Ενόψει της συζήτησης στη Βουλή νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απέστειλε έγγραφο στον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας του να ανακαλέσει δύο διατάξεις οι οποίες αποτελούν κατάφορη αδικία προς δύο κατηγορίες γιατρών: Τους γιατρούς Εργασίας στους οποίους ουσιαστικά αφαιρεί τα εργασιακά τους δικαιώματα και τους γιατρούς που συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση, στους οποίους απαιτεί εισφορές ασφάλισης ΕΦΚΑ και …εφάπαξ (το οποίο έχουν ήδη λάβει)!
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο έγγραφο, που απέστειλαν εκ μέρους του Δ.Σ. του ΠΙΣ, οι κ.κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και Δημήτρης Βαρνάβας, «η άσκηση της ιατρικής επιστήμης τον 21ο αιώνα, πέρα από το πτυχίο Ιατρικής συνοδεύεται από την ειδίκευση, την απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας, συστηματικό μόχθο για τη διατήρηση της επιστημονικής ιατρικής γνώσης στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο και τις σύγχρονες εξελίξεις.
Η Ιατρική της Εργασίας έχει θεσμοθετηθεί ως χωριστή ιατρική ειδικότητα από τον προηγούμενο αιώνα στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες και με χαρακτηριστική υστέρηση στην χώρα μας. Η πρώτη κλινική Ιατρικής της Εργασίας στην Ιταλία ιδρύθηκε το 1904. Επιστημονικά πεδία της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας περιλαμβάνουν εξειδικευμένα πεδία όπως ενδεικτικά η Βιομηχανική Τοξικολογία, η Εργονομία κ.ά. φωτίζοντας την συνθετότητα της επιστημονικής προσέγγισης του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος».
Το iEidiseis ζήτησε την άποψη της Ευγενίας Πανταζή, η οποία είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος.
Η κυρία Πανταζή σχολιάζει ότι «το άρθρο 30, παρά τις αναφερόμενες ως νομοτεχνικές βελτιώσεις, είναι ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της κατάργησης της μοναδικής ιατρικής ειδικότητας που ασχολείται με την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Είναι ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της κατάργησης της ουσιαστικής προστασίας της υγείας στην εργασία. Μέσω του άρθρου εισάγεται για πρώτη φορά «η γνωμοδότηση για απόκτηση και άσκηση μιας ιατρικής ειδικότητας από φορέα που δεν έχει σχέση με την Ιατρική».
Επί της ουσίας, μέσω του άρθρου αυτού, εκπρόσωποι επιχειρήσεων θα καθορίζουν «από ποιους γιατρούς θα ασκείται μια ιατρική ειδικότητα στις επιχειρήσεις τους»! Επιπλέον, μέσω του άρθρου οροθετούνται οι αρμοδιότητες του Ιατρού Εργασίας ως «ανάχωμα στα εργατικά ατυχήματα και να μην ενταθούν οι επαγγελματικοί κίνδυνοι και ασθένειες». Ξεκάθαρα δεν είναι βελτιωμένο το άρθρο 30, αντίθετα επί της ουσίας ΚΑΤΑΡΓΕΙ την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας και μεταβάλλει επί τα χείρω την προστασία της Υγείας των εργαζομένων».
Το άρθρο 30 αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Σ.Υ.Α. Ε.) και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), δύναται να ορίζονται κατηγορίες ιατρών, οι οποίοι μπορούν να ασκούν καθήκοντα Ιατρού Εργασίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου