Περιοδεία σε δομές και υπηρεσίες υγείας της Χαλκιδικής πραγματοποίησε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός.
Ο Α. Ξανθός επισκέφθηκε πρώτα το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου και συζήτησε με τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και το νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η πανδημία ανέδειξε το μεγάλο κενό στην ΠΦΥ και στην κοινοτική φροντίδα, γεγονός που επιβάλλει την ενίσχυση και αναβάθμιση των δημόσιων δομών και όχι την απαξίωσή τους προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Ειδικά για τον προσωπικό γιατρό, η εικόνα και από τη Χαλκιδική είναι ότι το κυβερνητικό σχέδιο έχει «βαλτώσει» λόγω μειωμένης διαθεσιμότητας γιατρών, επειδή βασίστηκε στην εμπλοκή των ιδιωτών γιατρών και όχι στη στήριξη και ανάπτυξη των δημόσιων δομών ΠΦΥ (Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ), όπως είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια ο Α. Ξανθός επισκέφθηκε την Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ στον Πολύγυρο, με αφορμή την πρόσφατη αλλαγή του Οργανισμού του ΕΟΠΥΥ που προβλέπει την κατάργηση 14 ΠΕΔΙ σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και την αντίστοιχη της Χαλκιδικής. Αντί δηλαδή για αναβάθμιση της ΠΕΔΙ με τη δημιουργία Τμήματος Φαρμακείου για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας προχώρησαν στην κατάργηση της ΠΕΔΙ και στη μετατροπή της σε απλό Τμήμα, υποβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες της περιοχής.
Τέλος, ο Α. Ξανθός επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Πολυγύρου και συζήτησε με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό τα οξυμμένα προβλήματα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης και τη συνεχή επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, η δραματική υποστελέχωση των νοσοκομείων της επαρχίας, η κόπωση του προσωπικού, οι απαράδεκτες εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες στο δημόσιο σύστημα υγείας και η τάση παραίτησης και φυγής, ιδιαίτερα γιατρών, που οδηγεί σε λειτουργικό black out κρίσιμα τμήματα και κλινικές του ΕΣΥ.
Κοινή διαπίστωση όλων των εργαζομένων είναι ότι το ΕΣΥ, με τις σημερινές συνθήκες εργασίας, αμοιβής, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης, έχει πάψει πλέον να είναι ελκυστικό στους νέους γιατρούς και λοιπούς επιστήμονες υγείας, ειδικά στις περιφερειακές δομές του. Και ότι απαιτείται μια νέα πολιτική κινήτρων για την επαρκή στελέχωση των «άγονων» μονάδων του ΕΣΥ.
Από την πλευρά του, ο Α.Ξανθός τόνισε ότι απέναντι στο δυστοπικό περιβάλλον που επικρατεί στο ΕΣΥ, το οποίο εξαντλεί τις αντοχές υγειονομικών και πολιτών και απέναντι στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ για «λιγότερο Κράτος και περισσότερη αγορά» στην Υγεία, που απαξιώνει τις δημόσιες δομές και διευρύνει τις ανισότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγγυάται:
A. Την αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ, με μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επιστροφή των εργαζομένων που είναι σε αναστολή και 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 3ετίας για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών (ΠΦΥ-κατ’οίκον φροντίδα – Επείγουσα Ιατρική- Διαγνωστικές Εξετάσεις-Αποκατάσταση-Στοματική Υγεία- Σχολική Υγεία – Ιατρική Εργασίας- Δημόσια Υγεία κλπ)
Β. Τη γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ (και όχι την κοροϊδία της αύξησης 10% μόνο στο ιατρικό μισθολόγιο που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο κ.Μητσοτάκης), την ένταξη στα ΒΑΕ, καθώς και μια νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες -νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα «άγονα» τμήματα-κλινικές σε όλη τη χώρα.
Γ. Την ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7% του ΑΕΠ) και της εξάλειψη των υγειονομικών ανισοτήτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου