Αποτελεσματική στήριξη των νοσοκομείων, των υποστελεχωμένων τμημάτων τους, των μονάδων, του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης και των άλλων προνοιακών θεραπευτηρίων, του ΕΚΑΒ, που πρέπει να αναβαθμιστεί για να αναλάβει και αεροδιακομιδές και πλωτές διακομιδές, του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2017 αποδεικνύει ότι και στις πιο αντίξοες συνθήκες, μια κυβέρνηση που στοχεύει να βάλει προτεραιότητες με κριτήριο τις αξίες της, τα προτάγματά της, τις ταξικές της προτιμήσεις, μπορεί να το κάνει, εάν βασίζεται στο όραμά της και στην αντικειμενική αποτίμηση της αντικειμενικής πραγματικότητας.
Σύμφωνα με όλες τις εκθέσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής Ισολογισμού - Προϋπολογισμού της Βουλής, μεγάλων τραπεζικών οίκων, της ΕΚΤ, ακόμη και του ΔΝΤ, η Ελλάδα κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να έχει ανοδικούς ρυθμούς μεγέθυνσης 2,7 %. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν το σκέλος των εσόδων και των δαπανών και ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα της αποπληρωμής του τεράστιου χρέους της χώρας, για να υπάρχει το σταθερό οικονομικό - επενδυτικό τοπίο που όλοι επιθυμούμε, καθώς και τη θετική αξιολόγηση της εφαρμογής της 3ης Σύμβασης Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - ιδιαίτερα στα δύσκολα εργασιακά ζητήματα.
Εντός του 2017 θέλουμε να πραγματοποιήσουμε:
- Μια εμβληματική μεταρρύθμιση του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας με 260 περίπου Τοπικές Μονάδες Υγείας στα αστικά κέντρα, με οικογενειακούς γιατρούς και Διεπιστημονικές Ομάδες Υγείας, με προγράμματα 16ωρης εφημερίας για μη απειλητικά για τη ζωή επείγοντα περιστατικά, με αναβάθμιση της λειτουργίας των Μονάδων του ΠΕΔΥ, των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων - ειδικά στις δυσπρόσιτες περιοχές, στα νησιά που αντιμετωπίζουν και τα προσφυγικά ρεύματα και τον πολυάριθμο όγκο των επισκεπτών της χώρας.
- Την αποτελεσματική στήριξη των νοσοκομείων, των υποστελεχωμένων τμημάτων τους, των μονάδων, του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης και των άλλων προνοιακών θεραπευτηρίων, του ΕΚΑΒ, που πρέπει να αναβαθμιστεί για να αναλάβει και αεροδιακομιδές και πλωτές διακομιδές, του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που ήταν υπό κατάρρευση έπειτα από 6 χρόνια δραματικών περικοπών των λειτουργικών τους αναγκών και ουσιαστικού μηδενισμού των προσλήψεων. Θέλουμε από το κονδύλιο των 300 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες της κοινωνικής παρέμβασης του προϋπολογισμού στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας..., να χρηματοδοτηθούν οι τεκμηριωμένες λειτουργικές δαπάνες για φάρμακα και υγειονομικό υλικό των νοσοκομείων -ο προϋπολογισμός του 2016 αυξήθηκε ήδη κατά 40 εκατ. ευρώ-, να συνεχιστεί θεαματικά ο ρυθμός των προγραμματιζόμενων για το 2017 προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ με μεγάλη επιτάχυνση της διαδικασίας (μέχρι τώρα έγιναν 842 προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και 1.427 επικουρικού), ώστε μαζί με τις 4.000 προσλήψεις 12μηνης εργασίας, να καλύψουμε σημαντικά κενά του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΦ, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, του ΕΟΠΥΥ...
- Την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στη Διοίκηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τη συγκρότηση Τομεακών Επιτροπών και 12 Περιφερειακών Διοικήσεων Τομέων Ψυχικής Υγείας, Επιτροπών, την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, τη διαφανή και δημοκρατική διοίκηση...
- Τα ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας, τον Άτλαντα Υγείας - Υγειονομικό Χάρτη, τα Ηλεκτρονικά Μητρώα Ασθενών και Νοσημάτων, τα Μητρώα Επαγγελμάτων και Επαγγελματιών Υγείας, την Κάρτα Υγείας του Πολίτη, τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, τις Υπηρεσίες Τηλεϊατρικής, τα Ηλεκτρονικά Ραντεβού των ΠΕΔΥ, την ηλεκτρονική ζήτηση εργαστηριακών εξετάσεων στη βάση Διαγνωστικών και Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων.
- Την οργάνωση Αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα Περιφερειακά και Νομαρχιακά Νοσοκομεία.
- Την οργάνωση Κεντρικών Εργαστηρίων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια.
- Την οργάνωση Κέντρων Χρονίως Πασχόντων, ξεκινώντας από τον σακχαρώδη διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
- Τη μείωση της επιβάρυνσης των ασθενών για εργαστηριακό έλεγχο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τώρα 86 ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, όπως την ψηφιακή μαστογραφία, τον προγεννητικό γονιδιακό έλεγχο για κυστική ίνωση, την αξονική στεφανιογραφία, το κολπικό υπερηχογράφημα...
Παράλληλα, η κοινωνική παρέμβαση της κυβέρνησης γίνεται και με:
- Τη μηδενική συμμετοχή των δικαιούχων ανασφάλιστων στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής τους.
- Την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης συνολικού ύψους 760 εκατ. ευρώ.
- Τα Κέντρα Κοινότητας.
- Τη δημιουργία Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Πρόνοιας - Αλληλεγγύης.
- Την πρόβλεψη για 100 εκατ. ευρώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Προτείνω, επίσης, στο υπουργείο Οικονομικών:
- Να διερευνήσει τη δυνατότητα συνέχισης της χρηματοδότησης των Κοινωνικών Δομών - ειδικά των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων και των Κοινωνικών Εστιατορίων, για λίγους μήνες μετά την 31.10.16 που λήγουν, ώστε να δύνανται να τα υλοποιούν τα όργανα Αυτοδιοίκησης.
- Να συμφωνήσει για την ένταξη και της δεύτερης κατοικίας στους δικαιούμενους αποζημιώσεων από πλημμύρες.
Ασφαλώς όλες αυτές οι επιδιώξεις πρέπει να στηρίζονται από το σκέλος των εσόδων, με επίκεντρο:
- Την κατάρτιση του Περιουσιολογίου και τη μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
- Την αξιοποίηση του πλαστικού χρήματος, των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
- Την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.
- Την πιο στενή συνεργασία των ΔΟΥ με τις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ.
- Την αυτοαποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων.
- Την επιστροφή των κλεμμένων, του μαύρου χρήματος, με την αποτελεσματική αξιοποίηση στοιχείων που παραδόθηκαν.
- Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
- Το νοικοκύρεμα, τη σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, τον εξορθολογισμό των δαπανών, το νέο σύστημα προμηθειών.
- Τις ποικίλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις που αφορούν την αύξηση του ΠΔΕ του 2017 κατά 250 εκατ. ευρώ, το νέο ΕΣΠΑ, τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, την ενίσχυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας παραγωγής ποιοτικών γενοσήμων και υγειονομικού υλικού, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, την αξιοποίηση της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Συμμετοχών - Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
- Την κοστολόγηση και ανακοστολόγηση από τον ΕΟΠΥΥ ιατρικών πράξεων, όπως η διαγνωστική αρθροσκόπηση, που περιορίζεται τώρα στα 150 ευρώ από 1.500 που είχε δοθεί ως ΚΕΝ.
Στις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για να περάσει η Ελλάδα από την ύφεση - την εσωτερική υποτίμηση, που στοίχισε την απώλεια του 25% του ΑΕΠ, στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, στη βιώσιμη - ταχύρρυθμη ανάπτυξη και στη μεγέθυνση κατά 2,7% το 2017, βρίσκεται η δυνατότητα να έχουμε μια διευρυμένη πολιτική διεκδίκηση της απομείωσης του χρέους. Χρειάζεται να πάρουμε θέση απέναντι στις προκλήσεις Σόιμπλε για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, όταν είναι γνωστό ότι η Γερμανία επωφελήθηκε από τη Συμφωνία του Λονδίνου και επιπλέον αγνοεί την αναγκαιότητα των Γερμανικών Επανορθώσεων.
Κλείνω, δίνοντας μια απάντηση στα επιχειρήματα πολλών στελεχών της Ν.Δ. που ανακυκλώνουν το σενάριο της επιτυχίας των οικονομικών επιλογών της κυβέρνησης Σαμαρά. Εάν υπήρχε επιτυχία και κοινωνική αντανάκλασή της, θα προχωρούσαν στην 5η αξιολόγηση του προγράμματός τους και δεν θα προκαλούσαν την οργή του λαού που τους γκρέμισε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Ο λαός έδιωξε την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου· όχι εμείς.
Εμείς θα συνεχίσουμε, για όσο διάστημα έχουμε την κατανόηση και τη λαϊκή έγκριση του σχεδιασμού μας - των πρωτοβουλιών μας, για τη συνολική επιτυχία του Παράλληλου κυβερνητικού Προγράμματος επανεκκίνησης της οικονομίας, επανακατάκτησης της εσωτερικής αγοράς, αξιοποίησης του προικισμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, της παραγωγικής - διοικητικής - αναπτυξιακής ανασυγκρότησης.
Σάκης Παπαδόπουλος
Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ
Συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Υγείας
ΠΗΓΗ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου