Παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις σε πληρώματα ασθενοφόρων. Με… δωρεές τα service των οχημάτων.
Το «παιχνίδι των πιθανοτήτων» σε ό,τι αφορά την άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών από το ΕΚΑΒ, συνεχίζει να ισχύει και κατά τους χειμερινούς μήνες στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.
Η περιοχή μπορεί να έχει «αδειάσει» από τους χιλιάδες τουρίστες του καλοκαιριού, ωστόσο όπως αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι με δυσκολία εξυπηρετείται ο μόνιμος πληθυσμός στο πρώτο «πόδι» του νομού, που δεν ξεπερνά τους 20.000 κατοίκους.
«Η αδυναμία κάλυψης των περιστατικών οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη διασωστών που επανδρώνουν τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Στην Κασσάνδρα αυτή τη στιγμή υπηρετούν 8 άτομα ενώ για να βγαίνουν πλήρως οι βάρδιες απαιτούνται τουλάχιστον 11 διασώστες»αναφέρει στο halkidikifocus.gr ο εκπρόσωπος και μέλος της προσωρινής διοίκησης του νεοσύστατου Σωματείου Προσωπικού Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τσαουρέλος.
33 κενές βάρδιες τον Οκτώβριο
Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία που παραθέτουν οι συνδικαλιστές, είναι ανέφικτη η 24ωρη κάλυψη της Κασσάνδρας από το ΕΚΑΒ σε μηνιαία βάση.
Τον Οκτώβριο οι κενές βάρδιες ανήλθαν σε 33 ενώ για τον Νοέμβριο οι ακάλυπτες βάρδιες ξεπερνούν τις είκοσι.
«Μπορεί ο αριθμός των περιστατικών να είναι μικρότερος σε σχέση με την καλοκαιρινή περίοδο, όμως τουλάχιστον ένα περιστατικό είναι αναπόφευκτο σε κάθε βάρδια» εξηγεί ο κ. Τσαουρέλος.
«Η χερσόνησος έχει τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητές της, όπως οι χιλιομετρικές αποστάσεις. Για παράδειγμα το Παλιούρι απέχει από την έδρα του Κέντρου Υγείας της περιοχής τουλάχιστον 35 χιλιόμετρα» προσθέτει.
Ο ίδιος τονίζει και την ανάγκη της αμεσότητας για την παροχή πρώτων βοηθειών που σε πολλές περιπτώσεις είναι καθοριστικές για την υγεία και τη ζωή του ασθενούς.
«Ο χρόνος είναι πολύτιμος κυρίως στα βαριά περιστατικά όπως εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα και τραυματισμοί σε τροχαία ατυχήματα. Η καθυστέρηση άφιξης και ακόμη χειρότερα η απουσία ασθενοφόρου μπορεί να αποβεί μοιραία» τονίζει.
«Ψάχνουμε… ασθενοφόρο»
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχει πλήρωμα για το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην Κασσάνδρα, η περιοχή εξυπηρετείται από το κοντινότερο σημείο όπου βρίσκεται ασθενοφόρο και κατά κανόνα από τα Νέα Μουδανιά.
Πολλές φορές όμως, όταν το ασθενοφόρο των Νέων Μουδανιών βρίσκεται σε άλλο περιστατικό, για Κασσάνδρα μπορεί να ξεκινήσει ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας του Αγίου Νικολάου, διανύοντας μία πολύ μεγάλη απόσταση.
Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες των γιατρών του Κέντρου Υγείας Κασσάνδρειας προκειμένου να διαχειριστούν τα περιστατικά όταν δεν υπάρχει ασθενοφόρο στην περιοχή. «Στις κενές βάρδιες, επικοινωνούμε με το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και αναζητούμε λύση για τη διακομιδή του περιστατικού. Συνήθως ξεκινά ασθενοφόρο από τα Νέα Μουδανιά» αναφέρει στο halkidikifocus.gr η Διευθύντρια του Κ.Υ. Κασσάνδρειας Σοφία Δημοπούλου, η οποία από την πλευρά της υπογραμμίζει τις σοβαρές ανάγκες σε διασώστες.
Κωμικοτραγικές καταστάσεις
Τις ημέρες… αλλά και τις νύχτες που οι βάρδιες μένουν ακάλυπτες, το ασθενοφόρο σταθμεύει έξω από το Κέντρο Υγείας Κασσάνδρειας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι της μονάδας να γίνονται αποδέκτες διαμαρτυριών. «Είναι εύλογο ένας πολίτης να αντιδρά έντονα όταν βλέπει το ασθενοφόρο να μην κινείται την ίδια στιγμή που κάποιος συνάνθρωπός μας έχει ανάγκη να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο» σημειώνει ο εκπρόσωπος του Σωματείου Προσωπικού Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος μάλιστα αποκαλύπτει ότι πολλές φορές το όχημα μεταφέρεται στο πίσω μέρος του κτιρίου του Κέντρου Υγείας για την αποφυγή ευτράπελων και λανθασμένων εντυπώσεων.
Με ελεημοσύνες… οι επισκευές
Για τη χερσόνησο της Κασσάνδρας υπάρχουν διαθέσιμα δύο ασθενοφόρα.Το πρώτο παρελήφθη από το υπουργείο Υγείας μέσω ΕΣΠΑ ενώ το δεύτερο αποτέλεσε δωρεά της συνταξιούχου εκπαιδευτικού Παναγιώτας Σταμπουλή.
«Οι ανάγκες συντήρησης των δύο οχημάτων είναι αυξημένες και δυστυχώς δεν υπάρχουν χρήματα για τις αναγκαίες εργασίες. Τουλάχιστον την τελευταία διετία συντηρούνται αποκλειστικά από χορηγίες ιδιωτών και τον Δήμο Κασσάνδρας» καταγγέλλει ο κ. Τσαουρέλος.
Όπως λέει χαρακτηριστικά, το δεύτερο ασθενοφόρο ουσιαστικά είναι παροπλισμένο εξαιτίας της έλλειψης πόρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν υπήρξαν γεγονότα… άνευ προηγουμένου. Όταν «κάηκε» η σειρήνα του ενός ασθενοφόρου αντικαταστάθηκε με χρήματα που συγκέντρωσαν επαγγελματίες της περιοχής ενώ σε άλλη περίπτωση δεν είχε πληρωθεί η οδική βοήθεια και απαιτήθηκε… αγώνας δρόμου ώστε να βρεθεί λύση.
Ζητήματα ασφάλειας των πληρωμάτων και των διακομιζόμενων ασθενών θέτει η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας.
«Πρόκειται για καταπονημένα οχήματα, αφού έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα και πηγαίνουν στο συνεργείο για προγραμματισμένες εργασίες τουλάχιστον τέσσερις φορές στη διάρκεια του έτους. Η αδυναμία επισκευής, προγραμματισμένων service και αντικατάστασης των φθαρμένων ελαστικών τα καθιστούν μη ασφαλή για τους εργαζόμενους που τα χρησιμοποιούν καθημερινά» σημειώνει.
Η κ. Δημοπούλου διευκρινίζει ότι υπάρχει πρόθεση από τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής –που έχει την ευθύνη για τα συγκεκριμένα ασθενοφόρα- προκειμένου να διευθετηθούν οι εν λόγω εκκρεμότητες, ωστόσο προκύπτουν εμπόδια αφενός λόγω της περιστολής των δαπανών από το αρμόδιο υπουργείο και αφετέρου εξαιτίας της γραφειοκρατίας.
Το ζήτημα των τραγικών ελλείψεων του ΕΚΑΒ στην Κασσάνδρα αναμένεται να φτάσει ακόμη και στον κυβερνητικό εταίρο και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται επαφές με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Γερακίνα Μπισμπινά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου