Ανδρέας Ξανθός στον ΠΟΥ - 250 νέες δομές σε πάνω από 50 περιοχές και 3.200 προσλήψεις, μέχρι το 2018
Πυλώνα ενός ανθρωποκεντρικού δημόσιου συστήματος υγείας αποτελεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ως «στρατηγική απάντηση στην υγειονομική κρίση».
Μιλώντας σε ειδική συζήτηση της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στάθηκε στη «μεγάλη μεταρρύθμιση» της ΠΦΥ, κάνοντας λόγο για «αλλαγή παραδείγματος στον χώρο της Υγείας».
Ο υπουργός εξήγγειλε ότι, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ, η πολιτική ηγεσία επιταχύνει την ανάπτυξη του νέου μοντέλου ΠΦΥ. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι για τη διετία 2017-2018 προβλέπεται η δημιουργία 250 νέων δομών σε πάνω από 50 αστικές περιοχές της χώρας, με πρόσληψη περίπου 3.200 εργαζομένων.
«Η παρέμβαση αυτή», τόνισε ο Α. Ξανθός, «αναμένεται να μεταβάλει πλήρως το αποδιοργανωμένο τοπίο της ΠΦΥ και να προσφέρει καθολική, ισότιμη, δωρεάν και ποιοτική φροντίδα σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που σήμερα στερούνται ή καταβάλλουν δυσβάστακτο κόστος».
Μίλησε για την επερχόμενη μετάβαση από την «αρρύθμιστη, αποσπασματική και ανεξέλεγκτη αγορά» στην «οργανωμένη και συνεχή φροντίδα με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων». Επίσης, από τη «στενά θεραπευτική - επιδιορθωτική λογική του σημερινού συστήματος» στην «ενίσχυση της πρόληψης, της αγωγής υγείας και της Δημόσιας Υγείας».
Ισχυρή ΠΦΥ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας
Χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση για ένα ολοκληρωμένο ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας «πιο επίκαιρη από ποτέ», υπογράμμισε ότι «αποτελεί κεντρική πολιτική στόχευση» και αναφέρθηκε στις παθογένειες που προκαλεί η έλλειψη μιας οργανωμένης και ισχυρής ΠΦΥ:
Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη εκχωρήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στον ιδιωτικό τομέα». Έτσι, δημιουργήθηκε ευνοϊκό περιβάλλον για την «έλλειψη μηχανισμών ελέγχου, την προκλητή ζήτηση, σπατάλη, συναλλαγή με συμφέροντα, διαφθορά» και εντέλει για την «ανισότιμη και αναποτελεσματική φροντίδα υγείας».
Αυτό το περιβάλλον, όπως είπε, «αποτέλεσε το πρόσχημα για την επιβολή οριζόντιων περικοπών στις δαπάνες υγείας», καθώς και για την «παθητική ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας και μετακύλιση μεγάλου μέρους του κόστους περίθαλψης στους ασφαλισμένους, αποκλεισμό των ανασφάλιστων και αποδιοργάνωση του ΕΣΥ.
ΠΗΓΗ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου