Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), θεωρεί θετική την εξαγγελία του πρωθυπουργού για 6.500 προσλήψεις στην Υγεία, ωστόσο, εξηγεί για ποιους λόγους οι εξαγγελθείσες προσλήψεις, αφενός θα αργήσουν χρόνια, αφετέρου, δεν επαρκούν, ενώ αναφέρει σημαντικές δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις του συστήματος, που τις χαρακτηρίζει «Αδιέξοδες Πολιτικές» που οδηγούν στη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
«Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ο προγραμματισμός των προσλήψεων στο δημόσιο για το 2024 και σύμφωνα με όσα είπε ο Πρωθυπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον συνολικό αριθμό οι 6.500 αφορούν τη Δημόσια Υγεία.
Εμείς δεν υποτιμάμε και τη μία πρόσληψη στα νοσοκομεία. Μπορεί να σώσει ζωές. Όμως, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής στις εξαγγελίες», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος και εξηγεί:
«Τον χειμώνα, η ζήτηση σε υπηρεσίες πάντα αυξάνεται κατά πολύ στα νοσοκομεία λόγω των ιώσεων. Φέτος, θα επιχειρούμε με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι. Έχουμε κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών, λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και των χαμηλών μισθών.
Δεν είναι ελκυστικός προορισμός για δουλειά πια το ΕΣΥ. Προτιμούν οι υγειονομικοί ειδικά με προσόντα να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό.
Μόνο 200 νοσηλευτές χάσαμε εφέτος για να πάνε να δουλέψουν ως σχολικοί νοσηλευτές. Άφησαν μόνιμη δουλειά για να δουλέψουν ως ωρομίσθιοι λόγω συνθηκών εργασίας. Αυτό τα λέει όλα.
Οι 6.500 προσλήψεις που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ως προγραμματισμό για το 2024 με τους ρυθμούς του ΑΣΕΠ θα πιάσουν δουλειά στα νοσοκομεία το 2028 με 2029.
Να θυμίσουμε ότι η προκήρυξη των 4.000 θέσεων που εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό υγείας κ. Κικίλια, το 2019, δεν ολοκληρώθηκε ακόμη και τώρα, τέλος του 2023. Βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων.
Ακόμη δεν φόρεσαν οι επιτυχόντες άσπρη μπλούζα!
Μια χαρά βολεύουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις οι καθυστερήσεις του ΑΣΕΠ. Ανακοινώνουν, επικοινωνιακά, προσλήψεις και γλυτώνουν το κόστος για πέντε – έξι χρόνια.
Κάθε μήνα, αποχωρούν από το ΕΣΥ 200 με 300 εργαζόμενοι. Μέχρι, λοιπόν, να ολοκληρωθεί η νέα προκήρυξη των 6.500 θέσεων, θα έχουν αποχωρήσει πάνω από 10.000 υγειονομικοί. Πώς θα αντέξουμε;
Εάν δεν γίνει κάτι, θα κλείσουν σημαντικές λειτουργίες των νοσοκομείων, περισσότερα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε κέντρα διακομιδών, θα αυξηθούν ράντζα και λίστες αναμονής για χειρουργεία, η ταλαιπωρία στα επείγοντα, θα κινδυνεύουν ζωές ασθενών.
Στη νέα προκήρυξη, θα συμμετάσχουν και 20.000 συμβασιούχοι, ήδη εργαζόμενοι στα νοσοκομεία με αυξημένη μοριοδότηση. Οι επιτυχόντες του νέου διαγωνισμού των 6.500 που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό θα είναι κυρίως συμβασιούχοι, επικουρικό προσωπικό που ήδη εργάζεται.
Πώς λοιπόν θα ενισχυθεί το ΕΣΥ αφού αρνείται η κυβέρνηση να μονιμοποιήσει με νομοθετική ρύθμιση όλους τους συμβασιούχους;
Νέους επικουρικούς δεν προσλαμβάνουν, παρ’ ότι υπάρχουν ενεργείς πίνακες κατάταξης υποψηφίων για δημοσιονομικούς λόγους. Αδιέξοδες Πολιτικές που οδηγούν στη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Τι χρειάζεται;
Κάθε έτος:
· προγραμματισμός προσλήψεων, που να καλύπτει αποχωρήσεις και μέρος των κενών οργανικών θέσεων,
· επίσπευση του χρόνου επεξεργασίας και έκδοσης των αποτελεσμάτων των προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ,
· μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με νομοθετική ρύθμιση,
· γενναία αύξηση μισθών και κινήτρων,
· βελτίωση των συνθηκών εργασίας εάν θέλουμε να ανακόψουμε το κύμα φυγής προς το εξωτερικό και τον ιδιωτικό τομέα,
· όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.
Εάν πάμε έτσι, όσες εξαγγελίες προσωπικού και να γίνουν, το ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων στο τέλος της ημέρας θα είναι αρνητικό με μεγάλους χαμένους τους ασθενείς. Και όπου θα υποχωρεί ο δημόσιος τομέας υγείας, τα κενά θα καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα και ο πολίτης θα βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου