Η δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στην Κορώνη είναι κορυφαίο ζήτημα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στην ευρύτερη περιοχή. Αν υπήρχε, θα είχαν σωθεί άνθρωποι που έχουν φύγει από τη ζωή αβοήθητοι, χωρίς την φροντίδα των πρώτων βοηθειών την οποία δικαιούται ένας πολίτης, λένε στην “Ε” ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης Παναγιώτης Μαργιάννης και ο Μπάμπης Γαϊτάνης, μέλος του συλλόγου, οι οποίοι έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα από την έλλειψη αυτής της σημαντικής δομής.
Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κορώνης πρωτοστατεί στην προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας για τη δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ - δομής παροχής πρώτων βοηθειών όλο το 24ωρο στην περιοχή
Ειδικότερα, όπως μας ενημερώνουν, “έχουμε βιώσει στο πετσί μας την αδικία από τη μη ύπαρξη υγειονομικής δομής, που θα μπορούσε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στα αδέλφια μας”.
Ο Μπάμπης έχασε τον αδελφό του Νίκο πριν από κάποιους μήνες, αβοήθητο και αυτή η απώλεια επανέφερε στην επικαιρότητα και σήμανε κινητοποίηση στην τοπική κοινωνία για το θέμα του σταθμού ΕΚΑΒ.
Ο Παναγιώτης έζησε μια χρόνια οδυνηρή εμπειρία, καθώς από τροχαίο ατύχημα που είχε ο αδελφός του Χρήστος στα 25 του χρόνια, έμεινε σε άγρυπνο κώμα 26 χρόνια, πριν φύγει από τη ζωή.
“Θέλουμε μία δομή, έναν σταθμό του ΕΚΑΒ στην Κορώνη, που να μπορεί να προσφέρει πρώτες βοήθειες εκείνη την ώρα, μια κινητή μονάδα διακομιδής με γιατρό, διασώστη”, επισημαίνει ο Π. Μαργιάννης κι εξηγεί: “Ο χρόνος μηδενίζεται για την παροχή άμεσης βοήθειας. Οταν ο χρόνος είναι 2 ώρες να έρθεις στην Καλαμάτα, οι ελπίδες είναι ελάχιστες”.
Συμπληρώνει ότι “κάθε φορά που γίνεται κάτι τραγικό, όπως όταν έφυγε ο Νίκος, όπως το περιστατικό που έγινε στην Κω που είχαμε διακομιδή στην καρότσα αγροτικού, εμείς αυτό το έχουμε δει και ξαναδεί”.
Ο Μπ. Γαϊτάνης διευκρινίζει ότι “αν τα παιδιά στο πρόσφατο σοβαρό περιστατικό με το πατίνι ήταν στην Κορώνη, μετά από πόση ώρα θα πήγαιναν στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας; Θέλει πάνω από 2,5 ώρες από την ώρα που θα ειδοποιηθεί το ασθενοφόρο”.
“ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ”
Ο Π. Μαργιάννης ξεκαθαρίζει πως “το πρόβλημα αυτό δεν είναι απλώς μια υγειονομική τρύπα στη ΝΑ Πυλία, δεν έχουμε τίποτα”. “Είναι το απόλυτο υγειονομικό κενό”, συμπληρώνει ο Μπ. Γαϊτάνης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης ενημερώνει ότι ως Κορωναίοι κι εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας έχουν τη στήριξη άλλων 25 συλλόγων από την επιχειρηματικότητα της Πελοποννήσου, που το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν 50.
Εξηγεί πως “για μας δεν υπάρχει η λέξη διεκδίκηση, υπάρχει το αυτονόητο” και κάνει λόγο για υγειονομική δομή σε κάθε έδρα καποδιστριακού δήμου σε 24ωρη βάση.
Για την ίδρυση σταθμού του ΕΚΑΒ επισημαίνει ότι “η Κορώνη είναι το πιο κατάλληλο σημείο, γεωγραφικά, πληθυσμιακά, επιχειρηματικά. Υπάρχει το κτήριο ‘Πανόραμα”, είναι έτοιμο, ο Δήμος Πύλου - Νέστορος θα το ανακαινίσει άμεσα. Και υπάρχει ενδιαφέρον για δωρεά, που καλύπτει την αγορά ασθενοφόρου - κινητής μονάδας”.
Ο Μπ. Γαϊτάνης παρατηρεί πως “στην περιοχή υπάρχουν πεντάστερα ξενοδοχεία. Δεν μπορείς να έχεις πεντάστερο, αν δεν έχεις Κ.Υ. ή ΕΚΑΒ μέσα σε ένα τέταρτο”.
Η προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος έχει ξεκινήσει από το 2021 από το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου που έγινε στην Κορώνη και όπως σημειώνουν, το πρόβλημα κορυφώθηκε με τον χαμό του Νίκου Γαϊτάνη, οι “υπεύθυνοι άνοιξαν τα αυτιά τους, αναγνώρισαν ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια πλέον”.
Γίνονται πιέσεις θεσμικά, δύο φορές ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης έχει πάει στον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Γιώργο Βαγενά. Εχουν ενημερώσει υπεύθυνα όλους τους βουλευτές και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, όλοι αυτοί γνωρίζουν και περιμένουν τη νέα κυβέρνηση για να προχωρήσουν στις επόμενες ενέργειες.
“ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ”
“Να πάμε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου στο υπουργείο Υγείας και να υπάρξει ενίσχυση του αιτήματος με πίεση και από άλλους συλλόγους με δυναμική της ευρύτερης περιοχής και της Πελοποννήσου, που έχουν αναγνωρίσει την προσπάθειά μας”, δηλώνουν και εξηγούν ότι “από το 2021 δεν έχουμε σταματήσει καθόλου, γιατί η υγεία δεν έχει κομματικό πρόσημο και χρώμα”.
Συνεχίζοντας, ο Μπ. Γαϊτάνης ενημερώνει ότι με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, “5 μέρες την εβδομάδα, για κάποιες ώρες, έχει γιατρό η Κορώνη. Εχουμε μία στις 8 πιθανότητες να πετύχουμε γιατρό. Ενας γιατρός είναι μόνο, ο αγροτικός είναι στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης”
Επισημαίνει ότι “δεν μπορείς να έχεις πολιτισμό, αν δεν έχεις υγεία. Το Α του πολιτισμού είναι η υγεία” και δηλώνει πως “θα είμαστε όλοι κατηγορούμενοι, αν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν λειτουργήσει στην περιοχή μας δομή υγείας που θα προσφέρει πρώτες βοήθειες”.
Για την προβολή του αιτήματος για τον σταθμό του ΕΚΑΒ ο Π. Μαργιάννης έχει δημιουργήσει ένα βιντεάκι, στο οποίο σημειώνει πως “ο χρόνος που απαιτείται για τη διακομιδή ενός σοβαρού περιστατικού, όταν καλείται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καλαμάτας, μπορεί να αποβεί μοιραίος”. Και
η εικόνα δείχνει σημεία, όπου έχουν σημειωθεί τραγικά τροχαία και άλλα δυστυχήματα όπως πνιγμοί στην περιοχή.
Για το προσωπικό του δράμα αναφέρει ότι “το 1993 ο αδελφός μου είχε τροχαίο και διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας στην καρότσα αγροτικού. Αν πήγαινε με κολάρο στην Καλαμάτα, θα ήταν μαζί μας. Εμεινε 26 χρόνια σε άγρυπνο κώμα. Ο Χρήστος πέθανε το 2019. Χτύπησε 25 χρονών κι έμεινε 26 χρόνια στο κρεβάτι”.
Κλείνοντας τη συζήτησή μας, παρατηρούν πως “κουβαλάμε την ιστορία και τον πόνο από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90” και τονίζουν: “Για την υγειονομική δομή της Κορώνης το κράτος πρέπει να συμβαδίσει μαζί μας”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου