Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Ξανθός κατά ΠΟΕΔΗΝ: Αναξιόπιστοι συνδικαλιστές!!! Υπεύθυνοι για το πελατειακό κράτος στο ΕΣΥ!!!


Ευθεία επίθεση κατά της ΠΟΕΔΗΝ επιχειρεί ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Radio 989, με αφορμή το δημοσίευμα του Guardian, με τον κ. Ξανθό να χαρακτηρίζει την Ομοσπονδία «αναξιόπιστη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που δεν εκπροσωπεί τη συνείδηση και τις αγωνίες των εργαζομένων σήμερα στο σύστημα υγεία».



«Ήταν οι άνθρωποι που συναλλάσσονταν με την εξουσία τα προηγούμενα χρόνια, που έχουν βάλει το χεράκι τους για να υπάρχει ένα πελατειακό σύστημα σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία. Ευνοιοκρατίας και ημετεροκρατίας και κομματοκρατίας και κατά την άποψή μου είναι μακριά από τις ανάγκες αξιοπρεπούς εκπροσώπησης των εργαζομένων σήμερα στο σύστημα υγείας και θεωρώ απολύτως προβληματικό πως μία ξένη εφημερίδα αυτού του κύρους, να παρουσιάζει μονομερώς αυτές τις απόψεις. Ούτε καν δεν ζήτησαν την άποψη της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των νοσοκομειακών γιατρών, που είναι αντίθετοι με την κυβέρνηση», τονίζει ο κ. Ξανθός.

Η ενόχληση δε του υπουργού Υγείας, όπως ανέφερε στον δημοσιογράφο κ. Χαριτάτο, προέρχεται από το γεγονός ότι «το δημοσίευμα αυτό δεν προκύπτει ως μία πρωτογενή έρευνα που έχει κάνει η εφημερίδα πάνω στην κατάσταση, στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα, ούτε στηρίζεται σε στοιχεία πρόσφατα, δηλαδή σε δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ, σε καταγραφές που έχουν γίνει, στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία είναι τα πλέον πρόσφατα, αφορούν το ’14.
Υπάρχουν όμως δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ που είναι πολύ πιο πρόσφατα για το ποσοστό δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ και λοιπά και λοιπά».
Στην ουσία το δημοσίευμα, υπογραμμίζει ο κ. Ξανθός, «είναι μία αναπαραγωγή δηλώσεων μιας μερίδας συνδικαλιστών που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας και μάλιστα με ρητή αναφορά σε δεδομένα του ’11 ή του ’12. Νομίζω λοιπόν ότι προφανώς κανείς δεν έχει καμία διάθεση να εξωραΐζει την πραγματικότητα στο σύστημα υγείας, αλλά όταν μιλάμε και μάλιστα από μία έγκυρη εφημερίδα, οφείλουμε στοιχειωδώς να αποτυπώνουμε τα πραγματικά δεδομένα και να ζητείται η γνώμη επίσης των υπευθύνων, της πολιτικής ηγεσίας, των διοικητών των νοσοκομείων, των διοικητών των υγειονομικών περιφερειών.
Νομίζω δηλαδή ότι υπήρχε μία μεγάλη μονομέρια και μια καταστροφολογική αναπαραγωγή ενός, κατά την άποψή μου, μη αξιόπιστου συνδικαλιστικού λόγου, ο οποίος πάσχει αυτήν την περίοδο στην εκπροσώπηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.
Παρακολουθείτε και εσείς τον τρόπο με τον οποίον διεκδικεί και ας πούμε, παρουσιάζει τα προβλήματα η ΠΟΕΔΗΝ. Νομίζω λοιπόν ότι αυτό αδικεί κατ’ αρχήν τη δουλειά των ανθρώπων οι οποίο πραγματικά με πολύ μεγάλο φιλότιμο και κάτω από αντίξοες συνθήκες, αυτοί κρατάνε το δημόσιο σύστημα υγείας...
Ο Υπουργός προφανώς οφείλει να ενισχύσει, να αυξήσει τη χρηματοδότηση, να προωθήσει προσλήψεις, να κάνει αλλαγές στη διοίκηση, στο σύστημα προμηθειών και λοιπά και λοιπά.
Αλλά, αυτοί που κάνουν τη διαφορά, είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και αυτή την κάνουν με πολύ μεγάλη συνέπεια και επ’ ουδενί δεν υπάρχει, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα η εικόνα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ασθενείς που πεθαίνουν ενώ θα μπορούσαν να σωθούν».
Ο κ. Ξανθός επανέλαβε ότι είναι ένα δημοσίευμα προβληματικό και για τον λόγο αυτό θα στείλουν στους συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας στοιχεία με νέα δεδομένα, με καταγραφές από τα νοσοκομεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τις λοιμώξεις από την ΕΛΣΤΑΤ και από αλλού, προκειμένου να αποκατασταθεί η εικόνα του ΕΣΥ.
«Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Η κοινωνία έχει του κόσμου τις ανασφάλειες, για την εργασία, για το εισόδημα, για την επιβίωση, για το μέλλον των παιδιών. Δεν χρειάζεται να της προσθέτουμε αναιτιολόγητη ανασφάλεια και για τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας στη χώρα. Και υγειονομικά ασφαλής η χώρα και σιγά-σιγά το σύστημα υγείας στέκεται στα πόδια του». 
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Ξανθός, αναφέρθηκε στους ανασφάλιστους, λέγοντας ότι «είναι μία μεγάλη τομή, διότι υπήρχε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, υπήρχε μια ζώνη αποκλεισμού από την υγειονομική φροντίδα, υπήρχε μια ζώνη υγειονομικής φτώχειας στη χώρα και αυτό το πράγμα ξεπερνιέται και εξαλείφεται σιγά-σιγά. Σήμερα οι ανασφάλιστοι πολίτες μόνο με το ΑΜΚΑ τους μπορούν να πάνε στο δημόσιο νοσοκομείο, στη δημόσια δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας να κάνουν εξετάσεις, να νοσηλευτούν χωρίς να υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια, χωρίς να υπάρχουν φίλτρα, χωρίς να υπάρχουν τριμελείς επιτροπές που πρέπει να προεγκρίνουν τη νοσηλεία τους».
Αναφορικά τέλος με το επίμαχο θέμα των προσλήψεων, ο κ. Ξανθός, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι «Έξι χρόνια είχαν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις και γίνονται αυτή την περίοδο προσλήψεις και γιατρών και λοιπού προσωπικού. Ωστόσο το επόμενο διάστημα οι προσλήψεις θα είναι στοχευμένες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου