Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Μίσθωση ιδιωτικού ασθενοφόρου από το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης

 

Στην τελική ευθεία και πιο συγκεκριμένα  στο στάδιο της κατακύρωσης του διαγωνισμού (καθώς βρέθηκαν μειοδότες), βρίσκεται η διαδικασία μίσθωσης ιδιωτικού ασθενοφόρο που θα καλύπτει τις δευτερογενείς μεταφορές (σ.σ. εξιτήρια) στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Θ».

 

Πρόκειται για κάτι που θα «ανακουφίσει τους ΕΚΑΒίτες» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Θ» ο  πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θράκης κ. Σταύρος  Καμπουραντώνης, ο οποίος έκανε λόγο για μια διαδικασία που κράτησε καιρό. Ο ίδιος αναφέρεται, δοθείσης της ευκαιρίας, στο σημερινό status του ΕΚΑΒ στην Ξάνθη, που αποτελείται από 21+5 διασώστες αλλά και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «μικτά πληρώματα».

«ΘΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»


Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος εξήγησε αρχικά ότι «αυτό είναι μια εντολή που έδωσε η κυβέρνηση και ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ώστε να προσπαθήσουν να πάρουν προσωπικό και να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Από την στιγμή που δεν παίρνουν προσωπικό για το ΕΚΑΒ, εξυπακούεται ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις δευτερογενείς μεταφορές, όσο καλή διάθεση και αν έχουμε. Δεν θα αφήσουμε στην άκρη το επείγον περιστατικό, που είναι και ο ρόλος μας, για να εξυπηρετούμε ανθρώπους που πρέπει να φύγουν από τα νοσοκομεία. Εμείς θα θέλαμε να έχουμε προσωπικό. Να έχουμε ένα ΕΚΑΒ δύο ταχυτήτων, ώστε τα επείγοντα περιστατικά να μην έχουν καμία σχέση με τα δευτερογενή και ένα ασθενοφόρο να μπορεί να εξυπηρετεί αυτές τις ανάγκες (τα εξιτήρια). Για αυτό όμως, εξυπακούεται ότι χρειάζεσαι και κόσμο. Στο ΕΚΑΒ Θράκης, είμαστε 126 διασώστες, που θα ανέβουν στο ασθενοφόρο και θα διεκπεραιώσουν περιστατικά. Φυσικά και θα ανακουφιστούν οι συνάδελφοι στην Ξάνθη, διότι ο τομέας του ΕΚΑΒ στον Νομό Ξάνθης, έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ, με φόρτο εργασίας και μεγάλο ρόλο έπαιξε ότι το Νοσοκομείο δεν κάλυπτε κανένα δικό του δευτερογενές περιστατικό. Για αυτό και πολλές φορές, για κάποια περιστατικά δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Πως θα πάει το αθενοφόρο; Η αλήθεια είναι ότι άργησε πάρα πολύ αυτό και όλος ο φόρτος, ειδικά την εποχή του covid, έπεσε στους συναδέλφους στην Ξάνθη».

«ΔΥΟ ΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΣΤΟΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ – 21+5 ΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ – ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ, ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΒΑΡΔΙΕΣ»

Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι «τα ασθενοφόρα στον Νομό Ξάνθης, παραμένουν δύο. Επειδή όμως έχουμε πάει 5 επικουρικούς, το τελευταίο επτάμηνο περίπου (πέραν των 21 μονίμων διασωστών) αυτό όπως αντιλαμβάνεστε μας δίνει μια μεγαλύτερη άνεση, για να μπορέσουν να ξεκουραστούν και οι συνάδελφοι στην Ξάνθη. Έχουμε εξασφαλίσει τα 2 ασθενοφόρα επί 24ώρου και σε κάποιες βάρδιες, βγάζουμε και τρίτο ασθενοφόρο, μόνον το πρωί».

 

«ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»

Επιπλέον, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «μικτά πληρώματα» ο κ. Καμπουραντώνης σημειώνει ότι «όταν άκουγα αυτές τις εξαγγελίες για την επάνδρωση του ΕΚΑΒ, δεν μου έρχονταν ότι εγώ θα κάνω πλήρωμα με έναν στρατιώτη ή έναν πυροσβέστη για να αντιμετωπίσω ένα περιστατικό. Σκεφτόμουν ότι θα κάνουν προσλήψεις και θα πάρουν το προσωπικό που απαιτείται για να μπορέσουμε να δουλέψουμε σωστά. Εκείνο που μου ήρθε στο μυαλό κατά αρχήν είναι ότι «απλά θέλουμε να έχουμε ασθενοφόρο στον τόπο και όχι ότι θέλουμε να έχουμε καλύτερη φροντίδα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη». Για αυτό και από όλους τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα, γίνεται συζήτηση. Με το συγκεκριμένο τρόπο, το πρώτο που κάνουν σε εμάς, τους επαγγελματίες υγείας, είναι να μας υποβαθμίζουν. Το δικό μας έργο είναι μια συλλογική δουλειά πληρώματος. Δεν δουλεύει μόνον ένας. Όπως λέει και ο σοφός λαός μας «άλλη η δουλειά του ναύτη και άλλη του καντηλανάφτη». Η Πυροσβεστική έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο και οι άνθρωποί της είναι εξειδικευμένοι επάνω σε συγκεκριμένο. Όπως και ο Στρατός ασχολείται με άλλα θέματα. Προσωπικά έχω πάει μέσα στο στρατόπεδο για να πάρω ένα περιστατικό. Αφού ο Στρατός μπορεί και εξυπηρετεί τέτοιες καταστάσεις, ποιος είναι ο λόγος να καλέσει εμένα; Γιατί και πολλές φορές, πολλά περιστατικά που έχρηζαν διακομιδής σε στρατιωτικό νοσοκομείο, τα πήγαμε εμείς. Δεν ξέρω λοιπόν κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει το «μικτό πλήρωμα». Θα περίμενα προσωπικά να το δούμε λίγο καλύτερα και να πει ο υπουργός πως επειδή αργούν οι διαδικασίες, για να «βάλουμε το Καλοκαίρι  και επειδή δεν έχουμε προσωπικό, μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο». Αν βάλουμε όμως στην σειρά τα «κομμάτια», αυτό είχε ψηφιστεί το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε μείνει ανενεργό και τώρα το έφεραν στην επιφάνεια. Θα μπορούσαν κάλλιστα να βρουν άλλους τρόπους για να μπορέσουν να επανδρώσουν – προσωρινά – το ΕΚΑΒ. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας που χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ σαν ταξί. Ποιος είναι ο λόγος που η κυβέρνηση δεν μπήκε σε μια διαδικασία (όπως έκανε με την πυροσβεστική, την αστυνομία κ.ο.κ.) να βάλει ένα «πρόστιμο» για όποιον χρησιμοποιεί άσκοπα τις υπηρεσίες; Γιατί αν ο κόσμος μπει στην λογική ότι το ασθενοφόρο το καλεί όταν το χρειάζεται πραγματικά, τότε θα το έχει κάποιος που θα το χρειαστεί εκείνη την στιγμή…»

thraki.com.gr

1 σχόλιο:

  1. Δευτερογενείς διακομιδές όλες ;;;;; Και των άνω 30 χλμ ώστε να μην χάνεται ( λέμε τώρα ) κανένα όχημα προνοσοκομειακης ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή