Οι αριθμοί αποκαλύπτουν με σοκαριστικό τρόπο την μεθοδική απογύμνωση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη, όπως τις θυμίζει η ΠΟΕΔΗΝ, καυτηριάζοντας τις απατηλές εξαγγελίες για 6.500 προσλήψεις το 2024, για τις οποίες λέει ότι θα πρέπει να αναμένονται το μακρινό 2028 ή 2029. Ταυτόχρονα, καθώς αφορούν και τους ήδη 20.000 συμβασιούχους εργαζόμενους, δεν πρόκειται για πραγματική αύξηση προσωπικού, αλλά για αλλαγή εργασιακής σχέσης υφιστάμενων εργαζόμενων.
Το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο εκλεκτός του για το υπουργείο Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλούσαν για προκήρυξη 4.000 θέσεων στα νοσοκομεία της χώρας, πριν καν ενσκήψει η πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό που ακολούθησε, ακόμη παλεύει να το «σκεπάσει» το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου. Πάνω από 37.000 νεκροί στη χώρα μας, με αναλογία 3.618 νεκρών ανά εκατομμύριο στην Ελλάδα όταν στο σύνολο της ΕΕ ήταν 2.766, απουσία κάθε ευθείας ενίσχυσης του ΕΣΥ με προσωπικό, χιλιάδες να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, εφοπλιστές να δωρίζουν αναπνευστήρες για τους οποίους δεν υπήρχε προσωπικό, νοσοκομεία που κατέρρεαν ακόμη και τα δίκτυα παροχής οξυγόνου, πολλά ακόμη. Αυτές οι 4.000 θέσεις ακόμη δεν έχουν γίνει πράξη και δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν ούτε φέτος (παραμένουν στο στάδιο έκδοσης προσωρινών αποτελεσμάτων).
Το 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανεξελέγη και αυτή τη φορά τοποθέτησε στην Υγεία τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που μαζί με την αναπληρώτρια Ειρήνη Αγαπηδάκη η πρώτη μέριμνά τους ήταν να διαλύσουν τελείως την Πρωτοβάθμια Υγεία τοποθετώντας προσωπικούς γιατρούς απλούς πτυχιούχους χωρίς εμπειρία. Για προσλήψεις γιατρών και προσωπικού που να μπορούν να παράσχουν υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, ούτε λόγος. Οι 4.000 προσλήψεις του 2019 ακόμη αγνοούνται και κάθε χρόνο οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις συνεχίζουν να απογυμνώνουν τα νοσοκομεία.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, «τον φετινό το χειμώνα, περίοδο που πάντα η ζήτηση σε υπηρεσίες πάντα αυξάνεται κατά πολύ στα νοσοκομεία λόγω των ιώσεων, θα επιχειρούμε με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι. Έχουμε κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και των χαμηλών μισθών. Δεν είναι ελκυστικός προορισμός για εργασία πια το ΕΣΥ. Οι υγειονομικοί, ειδικά αυτοί με αυξημένα προσόντα, προτιμούν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό».
Παρέθεσε παράλληλα και αριθμούς:
- Έφυγαν 200 μόνιμοι νοσηλευτές προκειμένου να απασχοληθούν ως ωρομίσθιοι σχολικοί νοσηλευτές
- Κάθε μήνα αποχωρούν 200-300 εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία, κατά συνέπεια ως το 2028-2029 θα έχουν αποχωρήσει πάνω από 10.000, ενώ θα «αναμένονται» οι 6.500
«Πως θα αντέξουμε; Εάν δεν γίνει κάτι θα κλείσουν σημαντικές λειτουργικές δομές των νοσοκομείων, τα περισσότερα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε κέντρα διακομιδών, θα αυξηθούν ράντζα και λίστες αναμονής για τα χειρουργεία, θα ενταθεί η ταλαιπωρία στα επείγοντα και φυσικά θα κινδυνεύουν ζωές ασθενών», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου