Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Επιστρέφει η διάταξη για την απεργία


Ίδια και απαράλλαχτη σε σχέση με το αρχικό κείμενο, αναμένεται να είναι η διάταξη για την απεργία.

Ίδια και απαράλλαχτη σε σχέση με το αρχικό κείμενο, αναμένεται να είναι η διάταξη για την απεργία που πρόκειται να κατατεθεί εκ νέου στο Κοινοβούλιο. Το υπουργείο Εργασίας αναλώνεται περισσότερο στον χρόνο κατάθεσης της διάταξης, ώστε να μην προκαλέσει ξανά αντιδράσεις. Άλλωστε, θα υπάρχει η επισήμανση ότι η διάταξη θα αφορά μόνο τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και όχι το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος.


Ουσιαστικά, με την προτεινόμενη διάταξη το δικαίωμα στην απεργία θα μπορεί να ασκηθεί από έναν κλάδο ή μία επιχείρηση, μόνο εάν λαμβάνεται απόφαση με την παρουσία του ½ των εργαζόμενων, που είναι οικονομικά τακτοποιημένοι. Έως τώρα ίσχυε το ίδιο μόνο που απαίτηση περιοριζόταν στο 1/3 των εργαζομένων. Είναι προφανές ότι με τη διάταξη αυτή καθίσταται πιο δύσκολο να προκηρυχθεί απεργία. Όμως η επισήμανση ότι αφορά μόνο τα πρωτοβάθμια σωματεία και μάλιστα όχι εκείνα με πανελλαδική κάλυψη, βελτιώνει κάπως τις ισορροπίες. Άρα για περιπτώσεις τραπεζών ή σούπερ μάρκετ δεν προκαλείται η παραμικρή αλλαγή.
Πάντως η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτέλεσε απαίτηση και επιβλήθηκε από το ΔΝΤ.
Επισημαίνεται ότι η επίμαχη διάταξη αποτέλεσε «αιτία πολέμου» για τα συνδικάτα που αντέδρασαν άμεσα και οδήγησαν προ 20αημέρου, στο να αποσυρθεί από τη Βουλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου