Τι θα κάνουν οι στρατιωτικοί, οι πυροσβέστες και oι υπάλληλοι των ΟΤΑ με τις κυβερνητικές λύσεις-μπαλώματα όταν βρεθούν σε σοβαρό τροχαίο καλοκαιριάτικα σε νησί;
Μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές και προκαλούν αγανάκτηση στην κοινωνία, η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) προβλέπει όχι την άμεση πρόσληψη σωστά εκπαιδευμένων διασωστών, αλλά τη στελέχωση των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), των κέντρων υγείας και των πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας με προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα. Σε περίπτωση μάλιστα που το προσωπικό αυτό δεν επαρκεί θα αποσπώνται… υπάλληλοι κλάδων και ειδικοτήτων οδηγών των οικείων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Με λίγα λόγια η αγαπημένη τακτική του μπαλώματος που έχει ακολουθήσει πιστά η κυβέρνηση στην προηγούμενη θητεία της για την κάλυψη των κενών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται και στο ΕΚΑΒ και προκαλεί αγωνία στους διασώστες που γνωρίζουν πολύ καλά πόσο απαιτητική είναι η δουλειά τους και σε πόσο μεγάλο κίνδυνο μπαίνουν οι ασθενείς όταν το πλήρωμα του ασθενοφόρου δεν είναι σωστά εκπαιδευμένο.
«Εμείς πολεμάμε με τον χρόνο» λένε στο Documento οι διασώστες θέλοντας να επισημάνουν ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί ούτε ένα λεπτό. «Νομίζουν ότι το ΕΚΑΒ θέλει οδηγούς. Δεν θέλει οδηγούς, θέλει ανθρώπους να γνωρίζουν τη δουλειά» εξηγούν οι διασώστες σχολιάζοντας την κίνηση της κυβέρνησης να καλύψει τα κενά με αυτό τον τρόπο, την ώρα που όπως καταγγέλλουν πάνω από 2.000 διασώστες που έχουν τελειώσει τη σχολή του ΕΚΑΒ και οι οποίοι θα μπορούσαν να προσληφθούν έστω και επικουρικά βρίσκονται στην αναμονή.
«Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη» ξεκαθαρίζουν οι διασώστες, καθώς το προσωπικό που θα έρθει να αναλάβει έργο θα έχει μόλις λίγα 24ωρα εκπαίδευσης, ενώ η δική τους διαρκεί περισσότερο από δύο χρόνια.
«Σε ένα περιστατικό αυτός που οδηγεί το ασθενοφόρο κατεβαίνει και είναι διασώστης. Δεν μιλάμε μόνο για έναν παππού που δεν νιώθει καλά, μιλάμε για πολυτραυματίες, μιλάμε για ανακοπές, για βαριά περιστατικά. Πώς θα τα διαχειριστεί ένας άνθρωπος που δεν ξέρει;» διερωτάται ο Φώτης Βύρας, διασώστης, εκπρόσωπος των εργαζομένων ΕΚΑΒ Χίου.
Την εύλογη ανησυχία του εκφράζει και ο υπεύθυνος τομέα του ΕΚΑΒ στην Κω Κώστας Τσάμπης: «Αν συμβεί ένα σοβαρό τροχαίο ή μια ανακοπή, ποια βοήθεια θα έχω από τον κάθε πυροσβέστη ή στρατιώτη;». Μάλιστα, όπως επισημαίνει το μέλος του ΔΣ εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθήνας Θοδωρής Κωνσταντίνου «όλα τα παγκόσμια πρωτόκολλα είναι φτιαγμένα για χρήση τους από δύο διασώστες».
Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο
Η έλλειψη εξειδίκευσης μπορεί να τινάξει την επιχείρηση στον αέρα και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που αντιδρούν οι διασώστες καθώς, όπως όλα δείχνουν, την κρίσιμη στιγμή θα κληθούν να δίνουν
οδηγίες στους ανειδίκευτους συνοδούς τους χάνοντας πολύτιμο χρόνο για την υγεία των ασθενών.
«Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την απόφαση που έχουν πάρει από το υπουργείο γιατί εκτός του ότι είναι πολύ επικίνδυνο για τους πολίτες, είναι επικίνδυνο και για εμάς. Δηλαδή ένας διασώστης για να προσληφθεί στο ΕΚΑΒ χρειαζόταν να έχει πιστοποίηση από το ΙΕΚ ΕΚΑΒ που διαρκεί τέσσερα εξάμηνα και εδώ με αυτή την απόφαση μας λένε ότι σε δύο μέρες μπορούν να βγάλουν διασώστες. Δεν μπορεί να γίνει αυτό πρακτικά. Το πλήρωμα όταν πάει σε ένα περιστατικό δρουν και οι δύο μαζί. Πρέπει και οι δύο μαζί να έχουν γνώσεις πρώτων βοηθειών. Για παράδειγμα, όταν πάμε σε ένα τροχαίο πρέπει να γίνει ακινητοποίηση. Δεν μπορεί να κάνει την ακινητοποίηση του τραυματία μόνος του ένας διασώστης, χρειάζονται και οι δύο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Ρόδου Κυριάκος Τσακαλιός.
«Πάμε 30 χρόνια πίσω, υποβαθμίζεται το ΕΚΑΒ» ξεκαθαρίζει ο Ανδρέας Λεβαντής, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συμβασιούχων Εργαζομένων του ΕΚΑΒ, τονίζοντας: «Νομίζουν ότι το ΕΚΑΒ θέλει οδηγούς. Δεν θέλει οδηγούς, θέλει ανθρώπους να γνωρίζουν τη δουλειά».
Ο ίδιος εξηγεί τη δυσκολία να διαχειριστεί ένα περιστατικό ενώ παράλληλα θα κληθεί να δώσει οδηγίες σε κάποιον που δεν έχει γνώσεις: «Δεν έχεις χρόνο να εξηγείς εκείνη την ώρα. Τι θα του πεις; Κάνε μου ακινητοποίηση, πάρε τη σανίδα, βάλ’ την έτσι. Πάρε τους ιμάντες, δέσ’ τους έτσι. Βάλε το κολάρο. Θα αναγκαστείς λοιπόν να το κάνεις εσύ, οπότε αυτό σημαίνει ότι χάνουμε χρόνο για τον ασθενή».
Αγριες εικόνες στο σημείο ατυχήματος
Παράλληλα, οι διασώστες εκφράζουν την ανησυχία τους και για τον τρόπο που θα αντιδράσει και θα διαχειριστεί το ανεκπαίδευτο πλήρωμα του ΕΚΑΒ τις άγριες εικόνες που καθημερινά αντιμετωπίζουν αλλά και τις σοκαριστικές αντιδράσεις των συγγενών που βρίσκονται συνήθως στο σημείο του ατυχήματος.
«Οταν πηγαίνουμε στο περιστατικό πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις σε δευτερόλεπτα, να ξέρουμε να κρίνουμε σε ποια κατάσταση είναι το περιστατικό και επειδή δρούμε συνέχεια στον δρόμο έχουμε και τον παράγοντα του συγγενή, του φίλου, του γνωστού, οι οποίοι δεν έχουν ψυχραιμία και μας τραβάνε. Φανταστείτε να πρέπει να βρεθεί σε αυτή την κατάσταση ένας πυροσβέστης ή ένας στρατιωτικός που δεν ξέρει πώς πρέπει να κάνει τη διαχείριση του περιστατικού αλλά και τη διαχείριση του κόσμου» τονίζει ο Σταύρος Γιαννακόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, ο οποίος εργάζεται στη Σαντορίνη. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «η λύση έκτακτης ανάγκης είναι να πάρουμε προσωπικό στο ΕΚΑΒ και όχι να μας φέρουν συναδέλφους από άλλες υπηρεσίες».
«Νομίζουν ότι το ΕΚΑΒ θέλει οδηγούς. Δεν θέλει οδηγούς, θέλει ανθρώπους να γνωρίζουν τη δουλειά. Δεν έχεις χρόνο να εξηγείς εκείνη την ώρα. Θα αναγκαστείς λοιπόν να το κάνεις εσύ, οπότε αυτό σημαίνει ότι χάνουμε χρόνο για τον ασθενή»
Δημήτρης Ρώτας πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών «Πρέπει να υπάρχει η νομική κάλυψη των εμπλεκόμενων συναδέλφων που θα διατεθούν να εργαστούν στο ΕΚΑΒ, ώστε να είναι καλυμμένοι αν συμβεί οτιδήποτε. […] πρέπει να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις διασωστών και όχι μόνο για πρώτες βοήθειες, μπορεί να απαιτηθεί να μετακινήσουν κάποιους πολυτραυματίες από ένα τροχαίο ατύχημα»
Νομική κάλυψη για τους στρατιωτικούς
«Είμαστε πάντα δίπλα στους πολίτες για να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) Δημήτρης Ρώτας, ωστόσο, όπως εξηγεί, υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και να δοθούν διευκρινίσεις αναφορικά με τη συμμετοχή στρατιωτικών στα πληρώματα του ΕΚΑΒ: «Το πρώτο βασικό είναι ότι πρέπει να υπάρχει η νομική κάλυψη των εμπλεκόμενων συναδέλφων που θα διατεθούν να εργαστούν στο ΕΚΑΒ, ώστε να είναι καλυμμένοι αν συμβεί οτιδήποτε. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις διασωστών και όχι μόνο για πρώτες βοήθειες, γιατί, παραδείγματος χάρη, μπορεί να απαιτηθεί να μετακινήσουν κάποιους πολυτραυματίες από ένα τροχαίο ατύχημα. Τρίτον, τα στρατιωτικά διπλώματα δεν έχουν αναγνώριση από το υπουργείο Μεταφορών. Θα πρέπει τα εν λόγω διπλώματα επαγγελματικής κατηγορίας να είναι αναγνωρισμένα για να μπορούν να οδηγούν οι συνάδελφοί μας και πολιτικά οχήματα, όπως είναι τα ασθενοφόρα».
«Λύσεις του ποδαριού μέχρι να εκχωρηθεί σε ιδιώτες»
Αντίθετοι στην εγκληματική «επίλυση» του θέματος από την κυβέρνηση δηλώνουν και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.
«Με προχειρότητα και ανευθυνότητα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την αδιαμφισβήτητη ανάγκη μόνιμης στελέχωσης των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, ώστε να μη θρηνούμε ανθρώπους είτε γιατί δεν ήρθε εγκαίρως η πολυπόθητη βοήθεια είτε γιατί “κατέληξαν” με τρόπο απαξιωτικό για την ανθρώπινη ζωή σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων! Η κυβέρνηση μόνο με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Και είναι τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά, ακόμη και θανατηφόρα, που αναγκάζουν την κυβέρνηση να “ασχοληθεί” έστω με την εικόνα εγκατάλειψης του δημόσιου συστήματος Υγείας» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ως ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει: «Θεωρούμε καταρχήν επικίνδυνη τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να κερδίσει “χρόνο” εφευρίσκοντας λύσεις “του ποδαριού” μέχρι να “οργανώσει” και σε αυτό τον τομέα την εκχώρηση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ σε ιδιώτες. Συνεχίζεται ουσιαστικά το σχέδιο διάλυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας! Η σωστή, γρήγορη και εξειδικευμένη άμεση αντιμετώπιση και διακομιδή στο νοσοκομείο των ασθενών που το έχουν ανάγκη δεν είναι δυνατόν να γίνεται από οδηγούς είτε στρατιωτικούς είτε πυροσβέστες είτε οδηγούς βαρέων οχημάτων των δήμων, παρά μόνο από υγειονομικούς κατάλληλα εκπαιδευμένους εργαζόμενους».
——-
«Ολα τα παγκόσμια πρωτόκολλα είναι φτιαγμένα για χρήση τους από δύο διασώστες»
Θοδωρής Κωνσταντίνου Μέλος του ΔΣ εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθήνας
«Αν συμβεί ένα σοβαρό τροχαίο ή μια ανακοπή, ποια βοήθεια θα έχω από τον κάθε πυροσβέστη ή στρατιώτη;»
Κώστας Τσάμπης Υπεύθυνος τομέα του ΕΚΑΒ στην Κω
Πεθαίνοντας στον δρόμο για το νοσοκομείο
Την περασμένη εβδομάδα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην Εύβοια, σύμφωνα με δημοσίευμα του evima.gr, επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Συγκεκριμένα, ένας 76χρονος πέθανε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μαντούδι Εύβοιας γιατί φέρεται να μην υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο. Μπορεί οι συγγενείς να προσπάθησαν να τον σώσουν μεταφέροντάς τον με δικό τους όχημα στο κέντρο υγείας, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν, καθώς στον δρόμο κατέληξε.
Η τραγική λίστα μεγάλωσε ακόμη περισσότερο με μια γυναίκα από τη Λέσβο που βρήκε τραγικό θάνατο ενώ δεν υπήρχε ένα ασθενοφόρο να αναλάβει τη διακομιδή στο νοσοκομείο, όπως καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Βάσης Υγείας Λέσβου του ΚΚΕ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα lesvosnews.net, η γυναίκα είχε χάσει τις αισθήσεις της στην παραλία του Γαβαθά και περίμεναν ασθενοφόρο που ερχόταν από την Καλλονή. Οταν διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Αντίσσας ήταν ήδη αργά και διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Λίγες ώρες μετά τους δύο θανάτους σε Λέσβο και Εύβοια το φως της δημοσιότητας βλέπει και άλλο ένα περιστατικό. Λόγω της υποστελέχωσης, το ΕΚΑΒ δήλωσε αδυναμία να διαχειριστεί επείγον περιστατικό και στην παραλία του Λιμνιώνα στην Εύβοια, ωστόσο ευτυχώς η κατάληξη δεν ήταν τραγική. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς στο evima.gr: «Μεταφέρω ο ίδιος αυτή την ώρα πρώην παίκτη του Πανιωνίου με εγκεφαλικό επεισόδιο στο κέντρο υγείας Ψαχνών μαζί με γιατρό της περιοχής».
Και ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί με «μπαλώματα» να λύσει το πρόβλημα στο ΕΚΑΒ για τις απομακρυσμένες περιοχές, ακόμη μία καταγγελία –όχι όμως από κάποιο νησί της Ελλάδας ή απομακρυσμένη περιοχή αλλά από την Αθήνα– ήρθε για να επιβεβαιώσει την τραγική κατάσταση του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με την καταγγελία, ένας άνθρωπος ηλικίας μόλις 52 ετών άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στο Περιστέρι. Επειτα από καθυστέρηση του ΕΚΑΒ οδηγήθηκε από τους συγγενείς του σε ιδιωτική κλινική όπου εξέπνευσε.
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου