Με δυο νέα υπερσύγχρονα ασθενοφόρα, ενισχύεται πλέον ο στόλος του ΕΚΑΒ στη Δράμα, μετά από την προσφορά των 33 νέων οχημάτων, από την εταιρεία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ. Όπως γράφαμε και στο χθεσινό μας φύλλο (24 Ιαν. 2018), τα δύο ασθενοφόρα που θα έρθουν στη Δράμα τις επόμενες ημέρες, το ένα είναι 4Χ4 και το άλλο μια υπερσύγχρονη κινητή μονάδα.
Με την ευκαιρία αυτή, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Κωνσταντίνο Καρακατσιανόπουλο, αναφορικά με προβλήματα που τυχόν εντοπίζονται στη Δράμα. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, ήδη με τα 2 νέα ασθενοφόρα ο στόλος του ΕΚΑΒ ενισχύεται σημαντικά στο Νομό Δράμας, ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άμεσες ανάγκες για προσλήψεις προσωπικού. Όπως επισημαίνει όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένουν οι δευτερογενείς και διανοσοκομιακές διακομιδές ασθενών.
Αναλυτικότερα και με αφορμή τη δωρεά του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ των 33 ασθενοφόρων, από τα οποία ένα 4Χ4 και μια κινητή μονάδα έρχονται στη Δράμα, ο κ. Καρακατσιανόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις του «Π.Τ.». Όπως είπε συγκεκριμένα, «η Δράμα έχει ήδη ένα 4Χ4 το οποίο ήταν στο Παρανέστι, ενώ τώρα αποκτάει ένα δεύτερο, προκειμένου να μπορούν να καλύπτονται οι περιοχές του Νευροκοπίου και του Παρανεστίου ακόμα καλύτερα».
Στην ερώτηση αν είναι αρκετό το προσωπικό των διασωστών του ΕΚΑΒ στο Νομό Δράμας, ο κ. Καρακατσιανόπουλος τονίζει: «Αυτή τη στιγμή η Δράμα, διαθέτει, από άποψη διασωστών του ΕΚΑΒ, πληρωμάτων ασθενοφόρων, 32 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι, επειδή έχει φύγει και το τηλεφωνικό κέντρο, άνετα μπορούμε να βγάλουμε σχεδόν 3 ασθενοφόρα σε 24ωρη βάρδια. Τελευταία, το προσωπικό ενισχύθηκε και με έναν συμβασιούχο από το πρόγραμμα των 4.000 προσλήψεων του Υπ. Υγείας. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι είμαστε αρκετά καλά στη Δράμα από άποψη προσωπικού και δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα».
Οι διακομιδές
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΕΚΑβ επισημαίνει ότι «το μεγάλο
πρόβλημα είναι οι διακομιδές οι οποίες γίνονται, δηλαδή οι δευτερογενείς
διανοσοκομειακές διακομιδές, γιατί πρέπει να γίνουν και αυτές και είναι
υποχρέωσή μας. Κατά συνέπεια είναι αυτά που μας δημιουργούν, κατά μια
έννοια ένα θέμα εκεί. Καλώς ή κακώς δεν μπορούμε να τα αφήσουμε, η
κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει, να μένει ακάλυπτη όσον αφορά τις
ανάγκες της».Σημειώνει επίσης ο κ. Καρακατσιανόπουλος, ότι «το 2016, κατά σύμπτωση, η Δράμα είχε 2016 διακομιδές. Μέχρι το 2014, αυτές τις κάλυπταν τα ίδια τα Νοσοκομεία μαζί με το ΕΚΑΒ πάντα. Το 2014, υπήρξε μια απόφαση του τότε Υπουργείου Υγείας και μεταφέρθηκαν στον ΕΚΑΒ όλοι οι οδηγοί των Νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να γονατίσουμε. Κι αυτό βέβαια είχε γίνει συνειδητά για να χτυπηθούν τα Νοσοκομεία και ο ιδιωτικός τομέας τότε καραδοκούσε και περίμενε να πάρει κομμάτια από εκεί».
Όχι προσλήψεις στη Δράμα
Στην ερώτηση αν πιθανόν υπάρξουν προσλήψεις προσωπικού για το ΕΚΑΒ
της Δράμας, ο κ. Καρακατσιανόπουλος, τονίζει ότι «ειδικά για το Νομό
Δράμας, αυτή την στιγμή δεν προβλέπεται κάτι. Υπάρχουν 40 άτομα τα οποία
έχουν διατεθεί από το Υπ. Υγείας, αλλά κυρίως αυτά αφορούν σε τομείς
και επιχειρησιακές μονάδες, που έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα
λειτουργίας. Η Δράμα δεν έχει τέτοια σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, και
από άποψη στόλου είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Τώρα μάλιστα που έρχεται
και αυτή η κινητή μονάδα θα είναι ακόμα καλύτερα. Δεν συντρέχει λόγος
προς το παρόν να υπάρξουν νέα οχήματα ή ακόμα και νέες προσλήψεις στη
συνέχεια.
Το τηλεφωνικό κέντρο
Σε ερώτηση για το ζήτημα του τηλεφωνικού κέντρου που βρίσκεται στην
Καβάλα και αν δημιουργούνται προβλήματα με τις επικοινωνίες στη Δράμα, ο
πρόεδρος του ΕΚΑΒ ξεκαθαρίζει ότι το κλείσιμο του τηλεφωνικού κέντρου
στη Δράμα, έδωσε στην κίνηση των ασθενοφόρων άλλα έξι άτομα:«Το τηλεφωνικό κέντρο παραμένει στην Καβάλα και θα συνεχίσει να είναι εκεί. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει. Σε όλο τον κόσμο τα τηλεφωνικά κέντρα μαζεύονται ανά Περιφέρεια, ή στην περίπτωση του ΕΚΑΒ ανά παράρτημα.
Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα θέμα, γιατί σήμερα η τεχνολογία μας επιτρέπει να έχουμε στα χέρια μας λύσεις, οι οποίες επιχειρησιακά διευκολύνουν πάρα πολύ τη δουλειά μας και δημιουργούν οικονομίες κλίμακας. Γιατί, μην ξεχνάτε, για να δούλευε το τηλεφωνικό κέντρο στη Δράμα, θα έπρεπε να διαθέτει 6 άτομα. Τα οποία τα παίρναμε από την κίνηση. Που σημαίνει μισό ασθενοφόρο σε 24ωρη βάρδια! Άρα ήταν προς όφελος της κοινωνίας της Δράμας».
Πομποδέκτες για Δράμα – Καβάλα
Τέλος, όπως λέει ο κ. Καρακατσιανόπουλος, αυτή τη στιγμή «τρέχει» ένα
πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα εφοδιαστούν τα ασθενοφόρα Δράμας και
Καβάλας με πομποδέκτες, που θα δίνει τη δυνατότητα στο κέντρο να
παρακολουθεί τα οχήματα σε ποια σημεία βρίσκονται:«Εκείνο το οποίο τρέχει τώρα μέσω του προγράμματος Interreg, είναι η εφαρμογή Συστήματος Τηλεματικής στην Καβάλα με πομποδέκτες στη Δράμα και στην Καβάλα. Τα ασθενοφόρα δηλαδή της Δράμας και της Καβάλας, σχετικά σύντομα θα εφοδιαστούν με πομποδέκτες ψηφιακής τεχνολογίας και θα τους παρακολουθεί το Κέντρο της Καβάλας σε πραγματικό χρόνο. Θα βλέπει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται τα ασθενοφόρα και στη Δράμα και στην Καβάλα. Θα παίρνει ηλεκτρονικά τα περιστατικά κάτι που θα διευκολύνει ιδιαίτερα την κατάσταση στο τηλεφωνικό κέντρο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου