«Δεν θα πάρουμε κληρονομιά αυτούς που διορίσατε διοικητές νοσοκομείων που τώρα πλασάρονται ότι διορίστηκαν και με αξιοκρατικό τρόπο. Πάνε αυτά, τελειώσανε. Θα φάνε όλοι “Χ” αν περνάει από το χέρι μου. (…) Όλες αυτές οι προσλήψεις που κάνετε είναι παράνομες. Οι καθαρίστριες από την πίσω πόρτα, οι σεκιούριτι και τα σοβιετικά ΤΟΜΥ (σ.σ.: οι υπό σύσταση Τοπικές Μονάδες Υγείας). Ακούστε να δείτε, δεν θα φλομώσετε την Υγεία την ώρα που καταρρέει».
Με αυτά τα λόγια στη Βουλή, στις 15 Μαρτίου, ο βουλευτής και υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου επιχείρησε να δώσει νέα διάσταση στη σταθερή κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της Ν.Δ. (κυρίως μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του αντιπροέδρου της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη). Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και τον αυτοσχέδιο πίνακα που δημοσιεύουμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ερμήνευσε ως ρεβανσισμό την απειλή Οικονόμου: «Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη: ρεβανσισμός, απολύσεις εργαζομένων, άλωση του κράτους. Αυτό είναι το δίπτυχο της Ν.Δ.: απάνθρωπος νεοφιλελευθερισμός και πελατειακό κράτος».
Όμως τα πυρά προς τον Οικονόμου δεν προήλθαν μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Εγώ σας λέω ότι δυσαρεστήθηκα με τον τρόπο που εκφράστηκε ο τομεάρχης Υγείας, ο φίλος μου ο Βασίλης Οικονόμου, που είπε ότι θα βάλει “Χ” σε όλα αυτά. (…) Ήταν μια ατυχής έκφραση ως προς τη διατύπωση, αλλά και την ουσία» ήταν το σχόλιο του αντιπροέδρου της Βουλής, βουλευτή και πρώην υπουργού Υγείας της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη σε ραδιοφωνική εκπομπή του Real FM στις 19 Μαρτίου.
Νωρίτερα, πάντως, από την παρέμβαση Κακλαμάνη, μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη, ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία με τη χαρακτηριστική φράση: «Δεν θα μείνει τίποτα κρυπτό από τον ήλιο!». Ίσως αυτή να ήταν η πραγματική αιτία του νέου καυγά.
Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις και το κυβερνητικό πλάνο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την εξής αναφορά: «Από τη στιγμή που αναλάβαμε μέχρι σήμερα, έχουν γίνει ήδη 6.256 προσλήψεις, εκ των οποίων το ένα τρίτο, δηλαδή οι 2.200, είναι μόνιμο προσωπικό. Άλλοι 3.600, εκ των οποίων οι μισοί είναι μόνιμοι, έχουν επιλεγεί και αναλαμβάνουν υπηρεσία το αμέσως επόμενο διάστημα. Έχουν προκηρυχθεί ήδη άλλες 1.974 θέσεις, από τις οποίες οι 1.759 θα είναι μόνιμες, και τέλος προκηρύσσονται το επόμενο διάστημα άλλες 3.200 θέσεις, εκ των οποίων οι 2.350 θα είναι μόνιμες, ενώ συμπληρώνονται οι 3.100 θέσεις εργαζομένων για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Πρόκειται για γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες του ΕΚΑΒ και λοιπό προσωπικό».
Η ουσία του καυγά…
Ποια είναι όμως η ουσία του καυγά για τις προσλήψεις στην Υγεία; Κατ’ αρχάς τα χρόνια του μνημονίου – προ ΣΥΡΙΖΑ – τα νοσοκομεία είχαν αδειάσει από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι δουλειές του βοηθητικού προσωπικού είχαν σε μεγάλο βαθμό ανατεθεί σε εταιρείες με εργασιακές σχέσεις σκλαβιάς. Πώς άδειασαν τα νοσοκομεία:
- Πρώτα με την απόλυση των συμβασιούχων, των φθηνότερων και πιο παραγωγικών εργαζομένων σε όλα τα στάδια λειτουργίας των νοσοκομείων.
- Ύστερα με τη μέθοδο της εθελουσίας εξόδου, η οποία ως εκ της φύσεώς της όχι μόνο δεν επιτρέπει οποιονδήποτε σχεδιασμό για την όσο το δυνατόν ομαλότερη λειτουργία των νοσοκομείων με λιγότερο προσωπικό, όχι μόνο δεν εμπεριέχει κανενός είδους αξιολόγηση των αναγκών των νοσοκομείων, αλλά επιπλέον έδιωξε κυρίως εκείνους που απλώς φοβούνταν για τη θέση τους και εν τέλει θα έπαιρναν τα ίδια λεφτά στον ιδιωτικό τομέα. Στο σύστημα έμειναν έτσι – εκτός των άλλων – και όλοι όσοι είχαν κάποια συμφέροντα παραπάνω να εξυπηρετήσουν, πέρα από έναν «ξερό» μισθό.
Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι τόσο το αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει προσλήψεις – αφού αυτές επιβάλλονται από τη σκληρή πραγματικότητα – αλλά αν αυτές θα συνιστούν τελικώς ρουσφέτια ή θα αποκαθιστούν τη λειτουργικότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας, η οποία διαταράχθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου