις τρία ασθενοφόρα! Βλέπετε η έλλειψη συνδιοίκησης κοστίζει σε ψήφους».
«Δεν είμαστε από την ίδια πάστα»
Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ σχολιάζει δεικτικά πως «φαίνεται ότι η επικείμενη παραλαβή των 176 ασθενοφόρων της δωρεάς του ΙΣΝ και του ΤΑΠ, η εφαρμογή της Τηλεματικής της δωρεάς του ΙΣΝ στο ΕΚΑΒ Αθηνών, η επικείμενη τον Σεπτέμβριο πρόσληψη 93 μονίμων διασωστών στο ΕΚΑΒ, η έναρξη πρόσληψης 46 μονίμων διασωστών, η επικείμενη πρόσληψη 20 μονίμων υπαλλήλων Διοικητικών και Τεχνικών για το ΕΚΑΒ, η προκήρυξη για την πρόσληψη 15 μονίμων ιατρών για όλο το ΕΚΑΒ και η έναρξη των διαδικασιών για την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού με εκκρεμούσες προσλήψεις 73 ιατρών από το 2003, η πρόσφατη πρόσκληση του ΟΑΕΔ για 53 πληρώματα και 13 θέσεις διοικητικού και τεχνικού προσωπικού με δωδεκάμηνες συμβάσεις, αλλά και η γενικότερη σταθεροποίηση τόσο του ΕΚΑΒ όσο και του Συστήματος Υγείας, τους ‘χαλάνε τη σούπα’ κατά το κοινώς λεγόμενο και δεν ορρωδούν προ ουδενός προκειμένου να επιτύχουν τη συκοφάντηση και τη διαστρέβλωση των γεγονότων».
Τέλος, διαμηνύει πως «σ’ όλους αυτούς δηλώνουμε ότι δεν είμαστε από την ίδια πάστα. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθεια για μια δωρεάν Δημόσια Υγεία με ταξική μονομέρεια. Θα συνεχίσουμε, με την ίδια πίστη και αφοσίωση, την προσπάθεια για μια ριζοσπαστική αλλαγή των όρων υγείας σε όφελος της κοινωνίας και όλων όσων τόσα χρόνια ήταν στο περιθώριο των υπηρεσιών Υγείας».
Γαλάζια «εργολαβία» συκοφάντησης από την ΠΟΕΔΗΝ
Στα μνημονιακά χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. (2010-2014) το ΕΣΥ βρέθηκε αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη επίθεση που δέχθηκε από την ίδρυσή του: Νοσοκομεία έκλεισαν, οι διαθεσιμότητες και απολύσεις 2.500 γιατρών αποδυνάμωσαν τη Δημόσια Υγεία, οι προϋπολογισμοί μειώθηκαν κατά 40% και υπηρεσίες ιδιωτικοποιήθηκαν άμεσα, ενώ ολόκληρη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συρρικνώθηκε σε τέτοιο βαθμό, που η ιδιωτική δαπάνη Υγείας στη χώρα μας έφτασε το ζενίθ της. Δεινά που κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών, η ΠΟΕΔΗΝ «ανέδειξε» με δελτία Τύπου 57 σελίδων.
Τα τελευταία δύο χρόνια η εικόνα αλλάζει σταθερά. Η φράση στα χείλη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού «μεροληπτούμε υπέρ της Δημόσιας Υγείας» έδωσε το σήμα και η πολιτική βούληση άρχισε να μετουσιώνεται σε πολιτική πράξη. Ο πολύπαθος τομέας της Δημόσιας Υγείας μετράει ακόμη πληγές, όμως, ταυτόχρονα, θετικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν, με πιο σημαντική εκείνη της πλήρους κάλυψης όλων των ανασφάλιστων πολιτών. Διαγράφηκαν όλες οι οφειλές που είχαν οι ανασφάλιστοι προς το ΕΣΥ και βρίσκονταν στις εφορίες και τα νοσοκομεία (ρυθμίσεις κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου), το ύψος των οποίων έφτανε τα 180.000.000 ευρώ (!). Το εισιτήριο των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία καταργήθηκε, η χρηματοδότηση αυξήθηκε, μόνιμο προσωπικό προσλήφθηκε, τα νοσοκομεία για πρώτη φορά καλύπτουν τα χρέη τους και δεν παράγουν νέα, ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ ενισχύθηκε και αυξήθηκε το ωρομίσθιο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διετίας, το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο «έχει εκδώσει δελτία Τύπου που ξεπερνούν τις 1.300 σελίδες, αναδεικνύοντας τους λιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς που έφερε στην Υγεία η σημερινή κυβέρνηση» σχολιάζει καυστικά το Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα - Δίκτυο Αυτόνομων Σχημάτων Υγείας σε ανακοίνωσή του. Καταγγέλλει, δε, την ΠΟΕΔΗΝ ότι «έχει πάρει εργολαβία από τη μια την ‘κάθαρση’ των πολιτικών που εφήρμοσαν στην Υγεία ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και από την άλλη την κατασυκοφάντηση -μέχρι παθολογικής εμμονής- των πολιτικών που εφαρμόζει στην Υγεία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου