Η Κυβέρνηση της ΝΔ, με μπροστάρη τον Άδωνι, ξεδιπλώνει τη πολιτική της στην Υγεία. Με στόχο όχι μόνο τη παραπέρα συρρίκνωση των Δημοσιών Δομών, αλλά και την ιδιωτικοποίηση όχι μόνο, όπως μέχρι χθες, των υποστηρικτικών υπηρεσιών αλλά πλέον και στο πυρήνα του Δημοσίου Συστήματος, που είναι οι χειρουργικές πράξεις.
Με σημαία «την αντιμετώπιση της μεγάλης λίστας αναμονής» βάζει το πολίτη να πληρώνει από τη τσέπη του, τις αμοιβές των Ιατρών και του λοιπού προσωπικού.
Ο αναρτημένος ήδη τιμοκατάλογος είναι χαρακτηριστικός των προθέσεων και των κυβερνητικών αποφάσεων. Ήδη σε αρκετά Νοσοκομεία, δυστυχώς, έχουν ξεκινήσει και λειτουργούν, με πληρωμές πολιτών, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για δωρεάν, μέσω Ταμείου Ανάκαμψης.
Και ενώ η λύση στο πρόβλημα θα ήταν το άνοιγμα των κλειστών αιθουσών χειρουργείων όπου με τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, η λίστα θα είχε κλείσει εντός του έτους, η Κυβέρνηση σαν άλλος Μιθριδάτης συνεχίζει να δηλητηριάζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με νέες και ακριβές ιδιωτικοποιήσεις, με στόχο να τελειώσει το ΔΩΡΕΑΝ ως ιδρυτικό συστατικό των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.
Και ενώ σε ΟΛΑ τα Νοσοκομεία παραμένουν κλειστές αίθουσες και στο προσωπικό οφείλονται χιλιάδες ρεπό και άδειες ετών, η Κυβέρνηση δεν τους δίνει αξιοπρεπείς μισθούς για να ζήσουν, δουλεύουν νύχτα για 12€, δεν τους εντάσσει στα ΒΑΕ πάρα τις ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ, η εντατικοποίηση πάει «σύννεφο» και όλα πάνε χειρότερα, τα ιδιωτικά χειρουργεία έρχονται να επιτείνουν την εργασιακή εκμετάλλευση και εξουθένωση. Και προφανώς δεν είναι η ΛΥΣΗ στη μείωση της λίστας.
Εκμεταλλεύεται, σαν στυγνός εργοδότης, τους μισθούς φτώχειας των Υγειονομικών και με «ψίχουλα» τους ζητά να εργάζονται 12-14 ώρες, για να βγάλουν πέρα αυτοί και οι οικογένειες τους. Και τα ρεπό και οι άδειες θα μένουν στα αζήτητα, ενώ ότι αμοιβή τους δώσει θα τη πάρει πίσω με τη φορολογία.
Και η Κυβέρνηση, βολεμένη από τις εξελίξεις, θα συνεχίσει να αδιαφορεί ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ για τις αυξήσεις σε μισθούς και ωρομίσθιο για να ζούμε με αξιοπρέπεια, στις προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού, για την ένταξη στα ΒΑΕ, για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη στους χώρους δουλειάς.
Και όσο, όπως έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Κυβέρνηση, θα είμαστε στο «εγώ» και όχι στο «εμείς» εργαζόμενοι και κοινωνία, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, θα συρρικνώνει υπηρεσίες και δομές, θα ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες και δομές, θα επιτείνει τις άμεσες πληρωμές πολιτών για υπηρεσίες, υπονομεύοντας ξεκάθαρα τη καθολικότητα στη πρόσβαση και τις ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες. Γιατί όπως δήλωσε και ο Άδωνις, «το δωρεάν ΤΕΛΟΣ».
Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε στη πράξη, ότι οι Υγειονομικοί είμαστε στο «εμείς και όχι στο εγώ». Και δεν διαπραγματευόμαστε την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό κλιμακώνοντας τον αγώνα για ένα ΙΣΧΥΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ - ΕΚΑΒ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ
ΚΑΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ
ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ
ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
Συνοδοιπόροι μας στο δίκαιο αυτόν αγώνα, οι αξίες και τα πιστεύω μας για ισχυρό δωρεάν Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Ιατρικό προσωπικό για την παροχή πρώτων βοηθειών σε σταθερή βάση και ασθενοφόρο με διαρκή παρουσία για τη διακομιδή επειγόντων περιστατικών θα παρέχουν κατά την επικείμενη θερινή τουριστική σεζόν σε έξι αρχαιολογικούς χώρους οι ανάδοχοι που θα προκύψουν από σχετικό διαγωνισμό του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ). Οι υπηρεσίες, που θα προσφερθούν από έναν έως έξι αναδόχους (ανάλογα με τις προσφορές και την έκβαση του διαγωνισμού), αφορούν τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης, της Αρχαίας Ολυμπίας, των Μυκηνών, των Δελφών, της Κνωσού και της Λίνδου.
Ο προϋπολογισμός των υπηρεσιών αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, ενώ ως προθεσμία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 10η Απριλίου. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν περιστατικά που θα προκύψουν μέχρι να οριστούν οι ανάδοχοι του διαγωνισμού, ο ΟΔΑΠ έχει προχωρήσει και σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παροχή ιατρικών υπηρεσιών και μίσθωση ασθενοφόρου διάρκειας ενός μήνα περίπου, που θα αφορούν ειδικά την Ακρόπολη, η οποία μέχρι πρότινος υποστηριζόταν περιστασιακά από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και από στρατιωτικό ιατρό.
Από την 1η Απριλίου ξεκινάει και η υλοποίηση του μέτρου των ζωνών επισκεψιμότητας, που εφαρμόστηκε πιλοτικά στην Ακρόπολη και πλέον επεκτείνεται στους περίπου 30 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που διαθέτουν ηλεκτρονικό εισιτήριο. Οι χωρητικότητες των ζωνών έχουν οριστεί με βάση μελέτες που εκπονήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι πάντως δεν έχουν τις ιδιαιτερότητες της Ακρόπολης. Ως εκ τούτου, οι οδηγίες προς το κοινό και τους τουριστικούς πράκτορες που ανάρτησε την Τρίτη ο ΟΔΑΠ αναφέρουν ότι οι επισκέπτες της Ακρόπολης μπορούν να εισέλθουν ή να παραμείνουν στον χώρο ένα τέταρτο πριν ή μετά τη ζώνη που επέλεξαν, τη στιγμή που σε άλλους χώρους το ίδιο διάστημα είναι μία ώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η υπηρεσία της εξατομικευμένης επίσκεψης στην Ακρόπολη έχει γίνει δεκτή με ενδιαφέρον από πράκτορες και κοινό, ωστόσο οι ημερομηνίες θα «κλειστούν» αφού αναρτηθεί η σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα και θα αφορούν το διάστημα μετά το Καθολικό Πάσχα, το οποίο συνεπάγεται μεγάλη προσέλευση και ήδη προγραμματισμένες επισκέψεις.
Ένα πρότυπο πρόγραμμα για την εκπαίδευση πολιτών σε χωριά του ορεινού όγκου στην παροχή πρώτων βοηθειών, καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή ξεκίνησε ο Δήμος Μετεώρων σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ. Η πρώτη εκπαιδευτική παρουσίαση πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Κυριακής, στην Αγναντιά Καλαμπάκας με τη συμμετοχή της μεγαλύτερης πλειοψηφίας των κατοίκων του χωριού.
Συντονιστής της δράσης είναι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ιατρός Αθανάσιος Ρουστάνης. Την εκπαίδευση των πολιτών πραγματοποίησαν το προσωπικό του ΕΚΑΒ Βασίλης Ρακοβίτης και Νίκο Βράντζας.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ιατρός Αθανάσιος Ρουστάνης τόνισε τα εξής: «Ως Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τον ΕΚΑΒ και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων του ορεινού όγκου του Δήμου μας ξεκινάμε ένα πρότυπο πρόγραμμα για την εκπαίδευση πολιτών στην παροχή πρώτων βοηθειών. Μαζί με τον Δήμαρχο Λευτέρη Αβραμόπουλο λόγω της μεγάλης έκτασης που έχει ο Δήμος μας και λόγω της ορεινότητας αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα ώστε οι κάτοικοι των χωριών του ορεινού όγκου να είναι σε θέση να προσφέρουν άμεσα τις πρώτες βοήθειες σε συνανθρώπου τους που θα βρίσκονται σε ανάγκη. Είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα προσφοράς στον συνάνθρωπο με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ευχαριστώ, τον Πρόεδρο της Αγναντιάς Βασίλη Παππά και το ΕΚΑΒ για τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία. Μετά την Αγναντιά θα ακολουθήσουν και άλλα χωριά του ορεινού όγκου όπου θα γίνει ανάλογη δράση.
Αποτροπιασμό προκαλεί η επίθεση ενός άνδρα με αιχμηρό αντικείμενο, σε πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ που πήγε να τον παραλάβει από το σπίτι του χθες, στην οδό Βασίλη Τσιτσάνη των Τρικάλων.
Ο άνδρας κάλεσε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο Τρικάλων έχοντας κάνει προηγουμένως χρήση ναρκωτικών ουσιών και μόλις το πλήρωμα κατέφθασε στην οικία του, χωρίς προειδοποίηση άρχισε να τους κυνηγάει κρατώντας αιχμηρό αντικείμενο.
Οι διασώστες του ΕΚΑΒ απομακρύνθηκαν από το σημείο και κάλεσαν την Αστυνομία, που συνέλαβε τον άνδρα.
Τραγωδία στην Κάσο! Ενας 75χρονος, στα καλά καθούμενα γλίστρησε, έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι. Αμέσως εκλήθη ο γιατρός του Κέντρου Υγείας που διαπίστωσε πως ο άτυχο 75χρονος είχε χτυπήσει σοβαρά και ήδη είχε χάσει αισθήσεις και ήταν σε κώμα, με εσωτερική αιμορραγία.
Ολες οι αρχές της Κάσου κινητοποιήθηκαν άμεσα για να μεταφερθεί ο τραυματίας με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Ρόδου ή σε νοσοκομείο της Κρήτης.
Η περιγραφή του γιατρού από την Κάσο, έκανε τα νοσοκομεία να μην θεωρούν καλή την περίπτωση της μεταφοράς, αφού θα ήταν χωρίς αποτέλεσμα.
Έτσι παρότι το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε, τελικά δεν εστάλη μέσο μεταφοράς σε νοσοκομείο, αφού θεωρήθηκε μη βιώσιμη η κατάσταση του τραυματία.
Οι κάτοικοι της Κάσου και οι Αρχές θεωρούν πως η αερομεταφορά θα έπρεπε να γίνει χωρίς δεύτερη συζήτηση και όχι βέβαια με διάγνωση από το τηλέφωνο!
Το ΕΚΑΒ με τις αρνήσεις των νοσοκομείων Ρόδου και Κρήτης να δεχθούν τον βαρυτραυματία, δεν έδωσε εντολή για να σηκωθεί εναέριο μέσο, με αποτέλεσμα μετά απο τρεις ώρες αναμονής, ο 75χρονος να καταλήξει.
Επρόκειτο για τον Δημήτρη Διακάκη, γνωστό και με το επίθετο Μηνατσάκης.
Οι Αρχές της Κάσου επιρρίπτουν ευθύνες στο ΕΚΑΒ για την καθυστέρηση και ματαίωση της αερομεταφοράς, το ΕΚΑΒ θεωρεί πως αυτή δεν έγινε γιατί τα νοσοκομεία δεν έδειξαν ενδιαφέρον για να περιθάλψουν τον τραυματία με σοβαρότατο τραυματισμό!
Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε προχθές ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέλαβε ξανά υπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο μόλις πριν 80 ημέρες (4.1.2024) όπου βραβεύτηκε για… την προσφορά του στο ΕΚΑΒ, ενώ έλαβε ως δώρο και μία εικόνα του Αγίου Δαμιανού που έχει οριστεί ως προστάτης Άγιος του ΕΚΑΒ.
Αλήθεια τι ήταν αυτό που έκανε, εκτός των καθηκόντων του, και τον βράβευσαν;
Το πρώτο πράγμα που ήρθε στο μυαλό του Γιώργου Σφήκα μόλις έμαθε για τον θάνατο του συναδέλφου του στο ΕΚΑΒ Καρπενησίου στις 10 Φεβρουαρίου ήταν ένα μεγάλο γιατί.
Γιατί ο συνάδελφός του αφού έπεσε με την μηχανή που οδηγούσε σε γκρεμό στον Προυσό της Ευρυτανίας λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα κάλεσε πρώτα τη σύζυγό του; Γιατί δεν κάλεσε το 112 προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες να εντοπίσουν τη θέση του και να συνδράμουν άμεσα στη διάσωση του; Αντ’ αυτού μέσα στο σκοτάδι, μη μπορώντας να εξηγήσει την ακριβή θέση στη σύζυγό του, εντοπίστηκε τελικά μετά από σχεδόν εφτά ώρες κατόπιν μεγάλης κινητοποίησης της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής και άλλων υπηρεσιών. Όταν εντοπίστηκε το πρωί της 10ης Φεβρουαρίου, είχε αφήσει ήδη την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 46 ετών.
Αυτό το περιστατικό τριγυρνάει έκτοτε στο μυαλό του κ. Γ. Σφήκα ο οποίος εργάζεται στο ΕΚΑΒ Λάρισας ως διασώστης για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Εξηγεί στη larissanet πώς το 112 είναι ένας σημαντικός αριθμός εκτάκτου ανάγκης που χάρη στην τεχνολογία γεωεντοπισμού και στη δυνατότητα ενημέρωσης ταυτοχρόνως όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, κερδίζεται χρόνος που είναι πολύτιμος όταν η ζωή ενός ανθρώπου βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.
Η τραγική ειρωνεία είναι πως μια μέρα μετά το τραγικό συμβάν με τον συνάδελφo του κ. Σφήκα, το 112 “γιόρταζε” την ίδρυσή του. Ωστόσο αν και στην Ελλάδα ο τριψήφιος αριθμός έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια κυρίως για την ενημέρωση των πολιτών μέσω μηνύματος στα κινητά όταν επίκειται μια σοβαρή φυσική κατάσταση για παράδειγμα, πλημμύρες ή φωτιές, η άλλη του χρήση, αυτή του αριθμού εκτάκτου ανάγκης για τους πολίτες σε κίνδυνο, δεν είναι αρκετά διαδεδομένη όπως μας λέει ο κ. Σφήκας ακόμα και για το ίδιο το προσωπικό του ΕΚΑΒ.
Η ιστορία ενός αριθμού
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο Ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης «112» είναι ένας τηλεφωνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιείται για άμεση επικοινωνία επί 24ώρου βάσεως με τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (αστυνομία, ΕΚΑΒ, πυροσβεστική).
Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1991 και από το 1998 η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνει τα κράτη-μέλη της να παρέχουν κλήση του «112» από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο και από τηλεφωνικό θάλαμο χωρίς τηλεφωνική χρέωση. Οι Ευρωπαίοι πολίτες από οποιαδήποτε χώρα της ευρύτερης Ευρώπης καλούν τον πανευρωπαϊκό αριθμό «112» προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τις αρμόδιες τοπικές αρχές για να ζητήσουν βοήθεια. Για τα GSM δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ο αριθμός «112» είναι κοινός σε όλες τις χώρες της υφηλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών ανακήρυξαν την 11η Φεβρουαρίου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112», καθώς ο αριθμός 112 σχηματίζεται από τη συγκεκριμένη ημερομηνία (11/2).
Στην Ελλάδα, από τις αρχές του 2019 ξεκίνησαν οι δοκιμαστικές λειτουργίες του, ενώ από τον Ιανουάριο του 2020 κατέστησαν δυνατές και τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία οι δυνατότητες χρήσης του αριθμού από τους πολίτες αλλά και η ενημέρωσή τους.
Συγκεκριμένα για την περίπτωση χρήσης που εξετάζουμε υπάρχει η δυνατότητα κλήσης χωρίς χρέωση, επί 24 ώρες τη μέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα, από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, ακόμη και χωρίς κάρτα SIM, καθώς και από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα ειδοποίησης των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης και με αποστολή μηνυμάτων SMS και MMS, αλλά και με email και fax. Η λειτουργία του αριθμού είναι εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας, ενώ αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το 112 πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων.Η απάντηση δίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους χειριστές στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά ενώ ο εντοπισμός της θέσης του καλούντος γίνεται αυτόματα, αμέσως μόλις απαντήσει ο χειριστής.
Πώς όμως δουλεύει το 112 στην πράξη;
Στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας συναντάμε τον διασώστη – διαβιβαστή κ. Χάρη Γκαραμπέρη. Εκείνη τη στιγμή ενημερώνει μια ομάδα σπουδαστών του ΙΕΚ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας που εκπαιδεύονται στο επάγγελμα του διασώστη. Είναι μια από τις υπηρεσίες που παρέχει το προσωπικό του ΕΚΑΒ και μάλιστα αφιλοκερδώς όπως μας λέει ο κ. Γκαραμπέρης θέλοντας να τονίσει το ρόλο της επιμόρφωσης των πολιτών από το προσωπικό του ΕΚΑΒ σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών.
Ο κ. Γκαραμπέρης επ’ αφορμής της συνάντησής μας, τονίζει τον σημαντικό ρόλο του διασώστη ο οποίος από η στιγμή που θα δεχτεί την κλήση του ΕΚΑΒ θα μεταβεί στο σημείο και θα ‘χει την πλήρη ευθύνη μεταφοράς του τραυματία με ασφάλεια στο νοσοκομείο.
Την κλήση στο ΕΚΑΒ την αναλαμβάνουν οι υπάλληλοι του τηλεφωνικού κέντρου οι οποίοι και ενημερώνουν τους συναδέλφους τους. Στο ίδιο τηλεφωνικό κέντρο βρίσκεται και η βάση για το 112. Ο κ. Γκαραμπέρης μας εξηγεί στον υπολογιστή που έχει μπροστά του πώς το κεντρικό τηλεφωνικό κέντρο στην Αθήνα που δέχεται την κλήση, συμπληρώνει τα στοιχεία του καλούντα και αναλόγως την περίπτωση ενημερώνει τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Τότε στον υπολογιστή εμφανίζεται η υπόθεση που καλείται να διαχειριστεί το ΕΚΑΒ και ταυτόχρονα φαίνεται και η θέση του ανθρώπου που κάλεσε για βοήθεια.
Πρόσφατα όπως μας αναφέρει ο κ. Σφήκας σε ορεινή περιοχής της Καρδίτσας, κάποιος βγήκε με το αυτοκίνητό του εκτός δρόμου, σε ένα γκρεμό. Κάλεσε το 112 και στο σημείο μετέβησαν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες για να βοηθήσουν έχοντας τις ακριβείς συντεταγμένες.
«Να το έχουν πάντα στο νου τους»
Τη σημασία του 112 επισημαίνει επίσης ο γιατρός και διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Σταμνάς. Λόγω της τεχνολογικής υποδομής που επιτρέπει στις υπηρεσίες να εντοπίσουν το ακριβές σημείο του καλούντα η γνώση του τριψήφιου αριθμού είναι άκρως σημαντική όπως αναφέρει ο διευθυντής του ΕΚΑΒ.
“Είναι βασικό το 112 και πρέπει να το έχουν πάντα στο νου τους οι πολίτες” δηλώνει ο κ. Σταμνάς και τονίζει τη σημαντική συνδρομή των συναδέλφων του στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών μέσα σε μια δύσκολη χρονιά στη Θεσσαλία με πυρκαγιές, πλημμύρες αλλά και το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.
“Το προσωπικό του ΕΚΑΒ αγωνίστηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες και ανταποκρίθηκαν σε όλες. Είχαμε βέβαια βοήθεια και από άλλα παραρτήματα. Συνεργαστήκαμε και μπορέσαμε και ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες” αναφέρει.
Να μην γίνεται κατάχρηση
Έξω από το κέντρο του ΕΚΑΒ, λίγα μέτρα δίπλα από την είσοδο του Πανεπιστημιακού, βρίσκονται παρκαρισμένα τα ασθενοφόρα που χρησιμοποιούν οι συνάδελφοι του κ. Σφήκα και στις περιπτώσεις που θα χρειαστούν να επέμβουν μετά από κλήση στο 112. Εκεί βρισκόμαστε όταν ο πολύπειρος διασώστης επισημαίνει ακόμα μια φορά τη σημασία του τριψήφιου αριθμού και στέλνει ένα τελευταίο μήνυμα πως την ίδια στιγμή οι πολίτες πρέπει να το χρησιμοποιούν μόνο για έκτακτη ανάγκη.
«Το 112 το καλούμε μόνο για έκτακτες συνθήκες και όχι για οποιαδήποτε βοήθεια όπως το 166. Σαν πολίτες πρέπει να προφυλάσσουμε το 112, γιατί ήδη έχει αρχίσει να γίνεται κατάχρηση”.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο πρώτων βοηθειών στους εθελοντές του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αλλά και σε απλούς πολίτες οι οποίοι παρακολούθησαν το 5ωρο αυτό επιμορφωτικό σεμινάριο του Τμήματος Εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ Νάξου σχετικά με την παροχή πρώτων βοηθειών σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις αλλά και την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, την γνωστή ΚΑΡΠΑ, με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.
Η παρουσίαση υλοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης», από τα στελέχη του τμήματος εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ Νάξου, κ.κ. Παναγιώτη Ανδρώνη και Δημήτρη Σιδερή.
Πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση
Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε τόσο θεωρητική, όσο και πρακτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην ΚΑΡΠΑ και στη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.
Αναλύθηκαν επίσης οι τρόποι απελευθέρωσης του αεραγωγού, η αντιμετώπιση της πνιγμονής από ξένο σώμα και η τοποθέτηση του πάσχοντα σε πλάγια θέση ασφάλειας.
Ο φόβος για παροχή πρώτων βοηθειών
Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι πολίτες, που διστάζουν ακόμη και σήμερα, να προσφέρουν άμεσα πρώτες βοήθειες φοβούμενοι νομικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία καλύπτεται νομικά το άτομο το οποίο σε ένα τυχαίο περαστικό και χωρίς να είναι γιατρός, διασώστης ή άλλος επαγγελματίας υγείας, εφαρμόζει Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), σε ένα άτομο που υπέστη καρδιακή ανακοπή, αφού το ύψιστο αγαθό που χρήζει προστασίας στην έννομη τάξη, είναι η ζωή και η υγεία. Σύμφωνα με το άρθρο 307 του Ποινικού Κώδικα «Όποιος παραλείπει να σώσει άλλον από κίνδυνο ζωής, αν και μπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο της δικής του ζωής ή υγείας, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή».
Έτσι ένα άτομο, μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε πάσχοντα σε ένδειξη καλής θέλησης και δεν διώκεται ποινικά, επειδή προσέφερε τις πρώτες βοήθειες με ή χωρίς χρήση εξωτερικού απινιδωτή σε θύμα ανακοπής χωρίς να είναι πιστοποιημένος ανανήπτης
Στους συμμετέχοντες θα δοθούν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).
Ευχαριστίες
Το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ Νάξου ευχαριστεί τον κ. Γιάννη Μαράκη για τη δωρεά του εκπαιδευτικού απινιδωτή προς το τμήμα, τον κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο για την βοήθεια του στην υλοποίηση του προγράμματος αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την παραχώρηση του αμφιθεάτρου «Ιάκωβος Καμπανέλλης» για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου.
Υποχρεωτική η εγκατάσταση Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών
Να σημειωθεί ότι, βάση της εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας με αρ. πρωτοκόλλου Υ4α\οικ 22.8.2007 είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές επιχειρήσεις ή οργανισμούς, όπου συχνάζει μεγάλος αριθμός προσώπων, όπως:
• Αεροδρόμια, Λιμάνια
•Υπουργεία, Δικαστήρια, Σωφρονιστικά Καταστήματα, Κοινοβούλιο και λοιπές Δημόσιες Υπηρεσίες
• Αεροπλάνα, Πλοία
• Αθλητικές Εγκαταστάσεις
• Ξενοδοχεία, Σχολεία
• Εμπορικά κέντρα, Σταθμοί λεωφορείων
• Σιδηροδρομικοί σταθμοί και οποιοσδήποτε άλλος χώρος, όπου η άμεση πρόσβαση ιατρικής βοήθειας και απαραίτητου συνοδού εξοπλισμού είναι δυσχερής ή αδύνατη.
Η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης του προσωπικού του Δήμου Λαρισαίων στην παροχή πρώτων βοηθειών, η αποτελεσματικότερη ρύθμιση της κυκλοφορίας, η κάλυψη των αναγκών του προσωπικού ΕΚΑΒ Θεσσαλίας για θέσεις-σταθμούς σε σημεία της πόλης, ήταν ορισμένα από τα θέματα, που τέθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης του Δημάρχου Λαρισαίων με κλιμάκιο του ΕΚΑΒ & ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, κ.Νίκο Παπαευσταθίου.
Να σημειωθεί, ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία διεξαγωγής ειδικής άσκησης στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ενώ εκτός από τον κ. Παπαευσταθίου, μετείχαν ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Σταμνάς και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, κ. Ιωάννης Γούλας.
Σε ιδιαίτερα φορτισμένο και συγκινητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης η τελετή παράδοσης ενός ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ Πιερίας, δωρεά της κα Ειρήνης Παμπέρη Παρασκευοπούλου στη μνήμη του άνδρα της και του γιου της Άκη.
Ο συγκινητικός λόγος της κα Ειρήνης που δώρισε το ασθενοφόρο από χρήματα του κράτους. Συγκεκριμένα το ελληνικό κράτος έδωσε 15 στρέμματά στην οικογένεια ως ανταπόδοση για την ηρωικό πατέρα της που πέθανε στην τελευταία μάχη τον Φεβρουάριο του 1941 στο Τεπελένι. Όταν έγινε αναγκαστική απαλλοτρίωση για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου τα χρήματα έμειναν στην τράπεζα και δόθηκαν για την αγορά του ασθενοφόρου.
Τα ασθενοφόρα πρέπει να παίρνουν μεγάλους σε ηλικία όχι νέα παιδιά” είπε χαρακτηριστικά ενώ την ώρα που έβλεπε το ασθενοφόρο είπε “νομίζω πως θα βγει ο Άκης μου” ραγίζοντας καρδιές.
Η σπουδαία αυτή χειρονομία θα βοηθήσει σημαντικά το έργο των πληρωμάτων ασθενοφόρων που επιτελούν το έργο τους κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΕΚΑΒ Πιερίας δεν έχει πάρει νέο όχημα από την Πολιτεία από το 2004!
Πέντε ασθενοφόρα, μαζί με το σημερινό έχουν γίνει δωρεά από συμπολίτες μας και με αυτά ουσιαστικά λειτουργεί το ΕΚΑΒ.
Το ευχαριστήριο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Πιερίας
Εκ μέρους όλων των εργαζομένων στο Ε.Κ.Α.Β. Πιερίας, θέλουμε να αγκαλιάσουμε τη συγκινητική προσφορά της κ. Ειρήνης Παμπέρη Παρασκευοπούλου και να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες για τη δωρεά ενός σύγχρονου ολοκαίνουργιου ασθενοφόρου, το οποίο από σήμερα αναβαθμίζει όχι μόνο το στόλο μας, άλλα και την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε όλους τους πολίτες του νομού.
Για ακόμη μία φορά οφείλουμε να αναφέρουμε πόσο ανεκτίμητη βοήθεια είναι η προσφορά από ιδιώτες σε ασθενοφόρα οχήματα, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οτιδήποτε άλλο θα έπρεπε να φροντίζει το κράτος και οι αιρετοί εκπρόσωποι του λαού.
Η αξιέπαινη και τεράστια προσφορά της κ. Ειρήνης μας δίνει κίνητρο και δύναμη να είμαστε πάντα δίπλα σε όλους τους πολίτες του νομού Πιερίας, στις δύσκολες στιγμές που θα χρειαστούν άμεση βοήθεια, παρόλο που ο κρατικός μηχανισμός σκοντάφτει ακόμη και στα αυτονόητα μη μπορώντας να καλύψει τις απολύτως βασικές ανάγκες.
Η ανιδιοτελής προσφορά της κ. Ειρήνης αποτελεί πράξη υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας και αμέριστης αλληλεγγύης προς το έργο των διασωστών.
Η κ. Ειρήνη Παμπέρη Παρασκευοπούλου αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση και υπενθυμίζει σε όλους μας τη σημασία της προσφοράς και της αλληλεγγύης.