Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Υπερβαίνουν εαυτόν για να ανταποκριθούν στα περιστατικά

 

Κατόπιν σχετικής άδειας από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, στην εφημερίδα μίλησε ο υπεύθυνος τού τομέα Σύρου Νίκος Μιχαλίτσης για τις δράσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διασώστες στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Με αφορμή το θάνατο της 63χρονης γυναίκας στην Κω  – η οποία  πριν μερικές μέρες  διακομίσθηκε  σε καρότσα αγροτικού στο Νοσοκομείο του νησιού – αλλά και των  δηλώσεων του προέδρου των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιώργου Μαθιόπουλου,  σε Μέσα πανελλήνιας εμβέλειας, ότι πρόβλημα – λόγω  υποστελέχωσης – αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά, θελήσαμε να διερευνήσουμε τι συμβαίνει στη Σύρο.

Προβλήματα στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου

Ειδικότερα,  ο κ. Μαθιόπουλος, απαντώντας τότε σε σχετική ερώτηση δίχως περιστροφές είχε  υπογραμμίσει πως πρόβλημα υπάρχει: «…στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου». Συγκεκριμένα είχε δηλώσει στο enikos.gr: «Το καλοκαίρι είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα λόγω της τουριστικής περιόδου και της αύξησης του πληθυσμού. Για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο 24 ώρες το 24ώρο, χρειάζονται 10 διασώστες. Σε αυτά τα νησιά έχουν 5, 6 ή 7  διασώστες, με αποτέλεσμα να στέλνουμε από την ηπειρωτική χώρα για να καλύψουν τα κενά» είπε, προσθέτοντας: «Το έχουμε ζητήσει. Το λέμε συνέχεια. Πρέπει να γίνει μόνιμη πρόσληψη ξεχωριστή στο ΑΣΕΠ. Στην προκήρυξη για όλη την χώρα δεν επιλέγουν την τοποθέτηση σε νησιά για μόνιμη πρόσληψη γιατί έχουν θέμα με τη διαμονή. Για να βρουν ένα σπίτι, χρειάζονται όσο είναι ο μισθός τους. Οι διασώστες, που είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν χαμηλότερο μισθό, οπότε δεν επαρκεί. Πρέπει άμεσα να βγει προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό αποκλειστικά για τα νησιά. Αυτή είναι η μόνη λύση» .

Μόλις ένα ασθενοφόρο ανά νησί

Σύμφωνα δε με δηλώσεις του πρόεδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, στο ίδιο Μέσο,  το ΕΚΑΒ επιχειρεί με ένα μόλις ασθενοφόρο σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο.

Από τα τρία ασθενοφόρα μόνο το ένα επιχειρεί

Από την πλευρά του ο κ. Μιχαλίτσης ξεκαθαρίζει ότι στη Σύρο υπάρχουν τρία οχήματα του ΕΚΑΒ, εκ των οποίων μόνο το ένα λειτουργεί σε 24ωρη βάση: «Και κάποιες μέρες, όχι πάντα, δηλαδή μπορεί να βγει 3 ή 4 φορές το μήνα μια πρωινή βάρδια, την ημέρα που υπάρχουν επανεξετάσεις του Νοσοκομείου», λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως αυτό συμβαίνει λόγω της υποστελέχωσης.

Ο ίδιος θεωρεί πολύ δύσκολο έως και αδύνατο να βγουν και τα υπόλοιπα δύο σε βάρδια, αν δεν έρθει κόσμος ώστε  να επανδρωθούν.

Η μέθοδος της «τριας»

Στο εύλογο ερώτημα με ποια κριτήρια επιλέγουν το περιστατικό που θα εξυπηρετήσουν σε περίπτωση που δεχθούν ταυτόχρονα περισσότερες από μία κλήσεις, απαντά: «Έχει συμβεί πάρα πολλές φορές αυτό. Μπορεί να υπάρχει αεροδιακομιδή, να έρχεται περιστατικό με το πλοίο και να υπάρχει κάποιο επείγον στο δρόμο. Αυτό είναι το «τριας», το λεγόμενο, για το οποίο έχει εκπαιδευτεί το πλήρωμα, ώστε να κρίνει ποιο θα εξυπηρετήσει πρώτο. Υπάρχει δηλαδή μάθημα στο ΙΕΚ «Διαλογή Περιστατικών».

Επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης

Ερωτηθείς δε αν ως τομέας Σύρου ζητούν καλύτερη στελέχωση, η απάντηση του δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης: «Εννοείται, δεν το συζητάμε αυτό» λέει, προσθέτοντας: «Τα άτομα που επανδρώνουν αυτή τη στιγμή ο ασθενοφόρο του επίγειου τομέα είναι 6 μόνιμοι υπάλληλοι και 3 επικουρικοί. Δεχόμαστε ενίσχυση από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από άτομα που έρχονται να δουλέψουν εδώ για να καλύψουμε τις ανάγκες του τομέα. Όσον αφορά την πτητική βάση, επανδρώνεται από 4 άτομα συν 1 ακόμη που έρχεται από Αθήνα για ενίσχυση. Αυτοί, συν 2 άτομα στο τηλεφωνικό κέντρο, είναι η δύναμή μας στο νησί».

Όσον αφορά την περίοδο της πανδημίας, τα λόγια του «Δεν θέλω να το θυμάμαι καν» δίνουν το στίγμα του πόσο δύσκολα κατάφεραν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Αυτόνομη μονάδα το ΕΚΑΒ

Ο κ. Μιχαλίτσης, συνεχίζοντας σημειώνει πως ο κόσμος λανθασμένα πιστεύει ότι το ΕΚΑΒ ανήκει στο Νοσοκομείο: «Είναι μια μονάδα αυτόνομη» λέει, και συνεχίζει: «Είναι αυτοδιοικούμενη, δηλαδή έχει το δικό της διευθυντή και δεν έχει καμία σχέση με το Νοσοκομείο. Απλά συνεργαζόμαστε και μας φιλοξενεί στους χώρους του».

Καταλυτική η στήριξη της ΟΝΕΧ

Αναφερόμενος στις δωρεές που γίνονται στο Νοσοκομείο υπογραμμίζει πως το ΕΚΑΒ δεν δικαιούται τίποτα: «Για τη δωρεά της ΟΝΕΧ, είχαμε έρθει σε επικοινωνία με τη διοίκηση, όταν κάναμε κάποια σεμινάρια  και εκπαιδεύαμε  το προσωπικό της Πυροσβεστικής. Είχαμε έρθει σε συνεννόηση με το γιατρό τότε και είχαμε αναφέρει ότι έχουμε κάποιες ελλείψεις, οι οποίες είναι το κάτι έξτρα για να συμβάλλουμε καλύτερα στην αντιμετώπιση του περιστατικού που θα συνοδεύσουμε στο κέντρο. Είναι πάρα πολύ σημαντικά τα μηχανήματα που δώρισε η ΟΝΕΧ. Ειδικά το λαρυγγοσκόπιο, με το οποίο μπορείς να βλέπεις στην οθόνη για τη διασωλήνωση. Από την άλλη, με τον αναλυτή αερίων αίματος μπορείς να κανονίσεις πόσο οξυγόνο θα δώσεις  σον ασθενή κλπ. Είναι πολύ σημαντική η δωρεά. Ευχαριστούμε το Νεώριο γιατί είναι πάντα κοντά μας, σε ότι έχουμε ζητήσει. Ακόμη και φορεία που είχανε σπάσει μας έχει επισκευάσει, πέρα από τα οχήματα και ότι άλλο ζητήσουμε η ανταπόκριση είναι άμεση. Η ΟΝΕΧ είναι το κάτι άλλο» τονίζει.

Ενέργειες 2ο ασθενοφόρο να εξυπηρετεί τα εξιτήρια

Λόγω τού ότι τα ασθενοφόρα ανήκουν στη δύναμη του ΕΚΑΒ, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση διερεύνησης τρόπου εξυπηρέτησης των εξιτηρίων του Νοσοκομείου: «Υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψει περιστατικό διακομιδής κάποιου εξιτηρίου και το ασθενοφόρο να βρίσκεται μακριά» λέει , προσθέτοντας: «Απ’ ότι ξέρω, το Νοσοκομείο έχει ένα οδηγό επικουρικό και προσπαθούμε τώρα με τον διοικητή του και το διοικητή μας, να αναλάβουν τουλάχιστον τα εξιτήρια και τις επανεξετάσεις, ώστε να απελευθερωθεί το όχημα και να είναι μόνο για τα επείγοντα».

Ξαφνιάζει ο αριθμός των διακομιδών

Στο ερώτημα τέλος, πόσα περιστατικά, χρόνια και επείγοντα, – κατά μέσο όρο – εξυπηρετεί το ΕΚΑΒ της Σύρου σε μηνιαία βάση, τα νούμερα που αναφέρει ο κ. Μιχαλίτσης προκαλούν έκπληξη, δεδομένου  ότι ανέρχονται σε 350 με 400: «Μην ξεχνάτε ότι είμαστε το κέντρο των Κυκλάδων και έχουμε το μοναδικό Νοσοκομείο που δέχεται περιστατικά απ’ όλες τις Κυκλάδες. Έχει τις αεροδιακομιδές, τα πλωτά που έρχονται, και τα καράβια. Οπότε όλα τα περιστατικά καταλήγουν εδώ».

logotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου