Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Σάββας Καραταπάνης: Πρέπει να ενισχυθεί το περιφερειακό ιατρείο Γενναδίου

 

Για την ανάγκη να δημιουργηθεί δημοτικό ιατρείο ή Κέντρο Υγείας στη Νότια Ρόδο, θέμα που ανέδειξε κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μίλησε χθες, σε δηλώσεις του, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, προερχόμενος από την περιοχή και γιατρός, κ. Σάββας Καραταπάνης.

Καταρχάς, είπε ότι έχει στείλει δύο επιστολές, και στον Δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη και στον Πρόεδρο του ΔΟΠ κ. Γιώργο Τριάντο, ζητώντας την ενίσχυση του Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΙ) Γενναδίου από τον Δήμο. Δήλωσε, συγκεκριμένα:
«Προσπάθησα να εξηγήσω και στους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους ότι στη Νότια Ρόδο υπάρχει ένα καθεστώς που αφορά την παρέμβαση του εκάστοτε Δήμου στα του ιατρείου και η βοήθεια που έχει δώσει διαχρονικά ο Δήμος Νότιας Ρόδου είτε μετέπειτα οι Δήμαρχοι ήταν σημαντική, με την πρόσληψη προσωπικού κτλ.». Μάλιστα, ανέφερε ότι, η βοήθεια αυτή, είχε ξεκινήσει πριν από τον «Καποδίστρια», πριν από το 1998 δηλαδή, επί Αναπτυξιακού Συνδέσμου Νότιας Ρόδου.

Τότε, οι αυτοδιοικητικοί φρόντισαν και έγινε η προμήθεια ενός ασθενοφόρου. Δηλαδή, έχουν την ιδιαιτερότητα να έχουν ένα δημοτικό ασθενοφόρο το οποίο εξυπηρετεί πάρα πολύ τους κατοίκους της Νότιας Ρόδου και είναι σε θέση να το γνωρίζει και από την ιδιότητά του ως γιατρού, και στο Νοσοκομείο και στο ΕΚΑΒ, πόσο έχει βοηθήσει αυτό το ασθενοφόρο.

«Η παρέμβασή μου, λοιπόν, είχε να κάνει με το να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια από τον ενιαίο, πλέον, Δήμο της Ρόδου, να το δούμε αναβαθμισμένα, και εκμεταλλεύτηκα τη συζήτηση για τον εσωτερικό Οργανισμό του ΔΟΠ», είπε. Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι η συζήτηση στη συνεδρίαση ήταν εκτενής, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι είπαν ότι υπάρχει το ΠΙ του Γενναδίου και δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο. Ωστόσο, ανέφερε ως παράδειγμα τον Δήμο Ύδρας όπου, εδώ και χρόνια, λειτουργεί παράλληλα με το ΠΙ το οποίο εξαρτάται από το Υπουργείο Υγείας, και δημοτικό ιατρείο από τον Δήμο και ο γιατρός και το προσωπικό πληρώνονται από τον Δήμο γης Ύδρας. «Δηλαδή, είναι στην ευχέρεια του Δήμου να προχωρήσει σε κάποιες ρυθμίσεις.

Μάλιστα, στον ΔΟΠ, στο νόμο, αναφέρεται ότι είναι καθήκον του Δήμου η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Όπου, λοιπόν, υπάρχουν κενά στο σύστημα, νομίζω ότι ο Δήμος πρέπει να παρεμβαίνει», τόνισε ο κ. Καραταπάνης. Θεωρεί, λοιπόν, ότι είναι πολύ σημαντικό η βοήθεια αυτή να συνεχιστεί από τον Δήμο της Ρόδου και μάλιστα δήλωσε ότι θα επιμείνει σε αυτό ενώ συνάδελφοί του στο δ.σ. τοποθετήθηκαν επίσης στηρίζοντας την πρόταση αυτή.

Η στήριξη του Δήμου μπορεί να είναι με τη λειτουργία δημοτικού ιατρείου, ενώ μπορεί να μπει στον ΔΟΠ πρόβλεψη για διορισμό ενός-δύο νοσηλευτών. Όπως εξήγησε, η πρότασή του δεν έχει να κάνει μόνο με το να ονομαστεί δημοτικό  ιατρείο αλλά να υπάρχει ενίσχυση από τον Δήμο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Από εκεί και πέρα, γίνεται μία προσπάθεια από τους Προέδρους των  κοινοτήτων της περιοχής της Νότιας Ρόδου-που συνεδρίασαν για το θέμα αυτό την περασμένη Παρασκευή-όπου ζητάνε να υλοποιηθεί η παλιά απόφαση του Υπουργού, από το 2004-2005, επί Υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, με την οποία ιδρύθηκε ένα Κέντρο Υγείας στη Νότια Ρόδο, στο Γεννάδι, η οποία όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε γιατί στο Υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρχε το ανάλογο κονδύλι και στον προϋπολογισμό του Κράτους δεν προβλέφθηκε ποτέ. Γι’ αυτό είναι μία απόφαση ανενεργός αυτή τη στιγμή. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι συνάδελφοί του θεώρησαν ότι θα έπρεπε να επιμείνουν σ’ αυτό, όπως είπε.

Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι δύο παράλληλες ενέργειες και το ένα δεν αναιρεί το άλλο. «Εν πάση περιπτώσει, όμως, κάτι θα πρέπει να γίνει γνωρίζοντας τι συμβαίνει στη Νότια Ρόδο αυτή τη στιγμή», είπε. Όπως ανέφερε, αν διοριστεί ένας γιατρός γενικής ιατρικής ή παθολόγος θα έχουν μόνιμα τη συνταγογραφία και κάποια ιατρική κάλυψη που δεν την έχουν μόνιμα. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στην ευχάριστη θέση στη Νότια Ρόδο να υπάρχουν οι πέντε αγροτικοί γιατροί που της αναλογούν. Δύο στο Γεννάδι και από ένας στην Καταβιά, το Ασκληπιειό και την Απολακκιά. Από αυτή την άποψη, λοιπόν, είναι αυτή τη στιγμή, καλυμμένοι. Δυστυχώς, όμως, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνιμος γιατρός.

Μία άλλη διάσταση που έθεσε ο κ. Καραταπάνης, είναι ότι όλοι συζητούν για την τεράστια ανάπτυξη στη Νότια Ρόδο και ο Δήμαρχος μίλησε για τριάντα χιλιάδες τουρίστες, όμως υπάρχει το κοινωνικό θέμα ότι ενώ η περιοχή είναι δελεαστική για τους τουρίστες, τα τελευταία χρόνια όσοι διορίζονται εκεί, όπως εκπαιδευτικοί κτλ. δεν διαμένουν στην περιοχή αλλά φεύγουν μετά το τέλος της εργασίας τους, κάτι που ερμηνεύεται ότι δεν είναι εύκολο να ζει κανείς εκεί και αυτό σημαίνει ότι κοινωνικά δεν είμαστε τόσο δελεαστικοί.

Για τους εμβολιασμούς
Στη συνέχεια, ο κ. Καραταπάνης, με την ιδιότητά του ως γιατρός και Διευθυντής του ΕΚΑΒ Αιγαίου, ρωτήθηκε για την εξέλιξη των εμβολιασμών στο νησί. Όπως είπε, λοιπόν, πράγματι, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο της Ρόδου στις 11 Ιανουαρίου, συγκεκριμένα ξεκίνησαν να εμβολιάζονται μαζικά οι γιατροί και υπήρχε μεγάλη συμμετοχή, λιγότερη ίσως  από το υπόλοιπο προσωπικό ωστόσο υπάρχει αρκετή.

Η συμμετοχή, λοιπόν, είναι πάρα πολύ μεγάλη και σύμφωνα με τα δεδομένα μπορούν να πουν ότι υπάρχει μία ασφάλεια στο εμβόλιο αφού παρά τον θόρυβο δεν υπήρξαν συμβάντα. Μάλιστα, ο ίδιος μίλησε και με την εμβολιαστική ομάδα που είναι κάθε μέρα εκεί και έχουν εμβολιάσει εκατοντάδες άτομα. Δηλαδή, δεν υπάρχουν συμβάντα σοβαρά ώστε να έχουμε άμεσες αντενδείξεις στον εμβολιασμό ούτε και αλλεργικές αντιδράσεις είχαμε, κάτι που, όπως είπε, είναι ένα θετικό μήνυμα

Σημειώνεται, τέλος, ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από το προσωπικό του ΕΚΑΒ, τα πληρώματα, έχει εμβολιαστεί. Όπως είπε ο ίδιος, η απόρριψη του εμβολίου έχει γίνει από πολύ λίγα άτομα από τη στιγμή που δεν είναι υποχρεωτικός και δεν μπορεί να γίνει ποτέ.

www.rodiaki.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου