Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Ένας γιατρός κι ένα ασθενοφόρο ενάντια στο κύμα της γρίπης στην Ζάκυνθο


Εν μέσω έξαρσης των εποχικών ιώσεων με τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ να κατακλύζονται από ασθενείς, η Ζάκυνθος αντιμετωπίζει την επιδημία της γρίπης με μόνο έναν παιδίατρο, ένα ασθενοφόρο για 40.000 κατοίκους και μια σχεδόν... κλειστή εντατική. Τον τελευταίο μήνα τρεις άνθρωποι κατέληξαν στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Ζακύνθου, περιμένοντας μάταια για ένα κρεβάτι στην ΜΕΘ, την ώρα που τα παιδιατρικά περιστατικά εξυπηρετούνται με διακομιδή στα νοσοκομεία της Πάτρας ακόμη και για ένα απλό εξάνθημα.
Παράλληλα, το νησί έχει μείνει με ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα -πέρα από τα επείγοντα περιστατικά- οι ηλικιωμένοι που ζουν στα απομακρυσμένα χωριά να πληρώνουν ταξί, προκειμένου να φτάσουν στον «Άγιο Διονύσιο».
Η κατάσταση αυτή έβγαλε τους κατοίκους στους δρόμους καθώς, όπως λένε, η διαμαρτυρία είναι πλέον η ύστατη λύση για να ακουστεί πως η Ζάκυνθος μένει στη μέση του χειμώνα χωρίς ιατρικές υπηρεσίες. Κάτοικοι της Ζακύνθου μιλούν στο ethnos.gr και περιγράφουν το σκηνικό της ταλαιπωρίας που επικρατεί καθημερινά στο νοσοκομείο της πόλης.
«Στο νοσοκομείο έχει μείνει μόνο ένας παιδίατρος που εξυπηρετεί όλα τα περιστατικά που πηγαίνουν είτε αυτά είναι σοβαρά είτε ένας απλός πυρετός. Ο γιατρός αυτός κάνει και τις εφημερίες. Πολλοί αναγκάζονται να ταξιδεύουν μέχρι την Πάτρα, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Έχουν τύχει περιστατικά και για ένα απλό εξάνθημα να τα στέλνουν στην Πάτρα», καταγγέλλει στο ethnos.gr ο κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Ζακύνθου ενώ τονίζει πως η παιδιατρική κλινική είναι ένα βήμα πριν από το «λουκέτο».
«Μέχρι στιγμής είμαστε τυχεροί που στην παιδιατρική δεν έχει φτάσει κάποιο σοβαρό περιστατικό αλλιώς θα είχαμε το πρώτο θύμα. Στη ΜΕΘ ήδη χάσαμε τρεις συμπολίτες μας το τελευταίο 20ημερο. Δεν έβρισκαν κρεβάτι για να νοσηλευθούν και πέθαναν στην αναμονή», λέει η κυρία Κατερίνα, η οποία είναι μέλος της επιτροπής των κατοίκων που διαμαρτύρονται για την υποστελέχωση του νοσοκομείου. Οι δύο γονείς κάνουν λόγο και για απουσία του ΕΚΑΒ, το οποίο εξυπηρετεί ένα ολόκληρο νησί με ένα ασθενοφόρο και τέσσερις διασώστες. 
«Η εντατική εκτός από το ανθρώπινο δυναμικό χρειάζεται και υλικοτεχνική υποστήριξη για να λειτουργήσει. Υπάρχουν μηχανήματα αλλά το νοσοκομείο είναι ερειπωμένο. Μέχρι τις γιορτές και εμείς, οι ιδιώτες γιατροί του νησιού, βοηθήσαμε στα επείγοντα αλλά δεν μπορείς να πάρεις την ευθύνη όταν δεν καλύπτεσαι επειδή δεν έχεις αναπνευστήρα και νοσηλεύτρια», σημειώνει στο ethnos.gr ο Γιώργος Δημητρίου, ιδιώτης παιδίατρος στην Ζάκυνθο. Όπως λέει, οι κλινικές του νοσοκομείου Άγιος Διονύσιος λειτουργούν στα όριά τους και η κατάσταση θα επιδεινώνεται όσο το υπουργείο Υγείας στελεχώνει το νοσοκομείο με γιατρούς, οι οποίοι κάνουν εφημερίες ακόμη και 30 ημέρες τον μήνα για 1.000 ευρώ...
Από την πλευρά της, η διοικήτρια του νοσοκομείου Ζακύνθου «Άγιος Διονύσιος», Δέσποινα Τσαρίδου, εξηγεί ότι η υποστελέχωση της παιδιατρικής κλινικής ξεκίνησε από τη μαζική, εθελουσία αποχώρηση των παιδιάτρων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ακόμη, διευκρινίζει ότι το πρόβλημα με την ΜΕΘ προϋπήρχε της ανάληψης των καθηκόντων της με αποτέλεσμα η Ζάκυνθος να παραμένει στην πράξη χωρίς εντατική. Όπως λέει, οι τρεις θάνατοι τον τελευταίο μήνα οφείλονται στο γεγονός ότι οι ασθενείς χρειάστηκε να διακομισθούν σε ΜΕΘ που υποστηρίζεται από νευροχειρουργό, γεγονός που καθυστέρησε τη μεταφορά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου